Pitanje:
Kako treba razvijati topove u otvoru?
Rick Reynolds
2012-05-16 19:36:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Otvaranje je definitivno slabo područje u mojoj šahovskoj igri i uvijek se osjećam kao da moji topovi sjede neiskorišteni sve dok nisu ušli u srednju partiju (?). Je li to tako kako stvari stoje, ili postoji strategija koja omogućava razvoj točaka u otvoru?

Svjestan sam rotanja kao načina da se točak usmjeri prema srednjim datotekama (naravno) . Ali uvijek se osjećam kao da zanemarujem topove kad igram.

Ne postoji jednostavan način za odgovor na ovo pitanje. Gledajući kako moj otac obično provodi dva tjedna razmišljajući o jednom potezu u dopisnoj šahu, shvatio sam koliko je šahovska igra duboka. Kada igraju majstori šaha, računaju se vrlo male stvari, osim ako pogriješe. Gotovo svaki komad na ploči trebao bi biti "mornarički pečat" - topnik, medicinar, pilot itd. Jedan komad trebao bi biti koristan za obranu nekih položaja, kao i za spremnost za podršku ili napad na druge. Uz to, nema jedinstvenog odgovora ili formule. Da, topovi se kreću pravocrtno i moraju biti međusobno
Postavite točku na istu datoteku kao i protivnička kraljica, iako ponekad nije neposredna prijetnja, ona se pretvara u mučnu prijetnju kojoj će se na kraju morati pozabaviti.
Castling je najlakši način za razvoj toka na početku igre.
Sedam odgovori:
#1
+22
Andrew
2012-05-16 19:56:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

To zapravo nije baš iznenađujuće. U mnogim otvorima topovi sudjeluju tek prilično duboko u srednjoj igri. Dotaknete razlog u svom pitanju - topovi moraju pričekati dok se svi drugi dijelovi ne uklone s puta kako bi se razvili.

Specifična strategija razvoja toka ovisit će o položaju, ali općenito govoreći, topovi pripadaju otvorenim i poluotvorenim datotekama u srednjoj igri. U završnici, topovi pripadaju iza propuštenih pijuna . Također u kasnoj srednjoj i završnoj igri, topovi su vrlo korisni na 7. rangu (a donekle i na 6. rangu).

U većini otvora topovi bijele boje obično dolaze do d1 i e1. Očito je da je to veliko uopćavanje, pa nemojte to shvatiti kao evanđeosku istinu. Larry Christiansen rekao je da "kada sumnjate [oko toga kojeg toka premjestiti], igrajte točku 'a' do d1". Drugi točak (koji obično dolazi iz datoteke f nakon O-O ) trebao bi ostati na f1 ili se premjestiti na e1.

Posljednji komentar - često je najbolji način da se iskoriste topovi udvostručiti ih kako bi mogli upasti u neprijateljski tabor. Obično vaši topovi neće doći do 7. ranga u među igrama jer je na ploči još previše manjih komada, ali i dalje mogu biti vrlo korisni kada se udvostruče i na otvorenim datotekama tako da prijete upasti u položaj protivnika.

Topovi 7. ranga su smrtonosni! Volite koristiti tokove u završnoj igri. Ponekad su moćniji od kraljice. 2 topa (10 bodova) vs Queen (9 bodova)
#2
+9
Dan Huth
2013-01-06 19:19:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jedan od načina da se NE razvijaju topovi u otvoru je nešto poput

  1. a4 d5
  2. Ra3

ili

  1. h4 d5
  2. Rh3

Ja (dufer) odigrao sam seriju od dvadesetak utakmica protiv nekoga tko je inzistirao na ovakvom otvaranju . Nikada nije dobio utakmicu protiv mene.

Najbolji savjet je slijediti uobičajenu mudrost da se topovi obično razvijaju zadnji.

#3
+8
Tom Au
2012-05-17 17:58:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Topove obično treba čuvati u uvodnoj i ranoj srednjoj igri, kako ne bi postali "hrana" za manje komade poput vitezova i biskupa. Nakon što se neki od tih dijelova razmijene, topovi dolaze na svoje.

Kad dođe vrijeme, topove treba staviti na otvorene datoteke (okomite crte gdje razmijenjeni su pijuni). To su obično datoteke d i e, ponekad datoteke c ili f, povremeno i "bočne" datoteke.

Jedan točak prijeti nečuvanim suprotnim dijelovima datoteke. "Udvostručeni" topovi (jedan iza drugog) prijetnja su suprotnim dijelovima datoteke, ako nisu dobro čuvani. Iznimka je ako protivnik može "zatvoriti" datoteku pomoću manjeg dijela kojeg čuva pijun (zamjena toka za takav komad i pijun je rijetko dobra ideja). Zbog toga želite barem neke manje dijelove dasku prije nego što započnete raspoređivati ​​svoje topove.

#4
+6
Landei
2012-05-17 14:16:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Postoje neke situacije u kojima se topovi aktiviraju na otvaranju, ali su rijetki i često omogućeni samo greškama s druge strane.

Jedan primjer: Bijeli je s vitezom ronio na f3, crna nije rodila i crni biskup prikvači tog viteza. Sada se ponekad može sresti h3 s ... h5 !? , a ako bijeli prihvati žrtvu s hxg4 hxg4 , crni topot iznenada uživa otvorena datoteka, a bijela je u ozbiljnim problemima ako se crna kraljica može pridružiti napadu.

#5
+4
xaisoft
2012-05-16 19:53:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Želite povezati topove i želite ih staviti u otvorene datoteke.

#6
  0
bozzza
2016-03-09 10:05:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

"Rook lift" je najbolji prijatelj napadača. Top se može podići samo kroz prekid u založnom lancu. Pioneovi se moraju zamijeniti da bi se stvorila rupa kroz koju se mogu podići topovi, a to se jednostavno naziva: "otvaranje linija" ... tj. Razmjena zalagaonica otvorena linija. >

Cecil J Purdy, australski dopisni igrač 1 - kojeg je Bobby Fischer nazvao jednim od najboljih učitelja igara, rekao je da želite plan za ulazak oba igrača u igru ​​do 12. poteza.

Rooks se također mogu nazvati "Teški komadi", a jednostavna je ideja ubaciti svoje teške komade u igru! Imajte na umu da neki ljudi kažu da kad zauzmete jednog od topova, "Leđa su slomljena!"

Stroži skup pravila kaže: smjestite svoje Rooks na otvorene datoteke ili datoteke koje se mogu otvarati.

Također je rečeno da nikada ne biste trebali započeti svoj konačni napad sve dok vaš Queens Rook ne bude u igri.

Pregledavanjem većine igara pronaći ćete da je većina topova povezana i centrirana 12. potez.

Uvijek imajte na umu da su udvostručeni topovi moćniji od odvojenih topova .. odvojeni topovi bolji su od naravno imati samo jedan tok: još jednom- kada je 'leđa slomljena' to je nedostatak u normalnim okolnostima.

#7
  0
Roghan Arun
2020-05-08 19:59:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jedan od načina za razvoj topova na otvaranju je dvorac, a zatim juriš na napad na protivnički dvorac koristeći topove biskupe i kraljicu.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...