Pitanje:
Koji su bolji, vitezovi ili biskupi?
Daniel
2012-05-04 19:25:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Oduvijek sam smatrao da su Bishopi bolji - znam da se KBB vs. K endgame lako osvaja, dok je KNB protiv K težak, a KNN protiv K nemoguć; ali opet, neki ljudi više vole Vitezove. Shvaćam da postoji razlog da svaki dobije istu vrijednost boda (3) - toliko su slični po snazi, biskup na otvorenim linijama, a vitez u neposrednoj blizini.

No postoji li neka konkretna studija po tom pitanju, poput nekoga tko analizira tisuće igara u kojima je jedan igrač započeo igru ​​s dva biskupa i bez vitezova, a drugi je imao dva viteza, a nije imao biskupa?

Mislim da takva pitanja nisu dobrodošla na ovoj stranici, jer su ta pitanja vrlo osnova mišljenja i na to pitanje nema točnog odgovora. Ovisi o stilu igre, a također i o igri.
Ali odgovor koji sam izričito tražio uključuje konkretne dokaze. Nisam tražio mišljenje; Već sam čuo obje strane i vidim prednosti i nedostatke obje.
Iako to ovisi o stilu igre i igri, ovo pitanje traži odgovor poput: "Vitez je vrijedniji pod takvim i onakvim uvjetima, dok je biskup jak u tom i takvom području"
Ne znam, ali Charles L. Harness napisao je smiješnu znanstveno-fantastičnu priču upravo o ovom pitanju: https://archive.org/stream/Fantasy_Science_Fiction_v005n04_1953-10#page/n36/mode/1up
Pet odgovori:
#1
+11
user127
2012-05-04 19:27:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovisi o položaju ploče. Oboje imaju jednake bodove. Ali u zatvorenom položaju, tj. Kada protivnička figura blokira pokretljivost naših figura, vitezovi imaju prednost. Na otvorenijim pozicijama odbora biskupi imaju prednost.

+1, ali uspoređujući komade na temelju 'bodova' osjećam se kao da me netko bocnuo u oko.
Shvaćam razlike u prednostima i slabostima oba komada, ali što ako je jedna strana imala četiri viteza, a druga četiri biskupa na početku igre? Tko bi imao prednost?
@daniel To je nekako napolju. Da postoji odgovor na to pitanje, nisam siguran da bi se to odnosilo na standardnu ​​igru.
#2
+8
Quantum Elf
2012-05-04 19:46:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Obično su na otvorenim položajima biskupi bolji. Kad je položaj blokiran, vitezovi su uglavnom bolji. U završnici s pijunima samo s jedne strane ploče, vitez je obično bolji. U završnim igrama s asimetričnim pijunima s obje strane ploče, biskup je obično bolji. Sa simetričnom pješačkom strukturom završne igre možda će vam se svidjeti vitez i postavite svoje pijune na suprotnu boju protivničkog biskupa. Posjedovanje 2 biskupa također je općenito precijenjeno i zapravo nisam vidio nikoga < 2000 USCF koji je stvarno u stanju precizirati položaj da to u potpunosti iskoristi.

Zapamtite da su sve ovo opća načela i određeni položaj mora se uvijek procijeniti prije općih razmatranja.

#3
+5
Ray
2012-05-05 13:52:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Niti jedan od njih nije "bolji" u općenitom smislu, ali je drugačiji. Kako su biskupi dugogodišnji i mogu teoretski kontrolirati više prostora od viteza (do 13 kvadrata protiv 8), oni postaju moćniji u situacijama kada postoje otvorene dijagonale (svemirski aspekt) ili tijekom završnih igara kada su pijuni na bočne strane ploče (aspekt dugog dometa). S druge strane, vitezovi imaju veliku upravljivost, mogu napadati više različitih komada bez napada zauzvrat i vrlo dobro podupiru dijelove s različitim pravilima kretanja (poput napada na isto mjesto, ali s drugog kvadrata). Dakle, to su različiti alati, koji postaju vrlo moćni ili beskorisni, ovisno o situaciji na ploči.

Na vaše se pitanje ne može odgovoriti općenito. Možete pitati i je li žlica ili vilica bolji alat za jelo. Sve ovisi o tome jesu li juha ili čips jelo dana;)

#4
+4
jaxter
2016-09-24 10:16:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Steve Mayer napisao je izvrsnu knjigu na tu temu, Vitez protiv biskupa: Presuda. Mogli biste i gore nego što biste to pogledali. Objašnjava okolnosti pod kojima je jedna bolja od druge, a činjenica da je napisao cijenjenu knjigu o toj temi sugerira da je nije lako riješiti u odgovoru na forumu.

#5
+1
thb
2018-05-29 21:41:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Moj odgovor dolazi godinama kasno, ali razlikuje se od ostalih.

Biskup često može doći do kvadrata s kojeg može kontrolirati, ograničiti ili vezati protivničkog viteza. Pogledajte dijagram koji daje nespektakularan, ali tipičan primjer.

  [fen ""] [startflipped "0"] [startply "58"] [naslov "S. Mamedyarov protiv M. Carlsena , Wijk an Zee, 2018 "] 1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nc3 Bb4 4.Qc2 d5 5.cxd5 Qxd5 6.e3 c5 7.Bd2 Bxc3 8.Bxc3 cxd4 9.Bxd4 Nc6 10.Bc3 OO 11. Nf3 Rd8 12.Be2 Qe4 13.Rc1 Qxc2 14.Rxc2 Nd5 15.Ne5 Bd7 16.Nxc6 Bxc6 17.Bd2 Ne7 18.f3 Rac8 19.e4 f6 20.Be3 a6 21.Kf2 Bb5 22.Rhc1 Rxc2 23.Rxc2 Bxe2 24.Kxe2 Nc6 25.b4 Rc8 26.Rc5 b5 27.f4 Kf7 28.a3 Ne7 29.Rxc8 Nxc8 30.Bc5 Ne7 31.Bxe7 Kxe7 32.Kf3 Kd6 33.Ke3 e5 34.f5 Ke7 35.g4 Kf7 36. h4 Kg8 37.Kf3 h6 38.h5 1 / 2-1 / 2  

Bijela se pomiče 30.Bc5. U ovoj određenoj igri, Crni je Magnus Carlsen, pa je Crni predvidio nevolje i unaprijedio svog kralja u položaj s kojeg kralj može pomoći u spašavanju viteza. Poanta je, međutim, da je vitez doista u obvezi. Biskup je to učinio vitezu.

Doduše, vitezovi mogu oduzimati trgove i biskupima, ali biskup često može pobjeći napredujući pored viteza izvan viteškog dometa. U prosjeku, biskupi imaju prednost nad vitezovima na ovakvim položajima.

Ni položaji poput ovih nisu rijetki. Takve su pozicije, zapravo, uobičajene. Doista, takav se položaj ponovno događa ranije u istoj igri. (Jednostavna vježba: pronađite položaj. Isti bijeli biskup ograničava Crnog drugog viteza za šest punih poteza.)

Ova dinamika biskup-naspram viteza, u kojoj biskup ima malo što je bolja borba, značajan je razlog da biskupa smatramo - u prosjeku - nešto jačim od viteza.

Vitez naravno može doći do svih kvadrata ploče. Ovo je značajna točka u korist viteza, ali biskup ima i druge, suptilne prednosti. Na primjer, biskup može u tri koraka.

Razmislite: vitez se može odmaknuti od svog kvadrata i natrag u dva poteza, ali, zanimljivo, ne može to učiniti u tri poteza. Nasuprot tome, biskup doista može iskoristiti tri poteza za povratak na trg s kojeg polazi. U završnici, ova dinamika u tri koraka može igraču s biskupom omogućiti da svog protivnika koji ima viteza stavi u Zugzwang.

Tu je i biskupski par. Jedan od ostalih odgovornika smatra da nestručni igrači rijetko mogu učinkovito koristiti biskupski par. Zapravo, ima neke istine u tom mišljenju, ali (povremeno) sam vidio nestručne igre o kojima je odlučivao par biskupa, pa morate uzeti u obzir i taj čimbenik.

Na rubu odbora, biskupi su često sretniji od vitezova.

Biskup i pijun mogu se međusobno zaštititi - no, brzim pritiskom pijuna položaj se može pretvoriti u onaj u kojem pijun pokriva kvadrate jedne boje, a biskupski kvadratići druge.

Svi uzeti u obzir čimbenici, u prosjeku je biskup vjerojatno vrlo malo bolji komad. Ali da, naravno, kao što su drugi istakli, to ovisi o određenom položaju.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...