Pitanje:
Varijacija Alekhine's Defense, razumijevanje prekomjernih pijuna bijelih, više ranih viteških poteza crnaca
ldog
2012-05-04 11:32:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ja sam ležeran, poluozbiljan šahist i aktivan sam igrač više od 10 godina. U mom igranju, jedno od najneobičnijih otvaranja protiv kojeg sam imao zadovoljstvo igrati poznato je kao Alekhine's Defense:

  [FEN ""] 1.e4 Nf6 2.e5 Nd5 3. d4  

U gornjem sam retku dao uobičajeni potez 3.d4 . Ovo se čini kao vrlo dobar položaj za bijelu, a nerazvijeni položaj za bijelu. Međutim, mene više zanima rjeđa varijacija 3. c4 :

  [FEN ""] 1.e4 Nf6 2.e5 Nd5 3.c4 Nb6  

što je moj uobičajeni redak igra. Iz moje perspektive, agresivni 3.c4 izgleda kao bolji potez, kupujući potez za razvoj pijuna s tempom (pijuna na c4 bijeli biskup brani nakon odgovora 4 .. .Nb6 .) U stvari, postoji više od 300 turnirskih igara duž ove linije igre, što ukazuje na veće šanse za bijele na konačnoj poziciji gore.

Imam pročitajte u šahovskoj literaturi da ako napadački igrač ne bude pažljiv s Alekhineovom obranom, lako može prekomjerno proširiti svoju strukturu pješaka, što je jedna od suptilnosti ovog posebnog otvaranja. Volio bih znati da li se posljednja varijacija koju sam gore opisao već smatra prekomjerno proširenom pješačkom strukturom, ako da, zašto, a ako ne, na što mora biti oprezan u bijeloj boji kako bi se izbjeglo prekomjerno širenje.

Nadalje, što se crni nada postići stavljanjem svog viteza u opasnost toliko puta? Da li činjenica da se bijeli mora malo pretjerati kako bi više puta progonio viteza premašuje oportunitetnu cijenu kretanja istog viteza 4 puta u prva 4 poteza?

Imajte na umu da će puno vremena dok White igra 3.d4 ionako na kraju igrati c4, a gotovo svaki put kad igra 3.c4 nastavit će s d4 (obično pri sljedećem potezu). Dakle, glavna razlika je u tome što je 3.d4 fleksibilniji i još vas ne obvezuje na c4.
četiri odgovori:
#1
+10
Nikana Reklawyks
2012-11-30 07:00:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ukratko, bijela boja može biti prekomjerna .

S gledišta crnaca¹, bijela boja nudi mnoštvo ciljeva za napad crnaca:

  • d4 kao c3 više nije moguć, a ako se e5 trguje za d6.

  • e5 kod> ako se d6 trguje za d4

  • c4 ako se bijeli kraljevski biskup bilo gdje premjesti korisno

  • Iza pješaka nalazi se lijepo mjesto za spuštanje vitezova ( d3 via b4 nije rijetkost, e3 via f5 se rijetko događa ...)

Jednom kad se bijeli pijuni poprave, može se zapitati što su zapravo postigli napredovanjem: bijeli gube toliko vremena gurajući pijune koliko i crni pomičući viteza.

¹ kojeg prihvaćam kao svevremenog Alekhinea Ja sam igrač obrane.

#2
+6
Tony Ennis
2012-05-04 17:50:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Je li činjenica da se bijeli mora malo pretjerati kako bi više puta progonio viteza premašuje oportunitetne troškove premještanja istog viteškog komada 4 puta u prva 4 poteza?

Razmislite da su bijeli napravili četiri poteza pješaka, uključujući dva puta pomicanje jednog od njih. Nadalje, crna ima komad sa zadnjeg reda, a bijela ne. Je li to stvarno bolje?

Nadalje, što se crni nada postići stavljanjem svog viteza u opasnost toliko puta?

Kao što ste rekli, ideja je potaknuti bijelo da se previše produži. To je cijela poanta Alekhineove obrane. Imajte na umu da onom crnom vitezu ide dobro. Nema stvarne opasnosti za opasnost!

postoji više od 300 turnirskih igara uz ovu liniju igre, što ukazuje na veće šanse za bijele na konačnoj poziciji:

Pa, tada igraju velemajstori. Vjerojatno niste GM i nećete igrati GM-ove. Amateri cijelo vrijeme troše tempi i većinu vremena povlače nesavršene poteze. Pitanje za mene je: "koji igrač mora briljirati da bi pobijedio u igri?" I mislim na to, moguće je imati igraće pozicije na kojima bijeli može pobijediti ako igra poput čudovišta, ali crni mogu pobijediti ako je prosječan.

U ovom slučaju, bijeli ima više prostora i nije pomaknuo komadima. Crna boja ima potpunu fleksibilnost i ima komadić, i to ne na lošem mjestu. Igra se!

#3
+6
Tom Au
2012-05-04 17:51:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vaša je pozicija potencijalno prekomjerno proširena. Budući da ste c pijuna pomaknuli skroz do c4, više se ne može staviti na c3 da bi stvorio lanac zalagatelja s d4 i e5 . Ovo je vaš d pijun "slab" zbog poteza.

Iskustvo je pokazalo da Crni ima veći nedostatak (više poteza s istim vitezom) od Bijelog. Ako je ovo "jedina" slabost koju White stvara, dobro ste.

Problem dolazi s potencijalnim daljnjim potezima. Na primjer, ako dođete u napast da igrate pijuna do c5 da biste progonili viteza, možda ćete na kraju stvoriti "rupu" na d5 za Crnu.

#4
+2
Goodriddance
2013-04-04 21:09:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Idite vidjeti kako je Houdini slomio Rybku s Alekhineovom obranom. Mislim da je to solidan dokaz za slabosti izazvane crnom bojom.

Bok Goodriddance, imaš li poveznicu na igru ​​ili stvarne poteze? Dobrodošli na stranicu!
Da bi proširili Andrewov komentar, web stranice Stack Exchange trebaju biti korisna spremišta pitanja i odgovora. Odgovor biste mogli učiniti korisnijim uređivanjem veze na igre koje spominjete, dodatnog komentara o strategiji ili čak davanjem PGN-a za takvu igru.
https://www.youtube.com/watch?v=3bN68kfUFiA


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...