Pitanje:
Ima li ovaj otvor naziv? 1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. d4
Charles Menguy
2012-05-04 06:38:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Naišao sam na ovo otvaranje nekoliko puta i prilično sam siguran da se to mora znati, ali nisam mogao pronaći njegovo ime u svojoj knjizi:

  [ FEN ""] 1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. d4 ...  

Je li netko upoznat s tim otvaranjem? Ako je ovo uobičajeno otvaranje, bio bih vam zahvalan ako biste mi mogli uputiti njegove prednosti / nedostatke.

Nisam profesionalac i još uvijek postupno učim šah. Je li ovo otvor u kojem bih trebao razmotriti napredak?

Garry Kasparov bio je veliki zagovornik škotske obrane. U novije vrijeme igrao ga je Magnus Carlsen. To je vrlo dobro otvaranje za početnike.
Pogledajte preglednik igara chesstempo.com (nadam se da se to ne računa kao oglas - ja sam samo besplatni korisnik stranice). http://chesstempo.com/game-database.html Možete pogledati "povezane otvore" na popisu poteza kandidata, što je korisno da vidite koji otvor gledate.
Ako tu sekvencu poteza ispustite na Google, odvest će vas do prikladnih wikija vezanih uz šah. To je nekako izvanredno.
Scotch igra moja omiljena! Dobro otvaranje za početnike jer je ovo otvorena igra.
Kasparov je rekao da je ovo otvaranje jedina dobra alternativa ruy lopezu ako bijeli žele steći prednost.
šest odgovori:
#1
+17
Tom Au
2012-05-07 00:40:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

To je Scotch igra. Igralo se puno više u 19. stoljeću nego u 20. ili početkom 21. stoljeća.

"U današnje vrijeme" smatra se da je previše "lako" za Crnog, jer nudi ranu razmjenu para pijuna i vitezova, oslobađajući tako Crnu igru. Također, Bijela kraljica završava na sredini ploče, gdje bi je na kraju mogli progoniti crni komadi.

Bijela ima mikroskopsku prednost u tome što završi s kraljskim pijunom u sredini. Također, kraljica na sredini ploče koči razvoj Crnog kraljevstva.

Za one koji vole rano razvijati matice, ovo je dobra igra. Razmjena po jednog para vitezova i pijuna uvelike smanjuje šanse da bijela kraljica ostane zarobljena.

Koji je najbolji način da svoju kraljicu što prije oslobodite?

UMJERENO, čini se da Magnus Carlsen ne misli da je Scotch igra prelaka za Black, a definitivno nije slučaj da se Scotch smatra prelakim za Black zbog gore opisanog nastavka, `3. ... exd4 4. Nxd4 Nxd4 5. Qxd4`. Potez `4. ... Nxd4` zaista nije za preporučiti (a javlja se npr. Samo, 89% vremena u bazi igara Chess Tempa), jer je centralizirana kraljica plus, a ne minus u rezultirajućem položaju. `4. ... Bc5` i `4. ... Nf6` su crne opcije kojima se najviše vjeruje.
Iako `4. ... Može se igrati i Qh4` (Steinitzova varijacija), ako želite biti agresivniji, posebno u blitz igrama.
Imate i mogućnost 4. Bc4, transponiranje u linije Giaco klavira koje su prihvatljive za bijelu boju.
#2
+8
Chris Browne
2012-05-04 06:44:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

To bi bila škotska igra; (povezani) članak na Wikipediji ima puno informacija o svojim prednostima i slabostima.

Moja osobna stručnost se ne proteže na ovo otvaranje, pa bi možda stručniji igrač želio ustupiti - do tada, na barem znate ime otvaranja!

#3
+7
rpd
2012-09-11 05:11:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovo je doista škotska igra. To mi je najdraže otvaranje na bijelom. Zašto? Zaista je lako naučiti ga kao početnika, ali ima fantastičan rodovnik vrhunskih GM igara koje to podupiru! Dakle, nudi velike mogućnosti i ja uživam u njemu (Kasparov & Blackburne i on je uživao igrati ga, tako da stvarno ne može biti loše! Paul Morphy je s uspjehom igrao blisko povezani škotski gambit! Igrao sam ga nekoliko godina i još uvijek učim nove ideje u njemu (danas sam propustio 4 poteza u varijanti Mieses, ali svejedno sam pobijedio u igri). Položaji u sredini i na kraju igre koji se mogu pojaviti nakon ovog naizgled jednostavnog otvaranja mogu se zakomplicirati i iz njih sam puno naučio. Jednog dana bih mogao iskoristiti stvarnu tešku kategoriju opterećenu otvaranjem, kao što je Ruy Lopez, kao alternativu, jer više volim otvaranje 1.e4, ali pomisao na tonu otvaranja teorije nije prilika za koju bih uživao! Temeljito preporučujem otvaranje škotskog, ali slažem se da se rano oslobađanje središnje napetosti možda neće svidjeti svima! Uživajte u igri škotskog škota!

#4
+6
AndyM
2012-07-27 17:13:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ako vas zanima povijest ovog otvorenja, postoji vrlo zanimljiv članak ovdje na web mjestu Edinburgh šahovskog kluba.

Priča o seriji dopisnih igara između Edinburgh šahovskog kluba i Londonskog šahovskog kluba koji su započeli 1824. godine, kada se vjeruje da je prvi put odigrano otvaranje škotskog jezika.

U 1820-ima potezi su se morali prenositi konjima i kočijama, a putovanjima između Londona i Edinburgha trebalo je i do tjedan dana.

#5
+5
xaisoft
2012-07-27 20:08:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ostali korisnici istaknuli su da se to naziva Scotch igra . Jednostavno pretraživanje putem Googlea to bi moglo pružiti, ali samo sam htio istaknuti neko svoje iskustvo igranja bijelog, jer sam pokušavao odigrati ovo otvaranje svake prilike (uglavnom uglavnom svake prilike)?

Ne znam Ne vjerujem da se toliko koristio na profesionalnoj sceni, ali više na amaterskoj ili klupskoj razini. Tijekom igranja primijetio sam nekoliko stvari:

  • Budući da se ne igra često, definitivno možete nekoga uhvatiti nespremnog, a to je posebno dobro ako netko zna otvaranje i ne zna koji je točan odgovor trebalo bi. Uobičajeno sam vidio da ako netko zna točan odgovor (ili najbolji odgovor), to je obično jednaka igra.
  • Ako se redoslijed premještanja nastavi 3 ... exd4 4. Nxd4 Nxd4 5. Qxd4 , obično završavamo pobjeđujući kao bijeli, budući da je bijeli razvio kraljicu do centra i ima pješaka na e4 , dok se leđa gotovo ne razvijaju i sada to moraju nadoknaditi.
  • Ako crna boja ne radi 4 ... Nxd4 , već umjesto toga čini nešto poput 4 ... Bc5 5. Nxc6 Qf6 , crna vjerujem da je vrlo dobra ovdje u tome prijete mat na f2 i dobit će vitez na c6 s obično bxc6 , dxc6 , ili Qxc6 , iako ovo nije dobar potez kao ostali. Savjet koji sam dobio obično želite snimiti prema centru.
  • Ako crna odluči igrati 3 ... d6 za podršku e5 pijune, stvari se mogu vrlo brzo spustiti nizbrdo, na primjer bijela može igrati 4. Bb5 prikvači viteza, tako da 3 ... d6 nije dobar potez za crnce.

Ukratko, primijetio sam da Scotch dovodi do vrlo otvorene igre i može biti poluagresivan. Ako vam se sviđa ova vrsta igre, rekao bih da je to definitivno otvor za istraživanje i učenje jer je jako zabavno igrati.

#6
+4
tandrewnichols
2012-09-28 06:59:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovo je jedno od mojih najdražih otvaranja, ali za razliku od ostalih ovdje, ja više volim gambit linije. Nakon 1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. d4 exd4 I (gotovo) uvijek igram 4. c3 dxc3 5.Bc4 ... , Geringov gambit. Neću reći da je ovo savršeno zvučna linija, ali jako je zabavna i prijeteća nego što možda mislite. Zapravo, pročitao sam (iako se trenutno ne mogu sjetiti gdje) da je u ovom retku opasnije za crnce prihvatiti drugog kockastog pijuna nego igrati potez u razvoju poput Nf6 . Ako 5 ... cxb2 6. Bxb2 stvarno otvara stvari. Većina mojih najspektakularnijih pobjeda (i poraza!) Došla je na ovom otvaranju.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...