Pitanje:
Koji je najgori početni potez i zašto?
blunders
2012-05-03 01:25:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Grupiranje početnih poteza šahovske igre dobro je poznato, iako nikada nisam vidio analizu najgoreg mogućeg početnog poteza, bilo kakvih misli? Ako je to slučaj, navedite više od samog poteza, ali točan razlog zašto bi takav potez bio najgori pod pretpostavkom da je takav potez protiv GM-a.

Najgori početni potez je izvlačenje pištolja i pucanje u protivnika. Ovo ne samo da krši šahovsku etiketu i pokazuje ekstremno nesportsko ponašanje, to je također kršenje lokalnog zakona i vjerojatno će rezultirati vašim zatvaranjem.
@Michael, krši li lokalni zakon ili ne, ovisit će o mjestu na kojem igrate i, možda, boji kože vašeg protivnika.
@Michael Također ne djeluje u internetskom šahu.
šesnaest odgovori:
#1
+30
Andrew
2012-05-03 01:43:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

1. f3 gotovo je sigurno najgori potez. To nepovratno slabi kraljevsku poziciju bijelih, a da pritom nije učinio ništa korisno.

Ostali potezi poput 1. b3 i 1. g3 pripremite se za razvoj biskupa, tako da nisu tako loši. 1. c3 ne čini previše za bijelu boju, ali ga također ne boli.

1. a4 i 1. h4 oba ignoriraju središte, ali pomažu u razvoju topova, a postoje položaji na kojima je 1. a4 / h4 može biti koristan (pogotovo kad su kraljevi ronili na suprotnim stranama ploče.

Mislim da `1. f3` je bolji od `1. a4` ili `1. h4` jer f3 pijun može obraniti budućeg pijuna e4. Također dovodim u pitanje ideju da `1. a4` i `1. h4` pomoći u razvoju topova. Naravno, možete pratiti `1. a4` s `1. Ra3`, ali to zapravo ne pomaže žoharu da učini bilo što korisno. Nebitan razvoj je dobar kao i nijedan.
`1.h4` _ne zanemaruje središte, njegovo uzastopno kretanje pijuna._ Evo jednog [otvaranja nazvanog Kadas ili Desprez] (https://www.chess.com/live/game/2210422926) u kojem ja ' d je igrao i napravio snažnog centra i povukao utakmicu do `54 poteza` podržavajući sve` čekove` i također `niti jednu provjeru` s moje strane, a na vrijeme sam pobijedio u paktu od 10 minuta. Dakle, ne zanemaruje središte, njegovo uzastopno kretanje pijuna.
Štoviše, pijun `1.h4` pada na Queen stranu.
`1.a4` _Ware Defense_, pa čak i` 1.a3` _Anderssenova obrana_ daje dobre rezultate onome tko poznaje taktičku igru. Igrao sam oboje, nekoliko puta u šahu na mreži.
@Kef Schecter Mislim da nije. 1.f3 također ima nedostatak što sprečava viteza g1 da izađe na svoj najbolji kvadrat. 1.a4 i 1.h4 barem aktivno ne ometaju razvoj bijelih, ne izlažu kralja bijelih i ostavljaju sve opcije otvorenima u centru.
Da, sad kad sam imao još dvije godine studija i iskustva, mislim da je 1.f3 definitivno gori od 1.a4.
Pogreškom sam igrao f3 kada sam pokušavao blitznuti Caro Kann (iz bijele boje iz nekog razloga nisam primijetio boje) i zvao se otvaranje Barnesa. Definitivno zabavno
#2
+27
Daniel
2012-05-03 01:38:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Slažem se s Andrewom u 1. f3 (otvaranje Barnesa). Nijedan prvi potez ne može biti presudno pogrešan, ali neki prvi potezi su upitni. U teoriji otvaranja šaha (Wikiknjige):

Prilično rijetko odigravan pasivan početni potez koji odustaje od bijele prednosti u prvom potezu. Položaj Whitea blago je oslabljen izlaganjem Bijelog kralja čeku na dijagonali h4 - e1. Trenutno omiljeni kvadrat f3 kralja Kingsa u razvoju, također trenutno nije moguć. Zapravo je ovo vjerojatno najgori mogući prvi potez Whitea.

Nema statistike kao 1. f3 rijetko se javlja među ozbiljnim šahistima.

Sljedeći na popisu vjerojatno bi bio 1. h4 (otvaranje Despreza):

1. h4 prilično je beskoristan potez koji ničim ne pomaže važnim središnjim trgovima. Niti jedan vrhunski majstor nikada ga nije koristio u profesionalnoj igri, iako ga neki, ponajviše Hikaru Nakumura, igraju tijekom blitza. Moglo bi se reći da je White pogoršao svoju poziciju, jer je castling kingside sada manje atraktivan.

Ovaj potez se rijetko viđa kod ozbiljnih šahista.

Da. U vremenski umirljenim igrama, koje tipa nisu "Bullet", već u osnovi "Blitz", prednost koju imamo "Vrijeme" čini igru ​​Convolution strateškom. Kao što je konvencija op može misliti da je slabiji, ali onaj koji igra osjeća se zagrijava, i grčevi i prevladavaju gubitak vremena ako ne napravi urednu strategiju, - recimo, povucite se i igrajte ubrzano. To je ono što mislim dok igram, - igra [Barnes Opening] (https://www.chess.com/live/game/2876200647). Ovaj.
Još jedno mjesto, gdje je više odricanja i strategije učinilo mog protivnika jakim, - [Otvaranje Gedultsa, - Barnesova obrana] (https://lichess.org/w9LkwtK6#119), ali je vremenom izgubio. Možda bih dok bih `25. * Be2` posjekao njegovog` biskupa`, pa ovo ne bi bilo.
Evo jednog 14 dana po Move Game-u, kako ga _chess.com_ nazivaju, - Online igra, gdje _lichess.org_ naziva ovu Dopisnu igru, [s lichess.org] (https://lichess.org/ZpEcKZnw#53)
#3
+12
Evargalo
2017-12-14 22:11:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ostali navedeni potezi, posebno 1.f3, su loši, ali radije bih se izjasnio o slučaju ružnog otvaranja Grob, 1.g4 ?.

Pioni se ne vraćaju, pa se ovaj dvostruki slabljenje koraka mnogo je više obvezujuće nego kretanje pijuna u jednom koraku. Nakon, recimo 1 ... e5, White nije samo izgubio vrijeme, već je i:

 • Samouništio najprirodnije sklonište za vlastitog kralja do kojeg je stigao kratki dvorac. >
 • stvorio je slabosti za sebe, jer Pg4 može i bit će na meti Bc8 ili Ph5.
 • je sebi stvorio nedostatak u borbi za centar.

Ako bih u nekoj vrsti hendikepirane igre mogao odabrati prvi potez protivnika kako bih povećao svoje šanse, radije bih ga natjerao da igra 1.g4 nego bilo što drugo.

Mogli biste reći da barem 1.g4 omogućuje jedan razvojni potez (Bg2), umjesto da spriječi jedan poput 1.f3 (Nf3), ali da. To je samo mala udobnost koja i dalje potez ne čini "dobrim".
#4
+11
limits
2015-06-18 00:22:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Najgori potez je 1. daje ostavku. Ide od jednakog do izgubljenog u jednom potezu, puno lošije od poteza poput 1. f3 koji iz jednakog postaju malo lošiji.

Davanje ostavke na prvi potez tehnički je valjan potez, pa ću vam za to morati dati bodove. Međutim, to nije početni potez koji slučajno pokušate u kreativnom sviranju.
"1. Podnosi ostavku" možda znači da nećete izgubiti bodove s obzirom da se na ploči igralo nula poteza. Dakle, možda je samo zbog toga to bolje od nekih drugih izbora, ovisno.
#5
+9
BlindKungFuMaster
2015-06-26 13:05:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Za objektivno razmatranje ovog pitanja, možemo pogledati stablo otvaranja Chessok-a:

 1. 1.f3 -0,33
 2. 1.g4 -0,29
 3. 1.Nh3 -0,22
 4. 1.b4 -0,18
 5. 1.h4 -0,18

S obzirom na to da bi bijeli trebali moći postići plus 0,11 (prema Stablu), ovo su jedini potezi koji ne samo da gube prednost prvog poteza, već i više nego što je preokreću.
Naravno, ove računalne procjene imaju koje treba uzeti s rezervom, ali oni istjeruju intuiciju iskusnih igrača i daju malo hrane za razmišljanje (posebno pristašama Sokolskog ...).

Nema ništa "objektivno" u ovom odgovoru. Možete odabrati drugu metodu ocjenjivanja i dobiti potpuno drugačiji rezultat. Nije više objektivno jer proizvoljne izbore donosi računalo, a ne čovjek
Ovo je ocjena jednog od najjačih entiteta u šahu. U tom izboru nema ništa proizvoljno.
Snažni motori jaki su zbog sposobnosti izračunavanja u dubinu, a ne zato što izvrsno razlikuju položaj -0,33 od položaja 0,29. Zapravo, ako slijedite glavnu liniju koju predlaže, uskoro ćete vidjeti kako se ona mijenja
Ne u ovom slučaju, jer se procjena u osnovi temelji na uvodnoj knjizi. Nisu samo trčanje riba u početnom položaju.
Ista stvar. Ta procjena iz uvodne knjige samo je ocjena motora koja slijedi
U svojoj posljednjoj izjavi rekli ste da će se procjena pomaknuti ako slijedite glavnu liniju. Ali u ovom se slučaju to neće dogoditi dok se položaj vrlo bitno ne riješi.
Uvijek možeš nastaviti. Položaj 0,29 nikada se ne razriješi
Šahovske partije završavaju, znate.
Što se motora tiče prilikom procjene tih položaja, oni to ne čine. Inače bi procjena bila "bijeli dobici", "neriješeni" ili "crni dobici", a ne broj
Isto kao i ljudi, stvarno. To je nebitno za činjenicu da se stavovi na kraju rješavaju. Zapravo ne vidim da išta naglašavate. Vi samo refleksno negirate sve što sam zadnji rekao.
Poanta je u tome što ne možete zaključiti da je potez bolji od drugog zbog razlike u ocjeni od 0,04
Da se citiram: "Naravno da se ove računalne procjene moraju uzeti s rezervom"
#6
+8
Quantum Elf
2012-05-03 06:30:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

1. h4 John Watson (autor serije Mastering the Chess Openings) ocijenio je najgorim potezom. Drugi ljudi kažu 1. h3 i 1. a3 . To nije istina. Michael Basman zapaženi je neobičan igrač koji se otvara s 1. a3 / h3 itd. i ocijenjeno je> 2400. 1. a3 / h3 su korisni u raznim otvorima, ali sigurno nije ono s čime bih započeo.

Ne samo da se 1.a3 savršeno može igrati, već je 1.a3 e5 2.c4! je ozbiljan pokušaj za prednost, uz dodatnu privlačnost nuđenja poznatih staza igraču bijelih koji igra sicilijansku obranu kao crni. Naravno nakon 1. a3 g6 White pokušava dokazati da je učinio išta korisno u potezu 1, ali sigurno ne mora izaći iz uvodnog _worse_
#7
+7
Landei
2012-05-03 01:57:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Slažem se 1. f3 je prilično loš, ali 1. Na3 i 1. Ni Nh3 nisu lijepi, pogotovo jer se moraju ponovno pomicati kako bi izbjegli udvostručeni pijun nakon ... d5 ili ... e5 .

Ipak, razvija vitezove (kojima su `f4` ili` c4` lijepi kvadrati), tako da ne gubi toliko tempa. `b3` ili` g3` su tada dobri potezi da se ne udvoje pješaci.
#8
+6
Dan Huth
2013-01-06 19:42:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Samo pokušavam zaštititi potez koji je gore spomenut kao jedan od najgorih. Velemajstor Mednis prije nekoliko godina napisao je malu početnu knjigu o teoriji u kojoj navodi da je

1.g3

jedan od Whiteovih savršenih izbora otvaranja, kad se slijedi od

2.Bg2.

Nažalost, ime knjige mi bježi. Spominje neke Whiteove grozne izbore za prvi potez, ali ne ocjenjuje njihove loše.

"Kako odigrati dobre uvodne poteze", Edmar Mednis, ISBN-13: 978-0679141099. I da, 1.g3 je pomalo pasivan, ali to je sasvim logičan prvi potez i ima prednost što dopušta bijelima da usmjeravaju igru ​​željenim putem, umjesto da se suoče s dobrotom-zna-koliko-suoči s 1. e4 ili 1.d4.
#9
+6
Bob
2015-06-17 23:10:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

1.Nh3 i 1.Na3 (napad amonijaka, napad natrija) STVARNO su loši. Krši pravilo "premjesti jedan komad jednom" i 1.Nh3 blokira h3, što je dobar potez za sprječavanje zaostalog partnera.

Mislite li `1. Nh3` i `1. Na3`?
#10
+5
NoviceProgrammer
2012-05-03 02:03:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ideja početnih poteza je omogućiti rani razvoj komada. Stoga bi najgori potezi bili oni koji vam omogućuju najmanje mogućnosti za to. Pa bih rekao 1. a3 , 1. h3 i 1. f3 bi bio najgori. Ne samo da brzo gubite utrku u brzom razvoju svojih figura (jedini komad koji možete razviti nakon ovih poteza je vitez), već odustajete i od kontrole na središnjim trgovima.

Slijedeći vašu logiku a3 ili h3 bilo bi gore.
da to je točno ... a3, h3 će biti još gore ... ažurirat ću odgovor.
#11
+5
Andrew Latham
2012-05-30 21:22:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Rekao bih 1. Na3 . Razlog je taj što je to najnekorisniji potez što se tiče stvaranja postavke oko njega. Čak i pomenuti potezi poput 1. h4 i 1. f3 može biti koristan u nekim kontekstima - 1. f3 može biti koristan ako igrate d4 i Nc3 i planirate e4 . 1. h4 može biti koristan jer odvraćate protivnika od zaručenja njegovog biskupa, a možete ga ponovno pritisnuti za učinak grčenja. Teško je, međutim, zamisliti bilo kakvu postavku u kojoj je 1. Na3 je koristan potez, a osim toga, nakon ... e5 morat ćete premjestiti viteza ili igrati b3 kako biste izbjegli udvostručene pijune su vjerojatno najgori udvostručeni pijuni jer je otvorena b-datoteka rijetko korisna i ne podržavaju ništa ili čuvaju bilo kakve važne kvadrate.

To se ponekad naziva [Natrij otvaranje] (http://en.wikibooks.org/wiki/Chess_Opening_Theory/1._Na3): * Durkin ili Natrij (Natrij zbog algebarske oznake Na3, Na je kemijski simbol za natrij ) rijetko se svira. Ovaj potez malo poboljšava položaj bijelih, iako neki izvori smatraju da je bolji od njegove reputacije. Najbolji crni odgovor je 1 ... d5, iako se ponekad viđa 1 ... e5. Bijela boja može nastaviti s 2.b3, pripremajući se za fianchetto s 3.Bb2 ili s 2.c4. Alternativno, ako crna igra 1 ... e5, bijeli mogu odabrati 2.Nc4 kako bi izvršili pritisak na pijuna e5. *
Usput, zapravo postoji sustav protiv Sicilije koji uključuje rani `Na3` (1. e4 c5 2.Na3). Iirc je to predložio Nigel Davies u jednoj od svojih početnih knjiga
#12
+5
Gregory Klopper
2017-12-14 02:51:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

1. g4 ... 2. f3 ??

Ovo je užasan otvor (posebno u kombinaciji s drugim potezom) jer ozbiljno potkopava sposobnost zamka na kraljevoj strani, vrlo agresivno baca pijuna u akciju tamo gdje nema branitelja i ne pomaže niti jednom cilju posebno.

g4 omogućuje vježbanje biskupa svijetlog kvadrata, kao i skrivanje tamnokvadrata biskupa kasnije, ako je potrebno, što je neobična, ali donekle iskupiva kvaliteta, ali čim slijedi 2. f3 , svjetlosno-četvrtasti biskup je zatrpan, a bijeli imaju NULT središnju kontrolu ili aktivni razvoj za cijela 3 tempi, što omogućava crnoj masovnu prisutnost i prednost u središtu. I nakon 1. ... d5 nakon čega slijedi 2. ... h5 kvadrat g4 sada pripada crnoj boji i postavlja izvrsnu ulaznu točku za napad s kraljevske strane. Ako je bijela pokušala preuzeti g5 , crna sada ima poluotvorenu datoteku bez da je ikad pomaknuo točku. Hvala na tome!

Takva užasna igra obično bi izgledala ovako: 1. g4 d5 2. f3 e5 3. Bg2 h5 - a crna je prednost u prednosti od 2 i više boda, a da još nije uzela niti jedan komad, prema bilo kojem pristojnom motoru. Bijelim bi trebalo veliko čudo i greška iz crne da bi imali bilo kakve šanse da se oporave od toga.

Primjer: Hou Yifan baca igru ​​

Ovo ne odgovara na pitanje. Trebali biste objasniti zašto je ovo loš početni potez, a ne samo povezivati ​​videozapis.
`2. e3 * `, pravi ogradu. _ ** Otvaranje Grob ** _, - ima varijaciju, naime, `Grob Attack`,` Grob Gambit` ...., Štoviše, kretanje pijuna ispred `Knight` pokazuje stvarni potencijal. Ne može biti najgore, pa, `1.g4` je najbolje što mogu reći. Pogledajte, - [Grob Opening Strategical by my] (https://www.chess.com/live/game/2834419163) & u ovom je početku dobro, u napredovanju se mogu prijaviti greške u vremenskom ograničenju. Prema vašem označenom zapisu, možda se položaj `* ... d4` može pretvoriti u nešto u startu. Možda mi dopustite da istražim na `* .. Bg2` dok ili tako nekako.
I played Grob a lot in the past. For fun. Makes for a great pet opening against low-rated players. But it's a death sentence against a skilled opponent. Typically, it's played g4 -> Bg2. With notable exception g4->g5 if Nf6. But g4 -> f3 is a total positional suicide against a reasonably skilled opponent.
#13
+3
Savage47
2019-10-05 12:25:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

rekao bih 1. Nh3.

1.f3 je loš, međutim nakon g3 bijeli je samo nekoliko tempa i ima donekle razuman položaj.

1.Nh3 omogućuje crncima potencijal da unište pješačku strukturu bijelih, pa čak i prijete vrlo brzom prijatelju. Da, bijeli to mogu izbjeći s Ng4-> Nf3, ali potrošili ste dva tempa kad ste mogli učiniti isto sa 1.Nf3

Bijeli se bori za jednakost nakon 1.Nh3 i jedan se izmakne gubitku igre za sljedećih nekoliko poteza. Čak i ako bijeli zaista igra savršeno, bacio je nekoliko tempi bez razloga i dopustio ravnopravnu igru.

#14
+3
DanishGambiter
2020-06-19 11:12:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jedine prednosti otvaranja su neke mala središnja potpora.

CONS

 1. Ovaj otvor slabi kraljevu sigurnost. F pijun je važno sklonište dijagonale e1-h4 i dijagonale g1-b7, pa pomicanjem čini kraljevsku pješačku strukturu uništenom.
 2. Ovaj otvor ne otvara nikakve linije za razvoj i blokiran je viteže!
 3. Protraćen tempo.

PRIJEDLOG ZA IGRANJE Ne predlažem to nikome

1.h4 i 1.a4

PROS Ništa

CONS

 1. Ne otvara linije niti razvoj.
 2. Slabi struktura zalagaonice .
 3. Protraćen tempo.

PRIJEDLOG ZA IGRANJE Ne predlažem to nikome

1.h3 i 1.a3

PROS Ništa ne slabi .

CONS

 1. Utrošen tempo.
 2. Nema razvojnih linija.

PRIJEDLOG ZA IGRANJE Za igrače bijele boje koji žele igrati crno.

1.Na3

PROS

 1. Može se razviti do c4 ili c2, ali to bi izgubilo neke tempe.
 2. Podrška c pijun, ali ne može li se c pijun već pomaknuti?

PROTIV

 1. Nakon 1 ... d5 i zamjena gubi se struktura pješaka.
 2. Protraćen tempo.

PRIJEDLOG ZA IGRANJE Samo u blitzu.

1.Nh3

PROS

 1. Može koristiti drugi tempo za prelazak na f4.
 2. Iznenađen sam što ga nitko nije spomenuo, ali štiti f2!

>

 • Izgubljeni tempo
 • Nakon 1 ... e5 i razmjene gubi se struktura zalagaonice ... i zaštita f2 je nestala!
 • PRIJEDLOGI ZA IGRANJE Samo u blitzu.

  1.c3

  PROS Podrška d4

  PROTIV

  1. Nema razvoja i blokira viteza
  2. Protraćeni tempo.

  PRIJEDLOG ZA IGRANJE Za Caro Kann igrači.

  1.g4

  PROS Otvorene linije za razvoj biskupa

  CONS

  1. G pijun je nebranjen.
  2. Slabi kraljevsku stranu .

  PRIJEDLOG ZA IGRANJE Samo u blitzu.

  Treća najlošija je 1.Na3 ?! i 1.Nh3 ?! Drugi po zlu je 1.h4 ?! i 1.a4 ?! Najlošiji je 1.f3 ?!

  #15
  +2
  Rookie
  2020-05-29 13:12:49 UTC
  view on stackexchange narkive permalink

  Samo vam kažem jedno, 1.f3 je loš, zapravo ne kontrolira centar, zaustavio je viteza i doveo kralja u opasnost. Ponekad čak i nakon 2.Kf2, mislim da je ovo varijacija hammerschlag-a, što dodatno slabi kralja, ovo je za smijeh početnicima, ali još me nitko nije osvojio s tim.

  #16
  +1
  edwina oliver
  2020-08-19 06:13:50 UTC
  view on stackexchange narkive permalink

  najgori prvi potez je ostavka  Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
  Loading...