Pitanje:
Koji su otvori koji su se nekada smatrali dobrima, a sada se pokazuju inferiornima?
Hugo Sereno Ferreira
2012-05-07 03:33:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Postoje li otvaranja koja su se nekad često igrala, a za koja se danas zna da su vrlo loši potezi?

Mislim da su loša otvaranja * uvijek * bila loša, samo što se nije odmah vidjelo da su bila loša.
četiri odgovori:
#1
+12
Ray
2012-05-07 11:32:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Otvori obično ulaze i izlaze iz mode. Na primjer, Berlinski zid smatrao se vrlo dosadnim i neambicioznim, ali tada je Kramnik igrao protiv Kasparova da bi postao svjetski prvak. Danas je Berlinski zid redoviti gost vrhunskih turnira. Isto se može reći i za Škotsku igru, koja se rijetko viđala na najvišim turnirima dok je Kasparov nije pokupio.

Dakle, većinu vremena kada se otvaranja često ne vide to je zbog mode. Još je jedan važan razlog taj što mogu postojati kritične crte koje vode u nepovoljne situacije (poput toga da protivnik ponavljanjem može prisiliti na remi). Obično to traje nekoliko godina, ali onda netko dođe na drugu ideju i crte se opet mogu igrati. Nejasno se sjećam igre u varijaciji otrovnog pijuna indijskog Grunfelda između top 10 igrača (ne mogu se sjetiti tko, žao) koja je preokrenula procjenu cijele linije. Takve igre mogu iznenada ubiti ili oživjeti liniju.

Općenito, po mom mišljenju postoji nekoliko faza načina igranja šaha. U ranim danima napad je bio sve, a teorija nije bila dobro razvijena, pa su se igrali gambiti svih vrsta (Evans Gambit, King's Gambit, ...). Nazvao bih to romantičnom fazom. Tada je započela znanstvena faza s puno otkrivenih i dobro istraženih planova općih pravila. To je dovelo do različitih otvaranja, uravnoteženijih sustava koji su postali glavni oslonac turnirske igre. Ako ste slijedili pravila palca, vaše otvaranje smatralo se zvučnim. Danas smo ušli u kompjuteriziranu fazu, gdje konkretne varijacije provjerene od strane računala vladaju dvoranama turnira. To je dovelo do uspona nekih vrlo oštrih, konkretnih sustava otvaranja koje se inače nitko ne bi usudio igrati. Dakle, ovisno o vremenu u povijesti koje se postavi vaše pitanje, dobit ćete drugačiji odgovor o tome koje je otvaranje loš izbor.

Zapeo sam u romantičnoj eri. (Vrlo lijep odgovor :)
#2
+6
Andrew Latham
2012-05-07 10:27:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Klavir Giuoco bio je prilično popularan negdje na prijelazu iz 20. u 20. stoljeće (primijetite, na primjer, Chigorinova uporaba. Međutim, sada se to ne vidi kao dobar pokušaj prednosti White. Slično tome, Evans Gambit su svojedobno često koristili najbolji na svijetu; više se ne shvaća sasvim ozbiljno.

#3
+2
Tony Ennis
2012-05-07 09:20:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Igrat ću.

  • King's Gambit
  • The Grob ( 1. g4 ) aka The Spike
  • Ptičja obrana Ruy Lopezu (ECO C61), iako se ovo možda neće kvalificirati kao loše. Samo se malo toga događa.
Tko je rekao da je to dobro?
#4
+2
Tom Au
2012-05-08 20:19:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Općenito, "gambiti" su bili popularni u 19. i ranom 20. stoljeću, ali danas se obično smatraju inferiornima. To uključuje ne samo kraljeve, već i Evansove, te "krilne" gambite, poput Muzio gambita ili izdanaka, poput otvora Grob ("Spike").

Moderna teorija, s računalnim simulacijama, pokazuje da s preciznom igrom crnaca, rano žrtvovanje pijuna obično se ne isplati. Iznimka je kraljičin gambit, gdje je žrtva očiglednija nego stvarna, jer će bijeli obično vratiti pješaka ili će ga crni teško zadržati.

Ali drugi su gambiti zauzeli svoje mjesto - Benko Gambit, razne žrtve pijuna s obje strane na katalonskom, ili ... c5 protiv indijskog kralja Saemisch. Reći da se rano žrtvovanje pijuna nikad ne isplati, očito je pogrešno, samo što više nisu povezane samo s brzim napadima na f7.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...