Pitanje:
Da li su pijuni koji podržavaju pijune dobra strategija otvaranja?
JXPheonix
2012-05-07 23:39:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Za svoju početnu strategiju u većini šahovskih igara koje igram, obično pomičem svoje pijune naprijed dva, a zatim jednog u alternativnoj strategiji, dok sa svojim pijunima ne dobijem neku vrstu WWW oblika. Na taj način, ako netko uzme pijuna na vrhu, pijun na dnu može osvetiti pijuna uništavajući ga. Ovu strategiju koristio sam samo prilikom otvaranja, s mješovitom učinkovitošću. Postoji li bolji način za izvršavanje ove strategije, a da se previše ne odvaja od njezine jezgre?

EDIT : Pokušaj algebarske notacije: 1. a3 (a4) 2. b4 (b3) itd. Ako je A 3, tada je B 4, a C opet 3. Međutim, ako je A 4, tada je B 3, a C 4. 4. To učinkovito čini jednog od mojih biskupa beskorisnim.

bilo bi vam dobro pročitati ovo: http://www.chess.com/article/view/the-principles-of-the-opening
Osam odgovori:
#1
+11
Tony Ennis
2012-05-08 00:40:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Korištenje pijuna za potporu pijunima uobičajena je praksa. Međutim, čini se da idete predaleko; na početku igre vjerojatno se želite usredotočiti na kontrolu centra i ubacivanje nekih komada u igru.

Premještanje pijuna bez razloga može prouzročiti rupe i barem jednog biskupa svesti na beskorisnost. To može otežati obranu vašeg kralja.

Poigrajte neke glavne igre i pogledajte kako to rade; ne miču puno pijuna.

#2
+9
Valentin Brasso
2012-05-08 02:52:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Možda. Od onoga što znam, u otvaranju teorije najbliže ovome što opisujete je Stonewall. Nekoliko napomena:

  • šahovska računala bila su ranjiva na Stonewall jer su položaji obično bez jasnih taktičkih linija.
  • ovo bi vam moglo pružiti laku ranu igru, jer neiskusni igrači ne znaju kako to zaustaviti
  • ako su vam WWW pijuni na bijelim kvadratima, vaš crni biskup je vrjedniji od vašeg bijelog biskupa (i obrnuto), tako da ne biste trebali trgovati svojim najvrijednijim biskupom rano, ovo će vam ostaviti rupe na vašem položaju, a vaš protivnik može staviti komade koji se neće lako ukloniti iz tih rupa

Umjesto da preporučuje knjige na tu temu (ne znam sam igram stonewall) Preporučit ću ovaj youtube popis pjesama na stonewall-u.

Budući da još ne znate algebarske zapise, ovo bi za početak moglo biti korisnije od knjige .

#3
+5
Ray
2012-05-11 02:04:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vaša strategija otvaranja ne iskorištava maksimalno vaše dijelove, a ja ne govorim samo o onom biskupu kojeg držite u kavezu (" loš biskup ").

I vaši se pijuni ne koriste vrlo pametno. Razmotrite tri pijuna jedan do drugog u istom rangu. Oni kontroliraju do 5 kvadrata ispred sebe. Budući da su to vaši najjeftiniji komadi, oni učinkovito uskraćuju te kvadrate brzim molskim i gradonačelničkim dijelovima vašeg protivnika. Oni stvaraju zabranjeni teritorij. Sljedeći pomaknite pješaka u srednjem zaredu prema gore. Sada ste stvorili rupe kroz koje bi neprijatelj mogao ući u redove najbliže vašem kralju. To je puno slabija konstrukcija, iako se neki pijuni pokrivaju. Ali stvorili ste slabe, nekontrolirane kvadrate kojima neprijatelj može prodrijeti. Kao da imate jak zid dvorca, ali ostavljate širom otvorena ulazna vrata. Pa čak i ako možda izgleda snažnije, nije.

Smanjuju se i sposobnosti vaših ostalih dijelova . Oni se ne pomiču kad umjesto njih premjestite pijune, iako su jači od pijuna. Možete nanijeti veću štetu manjim i velikim dijelovima. Većinu vremena cilj otvaranja je razviti svoje komade što je brže moguće. Ako možete napasti punom snagom dok vaš protivnik još uvijek ima sve svoje oružje u spremištu, pobijedit ćete. Vaše teško ograničenje kretanja pijuna znači da ćete biti branitelj, jer je velika vjerojatnost da je vaš protivnik brži od vas u pokretanju napada.

Ako stvarno volite zatvorene pozicije na kojima je akcija donekle odgođena, odaberite Colle, Stonewall ili nešto slično, ali ne oslanjajte se u potpunosti na pijune. Kako maksimalno ne iskoristite potencijal svojih dijelova, izgubit ćete protiv nekoga tko to učini.

#4
+3
RemcoGerlich
2013-01-28 19:46:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Imajte na umu da se vaši pijuni nikada ne mogu pomicati unatrag! Svaki vaš pokret pješaka stvara kvadrate koje više nikada nećete moći prekriti tim pijunom. Ako igrate 1.a2-a3, tada je kvadrat b3 oslabljen jer postoji jedan pijun manje koji ga može braniti do kraja igre. Izbjegavanje takve slabosti posebno je važno pred svojim kraljem - nakon što napravite nekoliko poteza pješaka na jednom krilu, više zapravo ne želite dvorac na taj način.

Dakle, trebali biste se samo kretati pijun ako su koristi veće od nedostataka. Očito ne možete bez kretnje pijuna, ali oni bi trebali imati svrhu.

#5
+3
user76
2013-01-29 23:08:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovakve su stvari obrađene u prvoj partiji Euwe & Meiden-a "Chess Master vs. Chess Amateur". Nakon bijelog trećeg poteza koji je rezultirao sljedećim položajem:

  [FEN "rnbqkbnr / pppppppp / 8/8/8/8 / PPPPPPPP / RNBQKBNR w KQkq - 0 1"] 1. f4 d5 2. a4 e6 3. b3  

Oni pišu: "Vrlo vjerojatno početnik je napravio ovaj potez jer je bio fasciniran konfiguracijom pijuna a4-b3-c2 (prelazak u opisni algebarski iz opisnog ), nego zato što je razumio njegov osnovni značaj u odnosu na zahtjeve položaja "

#6
+2
xaisoft
2012-05-08 23:03:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mislim da idete predaleko, barem na početku. U početku biste trebali premjestiti najviše 1 ili 2 pijuna, ali izvadite neke glavne dijelove za kontrolu nad centrom, poput vaših vitezova i biskupa. Ako prvo pomaknete pijune dok je vaš protivnik izveo glavno topništvo, uskoro ćete jako zaostati u razvoju.

Slažem se. Ova je strategija u redu u igrama na početničkoj razini, ali postoje jači otvori. Samo moje mišljenje - previše obrambeno i sporo. Ako je sve što znate, svakako ga nastavite koristiti, ali trebali biste se razgranati.
#7
+2
Tom Au
2013-01-28 07:13:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Problem sa strategijom PAUG-a "jež" jest taj što grčite svoje dijelove. Također, trošenje poteza na pijune znači da se vaši dijelovi kreću tek kasnije.

Ako vaš protivnik ima dobru kombinaciju poteza pješaka i komada, možda će moći žrtvovati manji komad za rec , dva pijuna, a zatim vas preplave vrhunskom aktivnošću u komadima.

#8
+2
ezaspi
2013-12-10 18:48:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pogledajte francusku obranu. Dakle, mislim da ako je dio teorije otvaranja dobivanje lanaca za zalaganje i njihovo održavanje, oni ne mogu biti svi loši. :)

Komentar o Ježu zaista mi je zapeo za oko. Reći da to grči komade je komentar nekoga tko to ne razumije.

Tradicionalna šahovska strategija bila bi namrgođena zbog postavke Bleka, budući da njegove figure imaju malo prostora za manevriranje. Početkom 1970-ih, "jež" je bio generički pojam za bilo koju postavku koja je bila tijesna, obrambena i teška za napad ", ali danas se posebno odnosi na ovu formaciju. Jež se prvi put opsežno analizirao 1970-ih, kada su igrači počeli cijeniti bogatu raznolikost strateških ideja koje su iz njega proizašle. Iako je pozicija Crnog skučena, također je relativno bez slabosti. Ne postoji očigledan način da bijeli napadnu strukturu pijuna crnaca, ali kao što je gore navedeno, crni na raspolaganju ima nekoliko metoda za stvaranje kontra igre. Tako je Jež zadržao svoju popularnost kao sustav razvoja u modernoj praksi. VezaOva pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...