Pitanje:
Postoji li fikcija koja se bavi retrogradnom šahovskom analizom?
Ray
2012-05-03 12:04:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zanimaju me problemi s retrogradnom analizom, gdje se obično postavlja pitanje: "Koji je zadnji potez napravljen?" ili "Gdje je komad stajao na ploči prije nego što je pao sa stola?" itd. Trenutno znam za samo dvije pojave retrogradne šahovske analize koje su se našle u izmišljenoj literaturi. Jedno je "The Flanders Panel" Artura Pérez-Revertea, drugo je "Chess Mystery of Sherlock Holmes" Raymonda M. Smullyana. Ovo potonje nije ni pravi roman, već retrogradni šahovski problemi predstavljeni u formatu priče, pa nisam siguran jesam li ga trebao uvrstiti na svoj popis.

Znate li za neko drugo izmišljeno djelo koje koristi retrogradno šahovski problemi kao važan element?

Dvije knjige koje ste spomenuli su jedine kojih se mogu sjetiti ... Tu je i film temeljen na The Flanders Panel pod nazivom Uncovered, ali vjerojatno nije toliko dobar kao knjiga.
@Philip: Prekrasan film smješten u Barcelonu, ali radnja i šah su totalna glupost. Pogledajte moj odgovor u nastavku za analizu vrlo različitih pozicija u knjizi i u filmu.
@PhilipSeyfi * Nepokriveni * možda nije bio dobar kao * Flanderska ploča *, ali u njemu glumi * Kate Beckinsale * - što nešto vrijedi.
četiri odgovori:
#1
+19
Daniel
2012-05-03 19:33:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tu je i Sretno rješenje autora Raymonda Allena. To je kratka priča (ispod 6000 riječi), ali neobična. Pojavila se u The Strand Magazine 1916.

Slagalica sadržana u Allenovoj priči objavljena je ovdje na Chess.com forumi:

  [FEN "2BK3N / NP1P1PPb / P4P2 / 3p1q2 / 1Q1P1b2 / 1pB1p1p1 / p1p2pp1 / 1kr4r w - - 0 1"]  

Dok je šah .comova slagalica postavljena je da se Black sili, to je ujedno i ploča na kojoj je Kenneth Dale napravio retrogradnu analizu. Igrala se između Sir Jamesa Winslaya i Lorda Churta. Kad je utvrđeno da je novčanica ukradena, sjetilo se da je Churtova tajnica Gornay promatrala utakmicu, ali nitko nije mogao jamčiti koliko dugo. Gornayeva nevinost djelovala je neprikosnoveno, jer se također sjećao da je dao nekoliko primjedbi na neke od prošlih poteza igre na kraju:

"Ako je igra ponekad bila prilično ekscentrična, moram reći bilo je hrabro i dovoljno poletno s obje strane ", komentirao je Gornay. "Na primjer, kad se Lord Churt ni za što odrekao svog viteza i kad ste mu dali izbor da povede vašu kraljicu s bilo kojim od dva pijuna kod šestog viteza vaše kraljice." Okrenuo se Churtu. "Možda ste možda učinili bolje da kraljicu povedete s biskupskim pijunom, umjesto s topom."

Nakon ovoga, bilješka koja nedostaje pronađena je u pogrešnoj omotnici, a Dale je sumnjao da Gornay je možda bio taj koji je premjestio notu kako bi uokvirio Dalea u slučaju da je bilješka pronađena.

"Je li bio u knjižnici sve vrijeme dok ste svirali?" Pitao je Kenneth.

"Ne mogu to reći", odgovorio je Churt. "Mislim da nije bio. Nisam posebno primijetio. Ali siguran sam da nije ušao niti izašao iz sobe dok sam stajala gledajući potez Winsladea, a on je morao biti tamo kad je Winslade ponudio svojoj kraljici i kad sam ga uzeo, jer je komentirao upravo te poteze nakon završetka igre i sugerirao mi da bih možda mogao i bolje uzeti drugog pijuna. I sami ste ga čuli. "

Dale je kasnije dokazao da je Gornay mogao shvatiti te prethodne poteze jednostavno gledajući rezigniranu igru, pa je stoga mogao napustiti sobu i obavljati svoj prljavi posao dok je igra još bila u tijeku.

https://books.google.com/books?id=Jj4_CgAAQBAJ
#2
+9
user167780
2012-06-10 13:52:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tu je i "Šahovske misterije arapskih vitezova" Raymonda Smullyana, koje vjerojatno već znate.

Da, zaista, već sam znao ovu knjigu, ali zaboravio sam je spomenuti. Hvala što ste ga dodali na popis!
#3
+3
phs
2015-02-22 13:44:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Postoji The Flanders Panel , kriminalistički roman koji je 1990. godine napisao najprodavaniji španjolski autor ArturoPérez-Reverte.

Radnja se vrti oko stare slike na kojoj se nalazi šah položaj između dva igrača pojavljuje se slučajno u pozadini. Pomnim pregledom položaj otkriva tajanstvene stvari koje neću pokvariti.

Može li mi netko objasniti negativni glas? _Pokret Flandrije_ stvarno uključuje retrogradnu analizu.
Nisam ja bio protiv, ali osnovni post već je spomenuo The Flanders Panel. Možda je to nekoga dovoljno iritiralo da potroši vrijedan ugledni bod? Ali možda je taj spomen dodan u kasnijoj izmjeni, a nije bio prisutan kad ste objavili post
#4
+1
Laska
2015-09-08 14:53:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink
  [TITLE "šahovska pozicija iz knjige The Flanders Panel"] [FEN "1nb5 / pp1p4 / PRP5 / pR6 / k1K1P3 / 2P5 / 2qP1P2 / 1NrnQB2 w - - 0 1"]  

Da bi retro logika na "Flanderskom panelu" funkcionirala, potrebne su dvije pretpostavke: (1) nije bilo promaknuća (2) crna kraljica je bila kraljevska, tj. nije mogla biti izložena napadima. Riješivači također pretpostavljaju da se posljednji preselio Crni: možda se na slici spominje neki trag (npr. Ferdinand iz Ostenburga koji gura šahovski sat: D). Ako prihvatite te uvjete, tada će retro logika uspjeti u onom što je dobro napisani atmosferski povijesni triler &.

To je toliko bolje od odgovarajuće skladbe u film knjige, preimenovan u "Nepokriveni", a u glavnoj ulozi je Kate Beckinsale. Dijagram je:

  [NASLOV "šah pozicija iz nepokrivenog filma"] [FEN "2n1r1k1 / bQ2p1r1 / p4p1q / 6pp / 1P5P / R5PK / 2BR4 / 4N3 w - - 0 1"]  

Retroanaliza je jednostavno dobra, ali većina analize odnosi se na igru ​​naprijed, u onom što je u početku uravnotežen položaj, ali koji "stručni" igrač koji predstavlja Whitea u seriji odbacuje poteza ne puno boljih od onih u "Alice kroz ogledalo".

Ukupna greška 1.Ra5? igra se u filmu (Stockfish preferira 1.Qd7!) 1 ... g4 +! 2.Kh2! Qxd2 +! 3.Qg2? (3.Ng2!) 3 ... Qxb4? (3 ... Qxe1!) 4.Qc6? (4.Ra1!) I Stockfish ocjenjuju poziciju -9,9.

U jednoj od šahovskih scena (u parku) položaj dijagrama je zapravo pogrešan, bKa8 umjesto g8, a nedostaje wQ!

Nevjerojatno da se u filmu koji navodno govori o šahovskoj poziciji nitko nije potrudio uložiti 50 dolara u kompetentnog šahista da bi stvar uredio kako treba!Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...