Pitanje:
Koji otvori predstavljaju šah 21. stoljeća?
Andrew Latham
2012-05-04 07:19:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koji su otvori do sada posebno tipični za šah 21. stoljeća? Da budemo jasniji, koji su otvori posebno popularni u 21. stoljeću u odnosu na 20. stoljeće? Na primjer, određene hipermoderne obrane postale su puno popularnije u drugoj polovici 20. stoljeća u odnosu na prvu polovicu 20. stoljeća.

Nije konkretan odgovor, ali mnogi se gambiti vraćaju (vraćaju) u modu sada kada se računala mogu koristiti za bolju procjenu dugoročnih učinaka različitih odricanja. Naknada za žrtvovani materijal računalima do nedavno nije bila "vidljiva".
Jedan odgovor:
#1
+20
Andrew
2012-05-05 08:49:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Evo nekoliko otvaranja za koja se čini da se igraju češće u posljednjem desetljeću nego prije. Ovo se temelji samo na mojem sjećanju, zato ispravite pogreške ili dodajte bilo koji drugi otvor.

  • Otvaranje na katalonskom
    Na posljednjih nekoliko glavnih utakmica svirali su Katalonci: Anand-Topalov, kao i utakmice kandidata do Svjetskog prvenstva 2012.. Grandmaster Repertoire Borisa Avruhha također je pridonio nedavnoj popularnosti.

  • Berlinski zid
    Kramnik je ovaj otvor stavio u prvi plan kada ga je iskoristio s razornim učinkom protiv Kasparova. Srednja igra bez kraljica duboko je proučavana od meča 2000.. Ovaj je redak djelomično odgovoran za porast 1. d4 i pad 1. e4 u posljednjem desetljeću.

  • Obrana Grünfelda
    Dok se Grünfeld igrao prilično dosljedno tijekom 20. stoljeća tek je nedavno postalo glavno oružje crnaca kada se igra za pobjedu protiv 1. d4 . Grünfeld ne predaje središte poput kraljeve indijske obrane i postajao je popularniji što se više proučava, za razliku od nimzo-indijanaca koji su zaostali kao linije Qc2 su pregledani.

Ostala otvaranja koja su se prikazivala u igrama na visokoj razini bila su slavenska obrana i, kao i uvijek, Sicilijanac. Izostavio sam ove otvore jer su, iako se uvijek razvijaju nove linije, ti otvori trajno popularni već dugo vremena.

Osim toga, kao što sam spomenuo u svom komentaru, neki gambiti su također doživjeli oživljavanje. Morra Gambit, na primjer, vratio se igri na visokoj razini i o njoj je napisano nekoliko knjiga. Evanov gambit je još jedno otvaranje odigrano na svim razinama.

Evanove je 90-ih ponovno popularizirao Kasparov, a Morra zaista ne postoji u 2700+ šahu, ali mislim da su vaše tri glavne točke na mjestu. Iznimno je Kramnik na kartu stavio dva od ta tri otvora (straga). Moglo bi se tvrditi da su polu-slavenski i petrovski bili otvaranja u godinama nakon 2000. godine, ali trenutno je to Berlin, katalonski i Grünfeld.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...