Pitanje:
Koje su tehnike za poboljšanje broja unaprijed promišljenih poteza?
Binoj Antony
2012-05-11 14:13:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Negdje sam pročitao da u prosjeku GM može razmišljati do 10-15 poteza na taktičkim pozicijama.

Postoji li neka posebna tehnika za poboljšanje ove dubine?

Molimo ne dajte općeniti odgovor o tome kako poboljšati nečiju igru, zanima me samo razumijevanje kako povećati dubinu.

Izravno povezano: http://chess.stackexchange.com/questions/1107/how-can-one-improve-their-over-the-board-analysis-skills
možete koristiti jedan od [ovih] (http://chess.stackexchange.com/questions/1390/a-strange-rules-question-is-this-permitted-or-not): P
četiri odgovori:
#1
+9
Ignavia
2012-09-02 01:52:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vrlo čest pristup je raditi unatrag. Umjesto da prvo proučite otvore, a zatim srednju i završnu, prvo proučite endgame. Jednom kada znate neke pozicije u završnoj igri, možda će biti dovoljno izračunati samo tri poteza duboko u poznoj poziciji srednje igre, jer znate da je rezultirajuća završna igra osvojena za vas.

Razmotrimo položaj u kojem ste imali pijun, kralj i kraljica protiv kralja i kraljice vašeg protivnika. Imate mogućnost zamijeniti kraljice i ostaviti crnog kralja predaleko da zaustavite svog propuštenog pijuna. Potrebna su vam još tri poteza za promociju tog pijuna i sada znate da K + Q protiv K lako pobjeđuje, iako će možda trebati još 10 poteza. Dakle, upravo ste vidjeli 14 poteza unaprijed prelazeći s jedne pozicije (K + Q + P naspram K + Q) na drugu (K + P nasuprot K), a zatim na osvojenu završnicu K + Q nasuprot K.

Ovo je naravno vrlo osnovni primjer, ali poanta je u tome što velemajstori zapravo ne računaju 30 poteza unaprijed. Oni samo znaju da se zadana pozicija pretvara u drugu, što dovodi do osvojene završnice. Što više pozicija i više uzoraka znate, to ste bolji u izračunavanju. Ovo bi vam moglo pomoći da poboljšate tu vještinu:

  • Naučite najosnovnije završne igre
  • Naučite osnovne obrasce matiranja
  • Naučite taktičke motive i obrasce
  • Igrajte igre i nakon toga ih pređite

Ti "prečaci" trebali bi dovesti do brzog poboljšanja. Nakon što ste učinili gore navedene stvari (ili dok ste to činili), možda bi bilo dobro vježbati i svoju vizualizaciju. Pokušajte reći je li zadani kvadrat crn ili bijel, je li zadana pozicija šah-mat ili može li vitez doći do nekih kvadrata u jednom potezu. Nadalje, uvijek biste trebali zamisliti kombinaciju u glavi nakon utakmice. Pokušajte pomaknuti komade bez da ih dodirujete u stvarnosti i pokušajte zamisliti položaj nakon nekoliko poteza. Zgodan program za vježbanje vizualizacije je besplatni program "Alati za treniranje šaha". Možda biste to htjeli provjeriti. Zanimljivo web mjesto za učenje taktika je http://www.chesstactics.org/. Nudi mnoštvo primjera i sjajna objašnjenja.

Lijep post, Ignavia, i dobrodošli na stranicu.
#2
+8
b1_
2012-05-16 10:09:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dobro mjesto za početak poboljšanja izračuna je poznata knjiga Alexandera Kotova Misli kao velemajstor . Postoje neke rasprave o tome je li Kotovo Drvo analize učinkovito za poboljšanje proračunskih sposobnosti (poput od prvog recenzenta do knjige o Amazonu na gornjoj poveznici), ali ta će vas rasprava odvesti do drugih područja poput prepoznavanja uzoraka.

Još jedna knjiga koja detaljno raspravlja o Kotovim idejama je Poboljšaj svoj šah SADA autora Jona Tisdalala. U ovoj knjizi Tisdall predlaže čovjeku primjereniji selektivni pristup Kotovu Analizu, a ne Kotovov računalni pristup.

Zaista mi se sviđa Tisdallova knjiga jer se usredotočuje na praktične tehnike za produbljivanje vaših izračuna (npr. 'Stepenice'), a također pokušava razviti osnovna pravila o tome koje linije prvo treba gledati (nešto što Kotov ne radi).
#3
+5
Andrew
2012-05-16 09:53:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovo će se prilično razlikovati ovisno o pojedincu i onome što odgovara svakoj osobi.

Jedna uobičajena tehnika poučavanja je proučavanje endgamea. Budući da endgame imaju manje komada, manje se fokusira na pronalaženje najboljeg poteza, a više na precizno izračunavanje dugih varijacija. Endgames kraljeva i pijuna posebno su dobri za to - morate biti u mogućnosti precizno brojati poteze pijuna kako biste postigli najbolji rezultat.

Jednostavan primjer:
King and pawn endgame

I vrlo kompliciran položaj:
Complicated king and pawn endgame

Oba su primjera bijela za pomicanje i win.

Za više općenitih razmišljanja o izračunavanju i vizualizaciji, možete vidjeti ovo pitanje.

Je li druga pozicija doista pobjeda za bijele?
#4
+3
Tom Au
2012-05-11 22:49:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koliko razumijem, majstori mogu gledati 10-15 poteza unaprijed na nekim pozicijama (onima koje dobro poznaju). Eksperiment je jednom pokazao da im nije išlo tako dobro sa "slučajnim" položajima (onima gdje su figure bile nasumično postavljene na šahovsku ploču bez obzira na šahovski "smisao")

Put do ove vrste razumijevanje je naučiti neke (posebno složene) položaje pet, pa deset poteza naprijed, u glavnim varijacijama. Zatim naučite još jedan ovakav položaj. Na kraju ćete imati repertoar pozicija za koje znate 5-10 poteza unaprijed. Zatim ih upotrijebite kao osnovu za usporedbu s drugim položajima s kojima biste se mogli susresti.

Mislim da je eksperiment na koji se pozivate bio eksperiment s pamćenjem - u osnovi su majstori dobili poziciju da ga pogledaju minutu ili dvije, a zatim su ga morali ponovo postaviti. Bili su puno bolji u "šahovskim" položajima od slučajnih. Pozicije za učenje pomažu više u vrednovanju i planiranju nego u stvarnom izračunavanju.
Tom, dok je poznavanje mnogih uobičajenih uzoraka nevjerojatno važno za šahovske sposobnosti, jaki igrači uopće ne trebaju biti upoznati s određenom pozicijom da bi izračunali daleko od te pozicije. I mislim da prijedlog učenja / pamćenja nekoliko poteza u dubini varijacija u nekim kompliciranim položajima, s idejom da to možemo iskoristiti pri susretu s drugim položajima, neće uroditi plodom. Napokon, spojevi u kojima je izračunavanje presudno oni su u kojima * treba provjeriti konkretne specifičnosti sadašnjeg položaja *, ...
... i proračuni izvedeni za drugu poziciju bit će beskorisni u tom pogledu za položaj koji je pri ruci.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...