Pitanje:
Kako mogu pronaći dobre probleme s taktikom?
Eve Freeman
2012-05-11 10:55:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Recimo da imate bazu podataka o puno igara.

Kako biste krenuli u pronalaženje dobrih problema s taktikom? Pretpostavljam da biste tražili dok ne bi bilo mjesta na kojem se rezultat pomicao, a u prethodnom je potezu bio samo jedan dobar potez. Ali to nije cijela priča, ponekad se trebate vratiti nekoliko poteza unatrag kako biste pronašli gdje je taktika stvarno započela.

Za sada su ideje kako to učiniti ručno u redu (uz pomoć mehanizma za analizu), ali ideja je automatiziranje ovog procesa.

Tri odgovori:
#1
+11
Andrew
2012-05-12 00:57:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jedan od pristupa mogao bi biti prolazak kroz sve poteze igre na visokoj razini, a ako se procjena motora značajno promijeni, spremite položaj za ljudski pregled.

U ovom slučaju, "značajno" je vjerojatno pola ili više pijuna, iako biste također mogli zahtijevati da to bude jedan puni pijun radi lakših taktika.

Obrazloženje samo gledanja igara na visokoj razini je to što će se rezultat doista značajno promijeniti samo greškom. Igre na visokoj razini neće imati očite greške (tj. Vješanje dijela), pa će greške vjerojatno biti ne baš očita taktika.

Ovo neće biti savršeno, ali možda će doći do nekih mjesta koja vrijedi pogledati "ručno".

Još samo jedna napomena - ako dopustite šahovskom stroju da pretražuje dovoljna dubina (14-16 u većini položaja treba biti dobra) - tada se nećete morati brinuti hoćete li propustiti početak taktike. Motori će moći vidjeti većinu taktika, čak i ako su složene.

#2
+3
Valentin Brasso
2012-05-11 20:42:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ako želite pronaći izuzetno taktičke igre, započnite s gledanjem izuzetno taktičkih igrača (Alekhine, Tal i Fischer i bilo koji drugi ludi šah koji vam se sviđa).

Druga najbolja bi bile igre između velemajstora , bez obzira na stoljeće igre. Taktika šaha gotovo se uvijek pojavljuje čak i u najpozicioniranijim igrama.

Ako želite pronaći taktike koje rano pobjeđuju, potražite minijature (igre koje završavaju pobjedom u, recimo, manje od 30 potezi).

Postoje web stranice koje korisnicima omogućuju spremanje šahovskih zbirki ( chessgames.com je jedan primjer, ima nekoliko dobrih rezultata ako tražite taktike ili poznate igrače ). Ali rekli ste da imate bazu podataka u kojoj želite pretraživati, pa vas ovo možda neće zanimati.

Također, ne uključujući vašu šahovsku bazu podataka, u knjigama koje je napisao šah mogli biste pronaći puno raznolikosti u taktici trenera ili na popisima za reprodukciju video zapisa koje su kreirali šahovski treneri (moj omiljeni primjer ovdje bio bi MatoJelic, ali ima ih još puno).

Ako želite pronaći igre koje uključuju puno hvatanja, potražite broj pojavljivanja x (ako imate bazu podataka s igrama u PGN i i znate regularne izraze, mogli biste tražiti pojave x uzastopnim potezima, ali to vam neće donijeti dovoljno vrijednosti za trud, pa ne bih preporučio).

Ono što ne možete pronaći su taktike koje se izbjegavaju. Barem ih ne možete pronaći gledajući same pokrete igre. Trebat će vam čovjek da kaže što ako ...? , zatim povuče potez, a zatim provjeri s računalom.

Pretpostavljam da sam svoje pitanje mogao formulirati jasnije, ali ono što sam mislio bio je da iz svoje baze podataka želim izvući određene položaje koji uključuju taktike, kako bi ih predstavio kao zanimljive probleme (čini mi se da chesstempo mora koristiti ovako nešto pronaći probleme s taktikom).
#3
+1
ezaspi
2013-12-22 20:31:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pretpostavljam da sam svoje pitanje mogao formulirati jasnije, ali ono što sam mislio bio je da iz svoje baze podataka želim izvući određene položaje koji uključuju taktike kako bi ih predstavio kao zanimljive probleme (čini mi se da ChessTempo mora koristiti nešto slično ovome kako bi pronašao svoje taktičke probleme).

Ovdje samo mozgamo, ali kao programer vidim način kako to učiniti. Nabavite Stockfish i napišite aplikaciju koja mu dostavlja položaj. Spremite evale, a kada se eval značajno promijeni (što god to značilo lol), spremite taj položaj kao FEN zajedno s "rješenjem". Imam većinu koda za rad gunđanja, mislim da ne bi bilo teško ovo napisati. Jednostavno nemam interes iz hobija da se bavim ovim.

Kako dobivate pozicije za podnošenje Stockfishu? Za to napravite iteraciju u datoteci koja sadrži mnoge igre formatirane u PGN-u i generirate FEN za svaku poziciju virtualne ploče. Već sam napisao sličan kod na C # i Javi.

Zapravo sam poradio na ovome otkad sam postavio ovo pitanje: http://gist.neo4j.org/?6506717 :)
Lijepo! Sprema li vaš pristup svaku FEN poziciju u igri i koristi li je kao bazu podataka? Ne mislim da chessTempo ide tako daleko, ali ovo je ambiciozna ideja ako to radite. Mislim da će to biti izuzetno veliko s mnogim igrama. Ali ako sve što želite je izvući taktičke probleme kako biste predstavili ChessTempo, mislim da vam ne trebaju upiti.
Ono što želim kao šahist je nešto što bi vaš posao mogao riješiti. Svi želimo poboljšati našu igru. Ako mogu sve svoje igre dodati vašem programu i klasificirati moje pogreške, mogao bih bolje razumjeti gdje se moram poboljšati. Chess.com prati vašu povijest taktike i radi nešto slično. Ali mnoge njegove taktike nisu mi realne. Vaš program bio bi puno osobniji!
Još jedna stvar, ako pogledate CTART (proguglajte, IMO je najbolja baza podataka o taktikama), naći ćete da je programer zauzeo pozicije iz stvarnih igara. Čak se i referira na igre! Međutim, kako bi izbjegao problem s autorskim pravima, uklanja jednog pijuna koji nije važan za položaj. S obzirom na ogromnu količinu igara koje CTArt ima, može se cijeniti da je napor bio ogroman. Nabavite primjerak na Amazonu. :)
U redu. Registrirao sam domenu chessgraph.org, iako još ništa nema. Nadamo se da ćete dobiti nešto gdje možete predati PGN-ove i dati analizu igre stockfish-u, a igre povezati njihovim FEN položajima. Vidjet ćemo koliko brzo puše. :)


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...