Pitanje:
Koji otvori se preporučuju početnicima za učenje?
Smith A B
2012-05-12 20:17:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Početnik sam. S obzirom na teoriju otvaranja, koje otvaranje bih trebao početi učiti?

Moji prijatelji predlažu Ruyja Lopeza ...

Ovo je izvrsno pitanje. Ne smije se zatvoriti. Ovo je vjerojatno jedno od najčešćih pitanja početnika.
četiri odgovori:
#1
+12
ETD
2012-06-12 09:36:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Da biste izravno odgovorili na svoje pitanje, vaši se prijatelji ne varaju i uopće nije loša ideja da igrate Ruya Lopeza i s bijele i s crne strane. Zapravo, ne znajući ništa puno o vama ili o vašoj točnoj razini igre, još uvijek je siguran prijedlog da otvorite bilo s 1. e4 ili 1. d4 s bijelom bojom, a odgovara s 1. e4 e5 ili 1. d4 d5 s crnom je solidan način da započnete postavljati svoje noge u početnu fazu igre. Naravno, to je samo pomicanje jedne (i samo dvije najpopularnije opcije za to), a iza te točke ima dosta rašulja. Ipak, iako vam je moj savjet da je sviranje Ruya Lopeza sjajna ideja, proučavati ga (ili bilo koji drugi otvor) u bilo kojoj velikoj dubini nije , barem ne upravo sada.

Umjesto toga, trebali biste se usredotočiti na nekoliko principa, poput cilja da se vaš kralj pravovremeno osigura sigurno, pokušavajući kontrolirati središte ploče svojim pijunima (naši prvi potezi gore su dobar početak) i razvijanje svojih dijelova s ​​idejom da ih upotrijebite za daljnju kontrolu središta ploče. Sve su ove ideje vidljive u Ruy Lopezu, i to je jedan od razloga što je to dobar prijedlog. Nakon 1. e4 e5 , vidimo da je 2. Nf3 razvija kraljevski komad i pomaže u kontroli središnjih kvadrata d4 i e5, 2. ... Nc6 bori se za kontrolu nad istim tim kvadratima (i brani pijuna e5) i 3. Bb5 neizravno se bori za te iste trgove prijeteći vitezu c6, istovremeno raščišćavajući put bijelom kralju do dvorca. Dio moje poante je da svi ti potezi imaju puno smisla, samo iz ovdje danih principijelnih razloga, i mogu se prepoznati kao takvi i igrati pouzdano, bez potrebe da prljate ruke s puno teorije otvaranja.

Da biste saznali više o važnim principima otvaranja i o čemu biste trebali razmišljati u početnoj fazi igre, razmislite o provjeri knjige Johna Emmsa Otkrivanje šahovskih principa: Izgradnja vještina otvaranja iz Basic Principles , koji je usmjeren na to da kod početnika razvije dobar osjećaj kako povući dobre poteze na početku. (Na toj ćete poveznici pronaći dobre ocjene čitatelja; za dobru mjeru, evo i recenzije iz Chessvillea.) Uz to, rekao bih da je najvažnije samo puno igrati i zabavljajte se, imajući na umu vodeća načela dok to radite, i kad stvari pođu po zlu, utvrdite zašto . Pokušajte to sami shvatiti, a kad god ne možete, potražite objašnjenje od nekoga drugog. (Možda se vratite ovdje i pitajte!)

#2
+7
bliof
2012-09-05 02:57:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Preporučio bih da započnete s ubrzanim zmajem za crno ( 1.e4 c5 2.Nf3 Nc6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 g6 ). Omogućuje vam solidan položaj, a također na početku ima nekoliko lijepih zamki koje sasvim dobro djeluju za početnike. Tada biste mogli igrati iste poteze s bijelima i dobit ćete pristojnu poziciju (To bi se moglo nazvati engleskim otvaranjem ili obrnutim sicilijanskim). Važno je da kada je igrate s bijelom, igrate gotovo iste poteze i 90 posto vremena vaši će komadi biti na istom položaju (npr. Pijuni - c4, d3, g3; biskup - g2, vitezovi - c3, f3; i tako dalje ..) bez obzira na to što crna igra.

Protiv 1.d4 preporučio bih slavenski, poluslavenski ili klasični kraljičin gambit ( 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Nc3 Nf6 4.Bg5 Be7 ). Obično su jednostavne (u usporedbi sa stvarima koje bi mogle nastati iz 1.d4 Nf6 2.c4 g6 ) i solidne obrane.

Ako se suočite s nekim čudnim početnim potezom iz bijele boje, onda se držite Zmaja jer, kao što sam rekao, ima vrlo svestrane mogućnosti.

#3
+5
Tony Ennis
2012-06-12 17:34:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Za početnike preporučujem jedan bijeli otvor i dva crna. Poanta je ovdje da ćete pamtiti i naučiti dovoljno da biste bili učinkoviti, a da se ne zakopate u puno besmislenih memoriranja. Naučite nekoliko otvaranja, prijeđite na igru, a zatim naučite više, igrajte više itd.

O otvorima, vaš izbor ovisi o tome što tražite u igri.

Ako želite da igre koje su obično otvorene i napadaju, budu bijele 1. e4 je izvrstan izbor. Ruy Lopez je najveći od poteza e4 i ima oko milijun varijacija. Iz tog razloga nećete se moći sjetiti svih, a čak i da jeste, ne biste znali što učiniti ako vaš protivnik napravi potez 'bez knjige'. Iz tog razloga naučite svrhu i filozofiju otvora. Tada možete povući inteligentne vođene poteze kad ste "izvan svoje knjige".

Za crno, naučite 2 otvora kako biste mogli odgovoriti na 1. d4 ili 1. e4 .

Među prvima, vjerojatno osumnjičeni za crno uključuju Grunfeld ili King's Indian ( 1. d4 Nf6 ) ili Queen's Gambit.

Za potonje su i Francuzi i Ruy prohodni.

Ako ne volite ništa više od brze brutalne igre, naučite sicilijanski 1. e4 c5 . Imajte na umu da ćete često gubiti dok ga ne spustite. Ako ste rezervirani i razumijete otvaranje (ne mogu to naglasiti), usjecat ćete neke glave.

Svi su ti otvori detaljno opisani u Wikipediji .

Grunfeld je previše kompliciran za početnike. Takav je i King's Indian, iako se barem možete izvući igrajući ga.
#4
+1
jaxter
2016-09-15 00:39:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Postoji dobar razlog što početnike podučavaju da otvorene igre (1.e4 e5) nauče i kao crne i kao bijele. Ove su igre puno naseljene taktikama koje podučavaju:

  • Kako upućivati ​​i prepoznavati prijetnje
  • Kako izračunati
  • Kako se obraniti

Budući da se središnji pijuni često razmjenjuju ili hvataju ili se svode na fiksni ovnovski par, ove igre uključuju puno otvorenih linija, što početnicima daje priliku da nauče vizualizirati prijetnje s velikog dometa i kombinirajte komade linija za napad na žarišne kvadrate, na primjer konstrukcijom baterija.

Gustoća prijetnji i teška pristranost prema taktikama i dalje od strategije čine ove vrste igara jednostavnijima za razumijevanje za početnike. Teme poput provociranja i obrane slabosti (npr. Izolirani pijuni kraljice i udvostručeni pijuni), iskorištavanje predstraža i teorija endgamea često uključuju previše složenosti da bi početnici mogli biti uspješni i uživati ​​u igri.

Većina početnika ostat će angažiraniji i više uživati ​​u igri ako je često hvatanje, lako je pronaći aktivne poteze i mogu lako vizualizirati što se događa. To je isti razlog zbog kojeg su TD-i vrlo popustljivi prema početnicima; žele izbjeći frustrirajuća iskustva koja obeshrabruju igru.

Dakle, tradicionalna (i još uvijek korisna) prva otvaranja uključuju:

  1. Talijansku igru ​​(Giuoco Piano) i Evansa Gambita
  2. Škotska igra i gambit
  3. Ruy Lopez (posebno varijacije razmjene)
  4. King's Gambit

i tako dalje.

Nakon određenog iskustva s njima, početnici će moći asimilirati nove koncepte potrebne u poluotvorenim igrama. Sicilijanska obrana dobar je kandidat iz sličnih razloga, iako uvodi ideje slabosti, neravnoteže, žrtvovanja dionica, igre protiv kraljice i kralja, i tako dalje. Učitelji zagovaraju učenje Caro-Kanna ili Francuza, nakon izvjesnog iskustva sa sicilijancem, kako bi se uveli više elemenata zatvorenih položaja i manevriranja.

Dalje se mogu predstaviti Zatvorene igre sa svojim idejama pripreme pauze, napada protiv centra protiv krila, naglaska na slabe pijune i predstraže itd.

To je okvirni obris prilično univerzalno primijenjena sekvenca, s objašnjenjem koje sam čuo od nekoliko trenera.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...