Pitanje:
Koji su dobri otvori za proučavanje kako bi iskusniji igrači izašli iz svoje zone udobnosti?
Brett
2012-05-02 07:23:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ponekad na kraju dobijem priliku odigrati prijateljsku utakmicu s nekim tko je igrao puno više šaha od mene; ove igre djeluju zabavnije i zanimljivije za sve (a čini mi se da imam na kraju veće šanse za pobjedu) kada mogu odgurnuti igru ​​od uobičajenih pozicija, a da pritom ne napravim veliki rani nedostatak. Postoje li otvori koje mogu proučiti kako bih to postigao pouzdanije?

Zapravo ih nema. Možete odabrati određene otvore na temelju igranja određenih igrača općenito, ali sveukupno iskusniji igrači će, po definiciji, imati iskustva na neobičnim pozicijama.
Sedam odgovori:
#1
+11
Ray
2012-05-02 13:41:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Možete odigrati iznenađujuće otvaranje, na koje je vaš iskusniji protivnik vjerojatno vrlo rijetko naišao, poput gambita ili rijetke sporedne linije. Teoretski gledano, tada ćete stajati na ravnomjernijem terenu. Čak i bolje, budući da ćete često igrati ovu liniju, imat ćete više vježbe s njom, poboljšavajući šanse još više. Ali obično se takva otvaranja rijetko igraju s razlogom, na primjer zato što su nepouzdana, ili se morate sjetiti vrlo složenih linija ili nude manje šanse za pobjedu od konkurentskih sustava otvaranja. Postoji toliko mnogo takvih sustava otvaranja (čak postoje i periodični časopisi koji se bave isključivo njima), a ja ih ne navodim ni preko drugih.

Osim ove općenite misli, predložio bih detaljniji pristup. Pokušajte shvatiti koja je točno priroda prednosti vašeg protivnika (ili koji su vaši nedostaci) i ponašajte se u skladu s njima:

 • Taktički puno bolji od vas? => ići na mirne linije s fokusom na strateške planove, koristiti zatvorene sustave s malo taktika kako biste mu uskratili upotrebu njegove prednosti
 • Puno bolje teorijsko početno znanje? => koristite bočne i drhtave gambite i molite se da ne poznaje ta ružna opovrgavanja i kritične crte
 • Strateški puno bolje? => odaberite simples sustave i temeljito naučite ideje koje stoje iza njih. Uskoro ćete zatvoriti prazninu i poznavati rezultirajuće strukture jednako dobro kao on.
 • Općenito bolji u svakom pogledu? => igrajte ono što volite i učite iz svojih poraza

Ipak, riječ upozorenja. Za natjecateljski um ovo bi moglo zvučati pametno. Istina, zabavno je izmamiti oružje iznenađenja na jačeg protivnika i na ovaj način izvojevati pobjedu. Ali, i ovo je veliko ALI, dugoročno je vaš cilj vjerojatno s vremenom postati bolji igrač, a to znači steći dublje razumijevanje svih šahovskih tema. Zapamtite da izbjegavanjem taktika ne možete biti bolji;) Kada protivnik napusti svoju komfornu zonu, možda će igrati slabije. Ali napuštanje vlastite zone udobnosti čini vas jačima - dugoročno!

#2
+7
Andrew
2012-05-02 07:53:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Gambiti su često dobar način da protivnika izvučete iz njihove zone komfora. Kao bijeli, neki dobri gambiti uključuju:

 • Morra Gambit
 • Evans Gambit
 • 4. Ng5 u obrani dva viteza (crna ovdje žrtvuje pijuna!)

Za crnu su sicilijanski i kraljev Indijanac dobri načini za stvaranje igre s dvije oštrice. Linija koju na sicilijanskom jeziku znate napamet je vjerojatno vaš najbolji ulog. Protiv d4 možete razmisliti o ranom igranju ... c5 s Benkom Gambitom ili Benonijem - što oboje može dovesti i do neuravnotežene igre. White vjerojatno ima prilično dobru ideju što učiniti protiv KID-a jer je to toliko uobičajeno zbog čega ili Benko ili Benoni mogu biti lijepa promjena tempa.

Ne slažem se s ovim pristupom. Nezvučni gambiti približno su najgori način da se igra protiv iskusnih igrača: iskusni igrač obično će znati pobijanje gambita, što će vam ostaviti ne samo da igrate jačeg protivnika, već i da igrate pijuna. Gambiti protiv manje iskusnih igrača, s druge strane, mogu biti zabavni i dovesti do brzih pobjeda.
Sicilijanac protiv iskusnijeg igrača da ga izgura iz svoje zone komfora ?? Najbolji recept za samoubojstvo, IMHO. Toliko je linija i bočno, da većinu vremena nećete ući u svoju omiljenu liniju, već ćete ih izudarati iz memoriranih linija vašeg iskusnog protivnika.
@Ray, Ne bih preporučio glavnu liniju sicilijanaca, ali nešto što bi forsiralo, posebno Svešnikov, moglo bi funkcionirati ako o tome naučite dovoljno. Tada bi jedino pitanje bile sicilijanske margine, ali to je još jedna cijela rasprava.
@Bryan,, gambiti koje sam preporučio su svi 100% zvučni. Ne bih * igrao nerazuman gambit protiv igrača s višom ocjenom.
@Andrew, Vidim vašu poantu, ali niti vi ne možete natjerati Svešnjikova (a zatvoreni Sicilijanac na primjeru ne smatram pukom sporednom linijom), niti je to jednostavan sustav za igranje, već jako analiziran i često igran onaj koji zahtijeva hrpe teorije, posebno protiv iskusnijeg igrača.
Toplo preporučujem Smith Morra Gambit.
@xaisoft, i to mi je najdraže otvaranje
Upravo sam nekoga pustio `Evans Gambit` protiv mene i to me definitivno izbacilo, pa ću ovaj drugi.
Možda Morra Gambit možda nije najbolji teoretski pokušaj protiv Sicilije, ali mislim da je to dobro praktično oružje i vjerojatno ne bi išlo toliko daleko da kaže da nije zdravo. Nisam siguran u status Evansovog gambita.
Volim ovaj odgovor, ali smatrao sam da je novi "Kako poraziti nadmoćnijeg protivnika" općenitiji, pa odgovor prebacujem na taj.
#3
+6
Bryan
2012-05-02 13:08:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Trebali biste se usredotočiti na otvaranja koja zahtijevaju tematsko ili strateško razumijevanje, za razliku od onih koja zahtijevaju puno znanja / teorije o knjigama. Tada ćete doći na položaje u kojima vam je ugodno i ne morate učiti nijanse oštrih i vrlo analziranih varijacija u kojima će iskusniji igrači imati tendenciju napredovati. U osnovi, "zona udobnosti" iskusnog igrača pobjeđuje manje iskusne igrač u teoretskoj liniji: oni imaju rizik da napuste otvaranje s prednošću. Ako oduzmete tu teoretsku prednost, smatram da će im biti manje ugodno suočiti se s vama.

IM Andrew Martin raspravlja o otvaranju repertoara ovdje. Na temelju gore navedenog, s njegovog popisa početnih repertoara predložio bih:

Za bijele: Trompowski i Pseudo-Trompowski

1 d4 Nf6 2 Bg5! I 1 d4 d5 2 Bg5! Ovdje će trebati doći do što većeg broja igara Juliana Hodgsona - on je mnogo, mnogo godina izmišljao Patzera i Grandmastera. U središtu ovog repertoara je ograničenje izbora Blacka - igru ​​vodite pod vašim uvjetima. Položaji mogu biti i različiti - bijeli se mogu odlučiti za igru ​​Pawn strukture ili izravan napad, ovisno o tome kako se osjeća.

Za crnce: skandinavske i slavenske postavke

Čvrst kao kamen. Kako Crni vs 1 e4 igraju glavnu liniju BANKER s 1 ... d5 2 exd5 Qxd5 3 Nc3 Qd8! ili 3 ... Qa5, u oba slučaja slijede s ... Nf6, ... c6 i ... Bf5! A protiv d4 i bočni otvori idu za solidnog Slavena postavljenog sa ... c6 i ..d5, ciljajući sličnu strukturu. Doista otvor koji se može naučiti u minimalnom vremenu.

+1 za __ 'U osnovi, "zona udobnosti" iskusnog igrača pobjeđuje manje iskusnog igrača u teoretskoj liniji "__
#4
+5
Tony Ennis
2012-05-02 08:06:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Benko gambit dobar je ako igrate crno.

 [FEN ""] 1. d4 Nf62. c4 c53. d5 b5 
#5
+4
RemcoGerlich
2013-01-23 18:23:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Trebali biste igrati pozicije na kojima igrate najviše i u kojima vam je najudobnije. Budući da je malo vjerojatno da su ti isti otvori i najčešći za vašeg protivnika, bit će vam relativno ugodnije u njih nego što je on.

Problem s igranjem posebnog otvaranja samo protiv iskusnih igrača je taj što će vam biti neugodno igrati ih kao i oni. Odnosno, ako to iskusni igrač slučajno ne zna, tada vam je zapravo samo neugodno ...

#6
+4
jaxter
2016-10-19 04:12:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

GM Edmar Mednis napisao je izvrsnu knjigu o Kako poraziti nadmoćnijeg protivnika , u kojoj navodi da ne biste trebali pokušavati igrati na slabosti protivnika, ali umjesto toga igrajte na svoje snage .

To znači da biste trebali:

 • znati koji vam stil igre odgovara
 • Odaberite nekoliko otvora koji vode do igara te vrste
 • Naučite glavne ideje tih otvora i neke ključne varijacije (i bilo koje zamke)

Zatim dodaje:

 • Pronađite mogućnosti za stvaranje složenosti na položaju, tako da vaš protivnik ima veće šanse da pogriješi

Postoje nekoliko otvorenih staza koje će ga natjerati da iziđe iz knjige, ali pružit će vam prednost samo ako vam je također ugodno u položajima do kojih ti otvori vode . Ako ste oboje na moru, on će i dalje pobijediti.

Ako ima više od 2200, trebali biste očekivati ​​da ima liniju kućnih ljubimaca za svakog od:

 • Sokolsky Otvaranje
 • Grobovog napada
 • Budimpeštanski gambit
 • Benko Gambit
 • Bečka igra i Gambit
 • Kraljev gambit (ovo bi stvarno trebalo)
 • Gambit Blackmar-Diemera
 • Sicilijanski krilo Gambit (ako glumi sicilijanca)
 • The Francuski krilo Gambit (ako igra francuskog)
 • The Trompowsky
 • Evans Gambit
 • Scotch Game i Gambit
 • Otvaranje ptica
 • Nizozemska obrana
 • Alekhineova obrana
 • Skandinavska, uključujući islandski Gambit
 • Danski Gambit
 • Göringov gambit

ali mogli biste ga uhvatiti (redom solidnosti):

 • Tango dva viteza
 • Chigorin Obrana (QGD)
 • Gambit Urusov
 • Gambit Winckelmann-Riemer na francuskom
Neko sam vrijeme igrao Urusova na razini oko 1900-2000, a moji su se protivnici neprestano transponirali u dva viteza, pa mislim da to nije sjajno otvaranje za iznenaditi ljude.
#7
+2
chubbycantorset
2013-01-12 00:08:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Alekhineova obrana kao crna. To je sjajno praktično, napadačko oružje:

 [FEN ""] 1. e4 Nf62. e5 Nd53. d4 d6 
Mislim da ovo ne bih preporučio jer Bijela ima brojne mogućnosti za koje se Crna mora pripremiti. Četiri pješaka, dva pijuna (Jäger), 2. Nc3; Mislim da za takvu situaciju želite ograničiti suparnikov _dobar_ izbor. Loša odstupanja su u redu!


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...