Pitanje:
Koja su pravila šaha s povezom na očima?
blunders
2012-05-14 23:45:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prisiljavanje igrača na održavanje mentalnog modela položaja figura pomoću poveza preko očiju čini se zanimljivim, ali nisam uspio pronaći nikakva službena pravila za igranje šaha s povezom na očima.

Koja su pravila za igranje?

Dva odgovori:
blunders
2012-05-15 05:10:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovo su bila pravila za turnir Amber s povezom za oči 2006. godine sa mnogim super-GM-ovima koji su sudjelovali:

Pravila igre

Pravila za igre s povezima preko očiju jaka>

 • Igra će se regulirati šah-zakonima FIDE, osim ako ih nadjačaju sljedeća pravila.
 • Igrači ne smiju snimati poteze.
 • Na početku igre svaki igrač ima dvadeset i pet minuta na satu. Prije nego što se igrač povuče, dvadeset sekundi dodati će mu se preostalo vrijeme.
 • Računalni sat označava kraj razdoblja kontrole vremena.
 • Monitor će pokazati igračima kada isti se položaj pojavio na ploči tri puta ili se može primijeniti "pravilo 50 poteza". U ovom slučaju bilo koji igrač ima pravo zahtijevati neriješeno.
 • Ako igrač povuče ilegalan potez, monitor će prikazati poruku: "Ilegalni potez, povuci još jedan potez". U ovom slučaju nema potrebe za dodatnim radnjama igrača.
 • Ako igrač treba pomoć arbitra, on može pozvati arbitra. Arbitar će u ovom slučaju prekinuti igru; prekid igre traje oko 5 sekundi. U ovoj situaciji igrači ne smiju napustiti igralište u igraonici i ne smiju promatrati položaj na monitorima.
 • Igrači koji napuste igralište bez odobrenja arbitra, odmah će izgubiti igru .

Propisi u slučaju kvara računala

 • Nakon kvara računala zabranjeno je razgovarati s bilo kim, osim s arbitrom .
 • Igre će se nastaviti na praznim pločama u dvije igraonice, a ako su tri igre u tijeku, i u sobi hotela.
 • Vrijeme će se kontrolirati pomoću Fischerovog sata; vrijeme će se prenijeti s računalnog sustava na Fischerov sat što je točnije moguće. Za svaki će se potez (umjesto 20 sekundi) dodati 25 sekundi dodatka.
 • Dvije osobe će kontrolirati igru; arbitar će poteze zapisati u zapisnik, koji je skriven od igrača, i upravljati satom. Asistent će igrati poteze na džepnom kompletu, koji je skriven od igrača. Arbitar će provjeriti planirani potez zbog zakonitosti, a ako je zakonit, upravljat će satom, a zatim će potez upisati u zapisnik. Napomena: moguće je da arbitru treba nekoliko sekundi da provjeri potez i pritisne sat, ali u svakom slučaju potrebno je vrijeme koje je potrebno da igrač uđe u potez na računalu.
 • Igrači će pokazati svoje poteze na praznoj ploči pokazujući na početni i odredišni kvadrat poteza koji namjeravaju povući; istodobno će potez izgovoriti naglas. Ako se izgovoreni potez razlikuje od poteza naznačenog na ploči, tada će arbitar reći: "Kako to mislite?"
 • Ako igrač povuče ilegalni potez, tada će arbitar reći "Ilegalni potez" i neće pritisnuti sat. Na primjer, ako igrač kaže "Rook uzima d6", a potez nije hvatanje, arbitar će reći "Ilegalni potez", ili ako igrač na dasci pokaže d1-d6 i kaže "Queen d6", ali komad na d1 zapravo je točak, tada će arbitar opet reći "Ilegalni potez".

IZVOR: ChessBase News, 2006.

Andrew
2012-05-16 00:04:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pravila iz Amber-a dobar su početak, ali u malo ležernijim igrama s povezom preko očiju vrijede drugačija pravila.

Izjava o odricanju odgovornosti:
Ne znam niti jedan službeni izvor za njih pravila koja nisu uobičajena praksa u mojim igrama s povezima preko očiju i promatranje mnogih drugih igara s povezima.

 • Igrači moraju usmeno dozivati ​​svoje poteze i tek nakon što završe s govorom, sat je zaustavljen i protivnikov sat je počeo.
 • Svaki igrač mora povući legalne poteze - ako je dati potez nelegalan, tada će protivnik / arbitar reći "ilegalan", a igrač mora povući drugačiji, legalni potez.
 • Igra je izgubljena ako igrač povuče dva ilegalna poteza.
 • Dopušteno je koristiti relej za pokretanje poteza na fizičkoj ploči i upravljanje satom ako je samo jedan igrač igrajući slijepo ili ako se oba igrača slože.

Ovdje je glavno da dva ilegalna poteza izgube igru. Na Amber turniru igrači imaju računalo ispred sebe kako bi unosili poteze - gornja pravila vrijede više za situaciju kada dva igrača samo igraju bez ikakve ploče (tj. Tijekom vožnje automobilom).

Nikad nisam igrao 2 ilegalna poteza, ali to je lijep zaokret.
To je uglavnom tamo, tako da ako jedna osoba potpuno zaboravi položaj, ne morate tamo sjediti i čekati da to pokuša rekonstruirati u svojoj glavi.
Da, već sam bio tamo. Sviđa mi se...
Kad smo igrali, JEDAN ilegalni potez bio je trenutni gubitak. A za dvosmislene poteze protivnik je mogao odrediti koji je potez zapravo izveden.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...