Pitanje:
O kojim strategijama bih trebao razmišljati na početku igre?
Peter Olson
2012-05-02 02:54:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

U sredini i na kraju šahovske igre vidljive su posljedice na gotovo svaki potez koji postoji, više je ograničenja koja ograničavaju ono što je logično kretati i prilično je jednostavno vidjeti što ste pogriješili kad ste analizirajte igru.

Na početku igre čini se kako postoji ogroman broj mogućih načina na koje bi igra mogla napredovati - a ne mnogo poteza ima bilo kakve odmah opipljive posljedice. Zbog toga obično nemam pojma što bih trebao učiniti na početku igre.

Postoje li neke stvari o kojima bih trebao razmišljati na početku? Do danas sam samo slučajno premještao komade dok ono što moram učiniti ne postane očito.

Koliko si jak šahist? Odgovori će vjerojatno biti različiti, ovisno o vašoj snazi ​​(tj. Samo se razvijajte i razvijajte s ciljem na umu ili učite teoriju)
šest odgovori:
#1
+15
JaredDef
2012-05-02 03:06:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Postoji nekoliko uobičajenih stvari za koje biste se trebali boriti izvan otvaranja

 • Kontrola centra
 • Izrada komada
 • Rani dvorac
 • Prostor

Dakle, u osnovi želite izvući što više komada što je brže moguće, dok pokušavate kontrolirati centar (četiri srednja kvadrata i u manjoj mjeri sljedeći prsten od 12 kvadrata). Iako se sve strategije otvaranja ne vrte striktno oko ovih principa, to se nalazi u većini igara i posebno u dobrim pravilima kojima se treba igrati prilikom pokretanja.

UREDI: Imajte na umu da to nisu sva rigidna pravila. Također bih se želio s poštovanjem ne složiti s Tonyjem. Kad započnete, pamćenje otvora je zadnje što želite učiniti. Slobodno pregledajte knjigu otvaranja ( Prva i vrlo nevjerojatna knjiga o otvorima koju sam pročitao) ili bazu podataka. Međutim, nemojte tražiti samo pamćenje i pljuvanje poteza dok ne dođete do položaja o kojem zapravo niste razmišljali.

Lakše je preživjeti do srednje igre ako prođete 3. potez, a da ne prođete postrance. Zato preporučujem neko pamćenje. Ne želimo da početni igrači moraju smisliti pravi odgovor na 1. e4 e4 2. Nc3 preko ploče, zar ne?
Vjerujem da bi bilo puno korisnije da ih šahist podučava principima i da, shvatite to preko ploče, a zatim im samo dajte potez knjige da ga nauče napamet. Što se događa kad u vašem primjeru igraju potez knjige, na primjer 2 ... Bc5 i bijeli odgovori 3 f4? Dajete li im još jedan potez za pamćenje, i još jedan i tako dalje? Te pozicije mogu biti izuzetno složene, ali to ne znači da bi početnik trebao planirati pamtiti. Počeo sam ne znajući apsolutno nikakvo otvaranje (još uvijek nije moja snaga) i postavilo mi je solidne temelje da razumijem, a ne oponašam.
Jasno sam mu rekao da treba uzeti vremena da shvati poteze. Ako ne provede nekoliko sati radeći neke osnovne zadaće, izgubit će puno igara od ljudi koji to rade. Mislim da to nije užasan savjet.
#2
+6
Bryan
2012-05-02 03:16:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Složite se s odgovorom @ JaredDef-a koji pokriva glavne ideje. Neke konkretnije strategije otvaranja za početnike možete pronaći ovdje:

 1. svoj prvi potez napravite s pipanom ispred svog kralja ili kraljice
 2. povucite dobre poteze u razvoju i općenito razvijajte svoje vitezove pred svojim biskupima
 3. pokušajte ne pomaknuti isti komad dva puta u otvoru
 4. sigurnost vašeg kralja je presudna; dvorac rano ako možete
 5. nemojte napredovati više od jednog ili dva pijuna u otvoru za šah, a definitivno ne pijuni ispred svog zamka kralja
 6. kad razvijete svoje figure , pokušajte povući poteze koji nečemu prijete
 7. ne izvodite svoju kraljicu rano
#3
+4
Tony Ennis
2012-05-02 03:15:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zapamtite tri otvora u nekoliko poteza. Preporučujem kao bijelo jedno otvaranje, vjerojatno otvaranje kraljevskog pijuna. Zatim zapamtite dva otvora kao crna kako biste mogli reagirati na otvore protivnika K- ili Q-pijuna.

Na primjer, više volim King's Indian Defense od 1. d4 , a Caro-Kannova obrana na 1. e4 .

Kada igram bijelu, igram Queen's Gambit.

Zapamtite najpopularnije linije u 5 ili 6 poteza. Zatim ih proučite kako biste saznali zašto su ti potezi popularni.

A da biste izravno odgovorili na svoje pitanje, trebali biste potražiti materijal ili ubiti kralja momka, počevši od poteza 1 (parafrazirano od Bobbyja Fischera.) Dobar razvoj djela sjajan je početak.

#4
+2
Tom Au
2012-05-02 07:11:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prema svjetskom prvaku Capablanci, u "Osnovima šaha", vaš je prvi prioritet izvaditi svoje figure što brže možete. Ako je bijela, možda ćete zaobići pokušati spriječiti razvoj crnaca kako biste zadržali svoju relativnu prednost; ako je Crni, morate pronaći taktičke načine za pariranje bijelim prijetnjama.

U suprotnom, trebali biste nastojati koncentrirati svoje dijelove, posebno u područjima koja je protivnik ostavio slabima. Je li on / on ostavio dijelove ploče nerazvijenima ili nebranjenima kako bi favorizirao nekoliko komada? Zatim pokušajte pronaći način da iskoristite tu činjenicu. Možda je protivnički kralj nedovoljno zaštićen i može biti napadnut. Ako nije, vaš je protivnik možda prerano započeo napad i takozvani "centar" (ploče) napustio nedovoljno čuvan. Ako je tako, uspješan protunapad centra zaustavit će većinu napada.

#5
+2
xaisoft
2012-05-02 23:07:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink
 • Razvijte svoje dijelove, a ne pijune
 • Pokušajte ne pomicati isti komad više puta u otvoru, osim ako
 • to stvarno ne trebate. Preuzmite kontrolu nad središtem Castle your king
 • Razvijte / povežite svoje topove Ne krećite se prebrzo ili ćete pogriješiti.
 • Ne žurite i pogledajte cijelu ploču.
#6
  0
Priyome
2016-06-23 00:03:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Recite "ne" pamćenju otvora. Recite "da" igranju na temelju principa otvaranja. Recite "da" suđenju - saznat ćete više. Svaka igra prilika je da nešto naučite. Ako vas uvuku u uvod, saznajte kako možete poboljšati svoju igru ​​u toj liniji i naučite je - nemojte pamtiti varijacije samo zbog nje. Gubljenje vremena na nivoima šaha ispod Mačke A, IMHO.

Popis osnovnih principa otvaranja možete slobodno pronaći na mreži. Ili idite na Chess.com i ponesite neke od besplatnih početnih tečajeva. Pravo prema vašoj uličici.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...