Pitanje:
Kada srednja igra završava, a završna igra završava?
Binoj Antony
2012-05-02 21:23:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Postoji li neka određena točka u kojoj srednja igra završava i završava? Npr. nakon x razmijeni se broj komada, ili recimo 40 poteza itd.

Nemam konačan odgovor, više osobnu referencu, ali otkrio sam da kada Kralj postane aktivan borbeni komad (dovodi ga u središte da pomogne), to je vjerojatno kad je endgame započeo
Obično endgame započinje kad ispustim komadić.
@TonyEnnis sjajan komentar! :)
Osam odgovori:
#1
+20
Bort
2012-05-02 21:45:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ne postoji jasna definicija endgame-a niti skup kriterija gdje biste mogli povući crtu i reći "nakon ovog poteza stigli smo do endgame-a."

Citiranje Glenna Fleara u svojoj izvrsnoj knjizi Praktična igra endgamea - izvan osnova :

Riječ 'endgame' široko se koristi i općenito podrazumijeva završnu fazu igre (koliko god dugo bila! ), pod pretpostavkom da je već došlo do značajnog pojednostavljenja. Ako bismo morali rigoroznije definirati riječ u smislu materijala, tada se mišljenja razlikuju. Neki stručnjaci smatraju da su sve pozicije bez dame endgame, druge one gdje obje strane imaju ograničen materijal, na primjer manje od dame i lopate.

Dakle, u osnovi, kada pozicija postane "pojednostavljena" do poentirajte gdje češće koristite svojih nekoliko preostalih dijelova (uključujući kralja) da biste pokušali postaviti kralj, umjesto da organizirate napad. Također bi bio uključen i krajnji rezultat postavljanja pješaka (ili osvajanja značajnog materijala), tj. Pozicija na kojima parite kralja sa samo nekoliko figura na ploči, poput Kinga i Rooka protiv Kinga.

Šahovski komentatori često se obraćaju Berlinu kao endgameu. Meni je logično reći da endgame započinje kad su Queens isključeni.
#2
+15
Tom Au
2012-05-03 00:29:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jedna stara definicija završnice bila je kada je glavni cilj "postaviti pijuna" (za razliku od drugih ciljeva kao što je forsiranje neizbježnog matiranja).

Sada postoji iznimka zabilježena u komentari gdje će jedna strana pokušati povezati usamljenog kralja druge strane s kraljem i dva biskupa ili kraljem, biskupom i vitezom. No vjerojatno je da je jedna strana stekla ovu materijalnu prednost pokušavajući kraljice dodatnih pijuna, a drugu stranu natjeravši da trguje za njih.

Pošteno! Iako su i parenje kralja s dva biskupa i bez ikakvih pijuna na ploči, također endgames. Kao ne tako ozbiljnu modernu verziju ove definicije predlažem: bilo koji položaj koji su računala već u potpunosti analizirali možemo nazvati endgameom :)
No, endgame se proteže mnogo dalje od one koja je u potpunosti analizirana.
#3
+7
Andrea Mori
2014-01-12 15:50:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prema klasičnoj staroj knjizi Romanovskog (koja je bila jedan od temelja ruske / sovjetske škole šaha) završnica počinje kada kralj preuzme aktivnu ulogu.

E, sad je pitanje kako onda definirati "aktivnu ulogu" kralja.
@GennaroTedesco:, to je slučaj kada više ne morate brinuti o kraljevoj općoj sigurnosti i King se može koristiti kao napadački komad.
To se čini prilično cirkularno: uvijek se brinete za Kingovu sigurnost, * posebno * u endgamesima (nema jasne odluke kada netko odluči da King bude "aktivan"). Shvaćam poantu, no kako god preformulirati pitanje, još uvijek postoje nedefinirane uloge koje se vraćaju na glavno pitanje.
@GennaroTedesco:, uvijek se brinete za sigurnost kralja, naravno, ali izravan napad na kralja (iako se to može dogoditi) uglavnom nije glavno pitanje u endgamesu. Također, King ** nikad ** nije napadački komad u srednjoj igri (u povijesti postoji pregršt iznimaka, npr. Poznata igra GM Short-a, ali to ne pravilo). Kad smo to već rekli, jasno je da je granica između srednje igre i završne igre prilično nejasna i teško je odabrati jasne kriterije. Upravo sam izvijestio o konceptu Romanovskog, koji je zasigurno povijesno važan.
#4
+3
ajax333221
2012-12-19 00:38:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Srednja igra započinje čim otvaranje završi, i dobro, vrlo je lako znati kada otvaranje započne i završi, gotovo svako otvaranje (ako ne i sve) ima imena i dobro je poznato i proučavao. Ali ako bih bio prisiljen reći određeni trenutak u vremenu, rekao bih otprilike u vrijeme kad počinju kockati ili razmjenjivati ​​ozbiljan materijal kako bi stekli prednost u poziciji.

Međutim, kraj igre teže je precizno reći kad započne, moja najbolja pretpostavka bit će negdje gdje se kraljevi počinju kretati prema centru, a igrači imaju obično ne više od 2 manja komada ili 4 pijuna. Bilo kada kad je moguće izračunati rezultat pomoću baze tablica završne igre.

Također je vrijedno spomenuti da se točka u kojoj nešto započinje i završava razlikuje od igre do igre (npr. Ako igrači odlučite brzo razmijeniti materijal doći će vrlo brzo do završnice), a neke igre nemaju niti završne igre (ili čak srednje igre!) ako pogriješe ili padnu u zamke.

#5
+3
Brass2010
2014-08-05 22:15:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Navodeći ocjenu svoje završnice Edmar Mednis

"... možda je ovo jasnije kad se pristupi negativno"

Što to znači? Pa znamo u endgames i middlegames, postoje potpuno drugačiji planovi. Najpoznatiji je primjer nesumnjivo slučaj Isolated Queen Pawn (IQP). IQP može ponuditi dinamične šanse u među igrama, ali to je uvijek slabost u igrama. Dakle, radeći unazad, možemo znati u kojoj smo fazi.

U srednjoj igri

Bolji razvoj, otvorena datoteka i pogrešno postavljeni komadi itd. Su presudni

U završnoj igri

Struktura pješaka, dostupnost proslijeđenih pijuna, dostupnost slabih pijuna su presudni

Na primjer

  [FEN "3r1r2 / 1bp5 / 1p3k1p / pP4p1 / 4Pp1P / 2P2P2 / 1P4RB / 4R1K1 w - - 0 1"]  

Na ovom položaju , jasno znamo da crna ima prednost, zbog lošeg biskupa i crne kontrole nad d-datotekom. Bijeli, unatoč tome što je imao zaštitnog prosljeđenog pijuna i stvorio crnog unatrag, nije u prednosti.

Stoga znamo da je ovaj položaj srednja igra.

Napomena da se ne spominje puno koliko materijala mora biti uklonjeno prije nego što endgame započne. To je zbog činjenice da se endgame mogu dogoditi unatoč velikoj količini materijala na brodu. Npr. Queen pijun protiv Queen pijuna, Queen Rook Pawn protiv Queen pijuna lopa i tako dalje

#6
+1
Rauan Sagit
2013-12-01 07:39:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Završna igra započinje kad kraljevi mogu odlutati iz svojih skrovišta, a da ne riskiraju da im bude postavljen šah.

#7
  0
user1708042
2014-01-01 06:30:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Otvaranje je faza igre u kojoj vam je strateški cilj razviti se i namjeravate izgraditi neku vrstu (izravne ili neizravne) kontrole teritorija : ili prednost ili jednostavno neravnoteža.

Middlegame je kada počnete koristiti tu teritorijalnu kontrolu za postizanje sljedećeg strateškog cilja poput izravnog napada (taktika je ovdje slučajna, a ne svrha sama po sebi) ili pretvaranja u položaj gdje se drugi strateški ciljevi mogu slijediti poput likvidacije u povoljan kraj.

Kraj je ili kad ste izgradili pozicijsku / materijalnu prednost dovoljno veliku i pojednostavite da biste ostali u položaju u kojem možete prisiliti na pobjedu bez obzira obrana koju protivnik koristi, ili općenitije kada igrate kako biste stekli tu prednost kao glavnu svrhu.

Naravno da se može pokušati dobiti kako bi se postigla pobjednička materijalna prednost u srednjoj igri, ali to je slučajno, a ne glavno slijedi prvi cilj: osim grešaka, kao posljedica / obrane protiv nekih, dobiva se i materijalna prednost rt izravnog napada.

U endgameu se izravni napad umjesto toga koristi kao prijetnja, a glavni je cilj postizanje snažno osvojene pozicijske ili materijalne prednosti.

#8
-1
all4one4all
2013-12-27 13:08:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Endgame je scenarij posljednjih poteza koji dolazi do mat-a ili neriješenog rezultata, tako da tijekom igre ne možemo reći "i sada endgame počinje", jer budućnost je neviđena. Stoga je srednja igra nešto ograničeno i nakon igre. Nijedan izraz od ove dvojice nije službeni u šahovskim pravilima, ali oba koristimo uglavnom na satima šaha ili u analizi igre.

Ne slažem se, endgame se može definirati svojim karakteristikama. Ponekad igra završi prije završnice.
Da. Kaže se da se šahovska igra sastoji od 3 dijela. Kronološkim redoslijedom: otvaranje, srednja i završna igra. Ponekad igra završi prije završnice. Ponekad se endgame može istegnuti i više od 100 poteza. Živjeli.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...