Pitanje:
Je li ova pozicija u završnoj igri teoretska pobjeda ili remi?
Mark Byers
2012-05-11 04:55:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Sljedeći problem s taktikom dolazi iz ChessTempa, a preuzet je iz igre između Anatolija Karpova i Alekseja Kuzmina. To je potez bijelih.

Ideja problema je pronaći najbolji potez bijelih s prikazanog položaja.

Ali moje je pitanje malo drugačije: ako oba igrača igraju savršeno s položaja prikazanog na dijagramu, mogu li bijeli iznuditi pobjedu ili crni izvući remi?

  [FEN "8 / 3Q2pk / 5p1p / 5P2 / 5K1P / p3r3 / b2n2P1 / 8 w - - 0 1 "]  

Pokušao sam pomoću nekoliko šahovskih motora analizirati položaj, ostavljajući ih da rade satima. Bijela dobiva vrlo povoljnu ocjenu (oko +4 ili +5, ovisno o motoru). Obično bih smatrao da je ovo dovoljno za određenu pobjedu. No, nakon što se pogleda najbolja linija računala, čini se da nakon što je prvotno osvojila neki materijal, bijela kraljica samo se vrti u krug bez daljnjeg napretka dok crni kralj sigurno sjedi iza zida pijuna.

Pretpostavljam da je pozicija neriješena ili računalo ne može planirati dovoljno unaprijed da pronađe dobitnu liniju. Ne vidim jednostavan način za pobjedu bijelih, ali nisam stručnjak i moguće je da sam nešto previdio.

Pa što mislite: je li to teoretski dobitak bijelih ili može? crni bijeg s izvlačenjem?

Takve sam stvari već primijetio na drugim taktičkim problemima iz chesstempa. Ponekad to nije pobjeda čak i kada imate materijal nakon što ste osvojili taktiku. Ovo bi moglo biti jedno od takvih. Koliko ste duboko ušli u analizu (pomičete se duboko)?
Jedina prava prilika za crtanje Blacka je trgovanje svim bijelim pijunima i postavljanje s Pg7, Kh7 / h8 i Rf6 / h6. Ovo je [nacrtani položaj tvrđave] (http://en.wikipedia.org/wiki/Fortress_ (šah) #Rook_and_pawn_versus_queen)
Mislim da se ne možete prisilno riješiti sva tri bijela pijuna na kralju, a da pritom ne izgubite pijuna g7 (ili ga barem pomaknete prema naprijed da biste uhvatili).
Vjerojatno, ovdje taktika daje šansu za pobjedu i definitivan remi. Alternativno, ako ne uzmete topa ili viteza i ne pokušate neki drugi potez, definitivno ste u gubitku.
@WesFreeman: Da, dogovoreno. Razlog koji sam pitao je taj što mislim da postoje dva načina crtanja, ali problem taktike prihvaća samo jedan od njih kao točan. Mislim da su to jednako ispravna ili (jednako pogrešna) rješenja problema. Ako su oba odgovora prihvaćena ili odbačena, problem bi trebao biti onemogućen. Ako je 1.Kxe3 dobitak (sumnjam, ali teže je to dokazati nego 1.Qxd2 - postoji više opcija za bijelu boju), onda mislim da problem može ostati omogućen, ali točan odgovor treba promijeniti. Također, želio sam vidjeti funkcionira li ova vrsta pitanja ovdje i mislim da je to zanimljiva pozicija.
Za zapisnik, uopće se nisam žalio na pitanje. Jedan od najzanimljivijih do sada! Mislim da je to izvrstan format pitanja - dovoljno dubok da ga treba provesti prava analiza i dovoljno tvrd da čak i duboka analiza može biti pogrešna. U obrani problema / rješenja na chesstempu, mislim da vam Qxd2 daje najviše materijala i da se crni moraju vrlo precizno igrati s Rb3 za obranu i remi.
Dva odgovori:
#1
+10
Mark Byers
2012-05-12 12:51:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mislim da je pozicija teoretski izvlačenje .

Iako je Freemanov odgovor prilično dobar, ali mislim da je previdio da je 1. Qxd2 dovodi do jasno nacrtane pozicije zbog nevjerojatnog odgovora Bleka 1 ... Rb3 !!

  [FEN "8 / 3Q2pk / 5p1p / 5P2 / 5K1P / p3r3 / b2n2P1 / 8 w - - 0 1 "] 1. Qxd2 Rb3 !! 2. Qxa2 Rb2 !! 3. Qxa3 Rxg2  

Sad ne vidim način da Bijeli pobijede. Crni je stvorio neprobojnu tvrđavu, a kraljica bijelih ne može učiniti ništa.

Igrač s ocjenom 2400+ Alexey Kuzmin propustio je potez 1 ... Rb3 u igri, umjesto toga igrajući 1 ... Re5? što daje teoretski gubitak pozicije. Svi motori koje sam isprobao također propuštaju slijed 1 ... Rb3 i 2 ... Rb2 i umjesto toga igraju izgubljeni potez.

Predlažem da ako postoji prisilna pobjeda bijelih onda moramo početi gledati 1.Kxe3. Ovaj potez ne donosi toliko materijala kao 1. Qxd2 , ali dovodi do dinamičnijeg položaja. Bijela može spriječiti Crnu u promicanju zahvaljujući crnom biskupu pogrešne boje koji nije u stanju zaštititi kvadrat a1. Bijeli također može zaprijetiti napredovanjem g-pijuna kako bi pokušao poremetiti crni zid pijuna.

Međutim, računalna analiza 1. Čini se da Kxd3 pokazuje da unatoč materijalnoj prednosti Bijelih, Crni još uvijek mogu izvući ždrijeb.

Nisam stručnjak, pa može doći do pogreške u mojoj analizi, pa vas molim da me ispravite ako ' griješim.

Mislim da ste odmah nakon `1. ... Rb3`, teško je napredovati. Kxd3 također izgleda zanimljivo, ali biskup je posebno u dobrom položaju da obrani tog pijuna na a3, što također otežava napredak, čak i s Q vs B + N.
Mislim da je jedina strategija nakon Kxd3 nekako promarširati kralja da brani pješaka kako bi kraljica mogla slobodno napraviti štetu, ali mislim da to nije moguće učiniti bez gubitka pijuna ili dva.
2 dana kasnije: Moja analiza još uvijek traje `1. Kxd3` (zasad izgleda neriješeno). `1. ... Rb3` je definitivno neriješen ako se igra pravilno.
Mislim da je potrebna dodatna analiza prije nego što se zaključi da je položaj dijagrama izvučen. Moglo bi biti tako budući da računalo tako kaže, ali barem uopće ne izgleda kao tvrđava: White ima očigledan plan s Qd3, Ke4-d5-e6-f7 i dovođenjem kraljice u g8. Jako sam znatiželjan vidjeti kako to motor sprečava.
KxR je jasan dobitni potez, a ne Qxd2
#2
+2
Eve Freeman
2012-05-11 07:40:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zapravo, ovo mi izgleda kao pobjeda.

Jednom kada dobijete sljedeći redoslijed:

  [FEN "8 / 3Q2pk / 5p1p / 5P2 / 5K1P / p3r3 / b2n2P1 / 8 w - - 0 1"] 1 . Qxd2 Re5 2. Qxa2 Ra5  

Računalni motori odvlače pažnju zbog svih mogućnosti kad kralj pređe da pomogne kraljici s tim usamljenim pijunom, ali stvarno, ako pomiješate stvari i započnete trgovati pijunima na kralju, završit ćete s puno povoljnijim položajem za bijele.

Pogledajte:

  [FEN "8 / 6pk / 5p1p / r4P2 / 5K1P / p7 / Q5P1 / 8 w - - 0 1 "] 3. g4  

Koji započinje akciju na kraljevskoj strani. Zapravo, kod Stockfish-a ovaj potez sam po sebi nije bio preporučen čak i nakon što sam neko vrijeme gledao položaj (želio je da premarširam kralja kako bih pomogao kraljici u obrani kraljice od pijuna i topa), ali nakon što sam uspio je, rezultat je odmah skočio na 7+.

U svakom slučaju, par se preseli odavde i počeo sam dobivati ​​izvještaje "par u 35", tako da mislim da je ovo definitivno moguće kada počnete trgovati (ili osvajanje) nekih kraljevskih pijuna, dok pazite na pješaka na A.

Ažuriranje nakon malo više analize:

Većina staza dobiva na nešto poput sljedećeg:

  [FEN "7k / 6p1 / 8 / 5PK1 / 8/8 / Q7 / 7r b - - 0 1"] 1 ... Rh6 2. Kf4 Rb6 3. Qc4 Rd6 4. Ke5 Rh6 5. Qc8 + Kh7 6. Qe6 Kh8 7. Kd6 Rf6 8. Ke7 Kh7 9. Qxf6 gxf6 10. Kxf6 Kh6 11. Ke6 Kh5 12. f6 Kg5 13. f7 Kf4 14. Kd5 Kf3 15. Kd4 Kg3 16. Ke4 Kh3 17. f8 = Q Kg3 18. Qf3 + Kh2 19. Qg4 Kh1 20. Kf3 Kh2 21. Qg2 #  

Tamo gdje je na kraljevskoj strani ostao jedan bijeli pijun, i zbrinut je kraljički pijun. Dakle, tvrđave više nema kad malo više gurnete pješaka i razmijenite ga. Uz savršenu igru, gubitak je u 20 poteza prema ovoj bazi tablica od 6 ljudi.

Nisam siguran da je to točno. Odgovorio sam objavljivanjem alternativnog [odgovora] (http://chess.stackexchange.com/a/383/45). Molimo naglasite jesam li pogriješio.
Ta zadnja pozicija: s W za pomicanje to je Qa8 + i više, međutim s crnom je Rh6 = ... ups, samo provjerio bazu podataka, izgubljeno je
Izgubljen je jer bK-u nedostaje prostora. Imajte na umu da je za bPg6 u odnosu na wPf4 ovo teoretski potez.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...