Pitanje:
Je li skandinavska obrana inferiorna?
Daniel
2012-05-08 17:55:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kao Crni, nikada nisam igrao skandinavsku obranu, niti mi se ikada sviđala Centralna igra za bijele. Čini se kao 1. e4 d5 gubi dragocjeno vrijeme nakon 2. exd5 Qxd5 3. Nc3 i Crna kraljica moraju bježati, dok se bijeli mogu ugodno razvijati:

Isti nedostatak ima i Bijeli u središnjoj igri:

  [FEN ""] 1. e4 e5. 2. d4 exd4 3. Qxd4 Nc6  

No, bez obzira na to, otvaranje je i dalje popularno, a mrežni igrači često su ga igrali protiv mene. Postoji li neka iskupiteljska vrlina koja mi nedostaje u ovoj obrani?

Imajte na umu da crnu boju ne treba uzimati s kraljicom, također se može igrati i Nf6.
Pravi. Zanimljivo je da nitko iz mog iskustva nije isprobao tu liniju. To mora biti moj nivo (ja sam samo niski B).
Inferiorno ** od čega? **
Ako mrzite ovaj odgovor na 1.e4 kao ja, možete igrati (prilično igrajući imo) Blackmar-Diemer Gambit, sa 2.d4. Ova pozicija ima vrlo prirodan kraljevski napad.
Pet odgovori:
#1
+15
PeskyGnat
2012-05-08 19:18:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Evo nekoliko razloga zbog kojih se može pristupiti obrani:

  • Iako je vitez šutirao kraljicu, kraljica nema stvarnu opasnost da bude zarobljena, a to su najčešće mjesta za bijeg prema a5 i d6.
  • Struktura pijuna Bleka je čvrsta, na slične načine kao Caro-Kann.
  • Broj linija koje Black mora znati prilično je ograničen, što ga čini laka obrana u koju se ulazi.
  • Ne igra se često, tako da će igrač crnih vjerojatno bolje poznavati pozicije od bijelih.
  • Crni je u stanju razviti sve figure i dvorac u relativnoj sigurnosti; značajna je sposobnost razvijanja s biskupom na c8 prije nego što se započne ... e6 .
A što je s ovim - nakon `Qa5` crni imaju dobar položaj nakon što bijeli pomaknu svog pijuna na` d2`. Kad se igra `Bd2`, pion na` b2` postat će slaba točka (može slijediti `Qb6` ..)
Bijelo blokiranje pješaka velika je nadoknada za izgubljeni tempo.
#2
+9
NorwegianGuy
2016-05-02 22:17:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Čini mi se da neki igrači imaju kritičko mišljenje o Scandiju uglavnom na temelju činjenice da Bijeli dobivaju vrijeme na kraljici s Nc3. Zapravo, White tek oporavlja tempo "izgubljen" pri svom drugom potezu (exd5). Netko ga je na temelju prvih nekoliko poteza čak nazvao "teoretski inferiornim". Scandi je savršeno igriv, a nekoliko jakih GM-a redovito ga igra. Tiviakov, Kramnik, Ivanchuk, Karpov u starijim danima samo da nabrojimo neke, a čak je i Carlsen to isprobao. Skandinavska obrana - posebno varijacija 3 ... Qd6 - izjednačava u gotovo svim mogućim crtama protiv 1.e4. "Problem" (ako postoji) nije nebitan Nc3 koji prijeti raspravi kraljice, već činjenica da može biti teško pobijediti s puno igara s Crnima. Na amaterskoj razini to teško predstavlja problem, jer većina igrača s bijelima nema pojma o tome kako igrati protiv Scandija. Na višim razinama glavna linija je:

  1. e4 d5 2.exd5 Qxd5 3.Nc3 Qd6 4.d4 Nf6 5.Nf3 c6 (igra se i a6, i agresivni Bg4 GM-a Kovalenka). Tada samo 6.Ne5 vrši bilo kakav pritisak na Crnog. Ranije se i 6.g3 smatrao jakim, ali ga je Crni dobro neutralizirao zahvaljujući naporima GM-a Tiviakova i Kontroniasa.

Nakon 6.Ne5 igra ide: 6 ... Nbd7 i White imaju tri glavna pokušaja:

  1. f4 (Shirova ideja) 7.Bf47.Nc4

Varijacija Bf4 više nije problem. Crna se izjednačava prilično lako. 7.f4 i 7.Nc4 je izazovniji, ali Black je pronašao načine da održi ravnotežu i teorija ovih linija prilično je razvijena. Igranje Scandija (barem na višoj razini) zahtijeva poznavanje ovih linija i kako se nositi s ovim prilično složenim srednjim igrama. Nije dovoljno znati samo uvodne linije skandija, također je važno poznavati ove srednje igre, a trebat će vam jake endgame sposobnosti da osvojite (ili izvučete) ove pozicije - i kao bijelu i kao crnu. Ovo je "problem" Skandinavije (i u svim ostalim otvorima, pretpostavljam).

Želim vam svu sreću igrajući obje strane Skandijavske obrane.

#3
+5
Lance Roberts
2012-05-09 08:48:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Obično igram liniju 2 ... Nf6 . Igram je jer je forsirajuća i mogu se usredotočiti na jednu obranu, a bijeli obično nisu toliko pripremljeni za nju. Crncima daje puno igre i taktičkih izbora. To je zabavna linija.

#4
+2
Chess Lover
2017-08-02 06:20:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ja sam kandidat za FIDE majstora i isprobao sam skandinavsku obranu i Moderne varijacije u posljednje dvije godine. Protiv slabijeg protivljenja moji su rezultati bili vrlo dobri. Crna se lako i brzo izjednačava i ima vrlo aktivne komade. Premještanje c4 bijele boje, zauzimanje centra, teško predstavlja ozbiljan problem pripremljenom igraču. Uostalom, mnoge obrane ustupaju centar bijelima, da bi ga kasnije protinapadali. To je koncept koji je u šah prije 150 godina uvela Hipermoderna škola u šahu, čiji je glavni predstavnik bio Aron Nimzovitch. Obrane ove vrste su Francuzi, Pirc, Moderna obrana, Alehinska obrana, a svi ih igraju jaki europski generali.

Smetati je reći da je skandinavska obrana inferiorna, ali postoji mali problem, po mom mišljenju, da budem iskren. Ako trebate pobijediti u određenoj utakmici s crncima i suočiti se s dobrim protivnikom, ako kao bijeli igraju vrlo solidno, teško je dobiti obećavajuću poziciju i većinu igara na viša razina završava u izvlačenjima. Crni dobivaju šanse za pobjedu samo ako igrači s bijelima previše pritisnu za pobjedu, podcjenjujući položaj.

#5
-1
Tom Au
2012-05-08 20:15:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Skandinavska obrana teoretski je inferiorna jer će White dobiti vremena sa svojim stvarnim i potencijalnim prijetnjama da će progoniti kraljicu. Za razliku od igre Scotch, prijetnje kraljici su stvarne, jer nije razmijenjen par vitezova i samo jedan par pijuna.

Ali potrebna je vrlo precizna igra Bijeli da shvati ovu prednost. Crna kraljica može se agresivno postaviti na a5, što bijelom može uzrokovati nelagodu. Stoga je popularnost u internetskoj ili klupskoj igri, gdje osrednjih (bijelih) igrača ima na pretek.

-1 Nazvati skandinavsku obranu teoretski inferiornom previše je grubo. Među igračima koji redovito koriste skandinavske igrače su vrhunski igrači poput Tiviakova i Kramnika. To, uistinu, krši klasična načela razvoja, ali mnogi otvori to čine nekažnjeno. Da Crni riskira da izgubi svoju kraljicu, može biti istina samo kada vrlo slabi igrači isprobaju linije 3.Qxd4.
"KRŠI klasične principe razvoja" je "klasična" definicija "teoretski inferiornog". Također sam priznao da je "potrebna vrlo precizna igra Bijelog da bi spoznao tu prednost", zbog čega možda nije inferiorniji "u praksi".
Slažem se s Rayom. 70-ih i 80-ih godina gospodin Edward "Pete" Shaw predavao je ovo otvaranje kao glavno otvaranje svojih školskih timova kao što je Black u SAD-u (Pulaski, VA). Te su ekipe bile vrlo uspješne, posebno s obzirom na veličinu grada! Drugi su također spomenuli njegovu upotrebu na višim razinama igre. Reći da je otvaranje inferiorno u bilo kojem smislu čini mi se nategnutim.
Čini se da neki ljudi imaju drugačiju definiciju riječi "inferiorno". Apsolutno je inferioran, inače bi ga češće igrali vrhunski igrači. Kramnik je igrao samo 19 puta. Tiviakov nije igrač top 100, ali čak i tako igra sicilijanca više nego dvostruko češće.
Pozicijski je inferiorna jer bijela ima bolji centar, a crna nema neposrednog načina za izjednačenje u sredini. To nije isto što i reći da je otvaranje loše ili da ne može donijeti dobre praktične rezultate. Postoji svijet razlike između onoga što je djelovalo na školskoj razini prije 50 godina i onoga što djeluje protiv modernog GM-a koji je pripremljen protiv vaših stavova.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...