Pitanje:
Sat odgode s odgodom nije postavljen
Andrew
2012-05-04 03:05:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tijekom posljednjih nekoliko godina turnirskog igranja vidio sam tri utakmice u kojima odgoda nije bila omogućena na digitalnom satu. U svim tim slučajevima sat je bio Chronos postavljen da prikazuje HH: MM do zadnjih 10 minuta, kada bi se promijenio u MM: SS.

U jednoj igri bez odgode igrao sam bijelu na turniru G / 105. Smanjio sam vrijeme s ~ 12 minuta na ~ 6 minuta, a protivnik je imao ~ 9 minuta. Na sljedećem sam potezu primijetio da je sat odmah krenuo i ukazao to svom protivniku (mi smo zapravo dva TD-a za klub, tako da zapravo nismo imali nikoga drugoga da donosi odluku). Dogovorili smo se da ćemo u tom trenutku uključiti odgodu.

Sada, prema strogom tumačenju pravila, zapeli smo bez odgađanja jer smo tako započeli igru. Obično pazim da je kašnjenje postavljeno u prvih nekoliko poteza, ali jednostavno nisam primijetio da se sat pomaknuo sa 105 na 104 kad ga je pokrenuo na početku igre, umjesto da je pričekao 5 sekundi. Dakle, nakon toga, jedini put kad sam mogao otkriti previd bilo je kad smo došli ispod 10 minuta.

Postoji li razuman način rješavanja ovoga? Nemam li sreće ako moj protivnik u budućnosti pokuša povući brzog? Teoretski bi mogao biti kažnjen zbog nesportskog ponašanja, ali to se čini ekstremnim ako bi to doista bila samo iskrena pogreška.

Dva odgovori:
#1
+12
PeskyGnat
2012-05-04 07:02:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Postoji članak Geurta Gijssena o Chess Cafeu (postavljeno 4. pitanje) koji se dotiče događaja da početna kontrola vremena sata nije ispravno konfigurirana, ali je tek puno kasnije primijećena u igri.

Citira FIDE pravila:

Zakoni šaha ne mogu obuhvatiti sve moguće situacije koje se mogu dogoditi tijekom partije, niti mogu regulirati sva administrativna pitanja. Tamo gdje slučajevi nisu precizno regulirani člankom zakona, trebalo bi biti moguće donijeti ispravnu odluku proučavanjem analognih situacija o kojima se govori u zakonima. Zakoni pretpostavljaju da arbitri imaju potrebnu kompetenciju, zdravu prosudbu i apsolutnu objektivnost. Previše detaljno pravilo moglo bi arbitru oduzeti slobodu prosudbe i tako ga spriječiti da pronađe rješenje problema diktiranog pravednošću, logikom i posebnim čimbenicima.

Geurt odgovara:

Posebno mi se sviđa zadnji dio posljednje rečenice: rješenje bi trebalo "diktirati pravednost, logika i posebni faktori." Imajući ovo na umu, mislim da je prilično nepravedno mijenjati vremenski modus u trenutku kada igrač ima samo jednu sekundu na satu na takav način da mu ostaje samo jedna sekunda. Stoga vidim dva moguća rješenja: promijeniti vremenski način nakon prvog razdoblja; Promijenite način vremena u trenutku polaganja prava, ali igraču treba dati razumno vrijeme (barem jednu minutu) za preostale poteze. Više volim drugu opciju.

U vašoj situaciji zvuči kao razumna radnja da zaustavite sat i pravilno postavite kašnjenje. Što se tiče ostalih slučajeva, čini se da TD-u pripada određivanje poštene trgovine.

Izvrsno otkriće, hvala. Imate li referencu na pravilnik USCF-a?
Čini se da USCF prodaje pravilnik na svojoj web stranici pod prodajom knjiga (http://www.uscfsales.com/product_p/b0012rh.htm), što je žalosno, mislim da bi većina šahovskih organizacija ove podatke učinila slobodno dostupnima.
Na forumima USCF-a govori se da se pravilnik ne može objaviti na mreži zbog ugovornih obveza s izdavačem. Očekuje se da će šesto izdanje biti dostupno kao e-knjiga.
Pronašao sam ovu vezu: http://archive.uschess.org/tds/clockrules.php, ali nema podataka o netočnim postavkama otkrivenim tijekom igre.
#2
  0
D M
2017-04-06 02:35:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prema petom izdanju USCF pravila (pravila 16O i 16P), TD bi trebao koristiti svoju diskreciju ako je sat pogrešno postavljen. Daje smjernice da, ako se bilo koje vrijeme oduzme od sata, treba ostaviti igraču najmanje 5 minuta ili jednu minutu po potezu do vremenske kontrole, ovisno o tome što je veće (iako se to u vašem slučaju ne odnosi budući da ste dodavali kašnjenje, a ne oduzimajući vrijeme.)

Ako je bilo namjerno, "TD savjet" prema ovom pravilu kaže da se doda dvije minute neiskorištenog vremena ozlijeđenog igrača nakon bilo kakvih drugih ispravki (koje čini se vrlo malom kaznom u takvoj situaciji, ali nisam napisao ova pravila, već ih samo čitam.)

Vaše rješenje za jednostavno uključivanje odgode čini se razumnim. Nakon što ste to učinili, obojici je preostalo točno onoliko vremena koliko ste mislili da imate, a to je 6-9 minuta s odgodom od 5 sekundi. Pod pretpostavkom da niste niti u jednom trenutku vršili poteze, mogli ste razmisliti i o dodavanju vremena na oba sata (5 sekundi * broj poteza) kako biste vratili vrijeme koje ste trebali, ali to bi moglo biti neugodno.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...