Pitanje:
Može li skup poteza biti transpozicija i varijacija?
xaisoft
2012-05-15 00:10:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zbunjen sam razlikama između prijenosa i varijacije. Znam da je transpozicija kada započnete s jednim otvaranjem, a niz poteza nakon toga vodi do drugog otvora, a varijacija je odstupanje od glavne crte otvora. Čini mi se stvarno bliskima, pa može li niz poteza biti transpozicija i varijacija? Što / Tko određuje je li skup poteza prijenos ili varijacija?

Dva odgovori:
ETD
2012-09-05 22:27:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Iako se ne slažem s duhom Wesova odgovora, želim odgovoriti na vaše pitanje na nešto snažniji način, za koji mislim da ide dalje prema uklanjanju svake moguće zbrke oko ovog pitanja. Vaše je pitanje:

Može li skup poteza biti transpozicija i varijacija?

Moj odgovor bi bio da ni transpozicije ni varijacije ne bi trebale biti na njih treba gledati kao na niz poteza , a to što uopće čini to je ono što ovdje stvara zabunu.

Iako se često razmišlja o određenim otvorima šaha (npr. sicilijanska obrana, francuska obrana) kao što se sastoji od mnoštva linija otvaranja (sekvenci poteza), u svrhu razlikovanja nakon kojeg je najkorisnije o otvaranju razmišljati kao o mnoštvu položaji (koji su slučajno povezani potezima). Ako vam pokažem sljedeći dijagram,

Scotch Game

i pitam vas u kakvom smo otvaranju, znate da je to Scotch Game, iako sam vam dao samo položaj, a ne točne poteze kojima smo tamo stizali. To je zato što se Scotch igra može okarakterizirati položajima koji joj pripadaju, bez obzira na to koji su nalozi za premještanje.

Slično tome, varijacija se može smatrati samo određenom podskup pozicija iz jednog otvora, onih za koje smo odlučili dati vlastito posebno ime. Prepoznajemo svaki od ovih položaja,

Sicilian Najdorf Sicilian Dragon

kao dio sicilijanske obrane. Ulazeći u pojedinosti, kažemo da prva pripada Varijaciji Najdorf, dok druga pripada Varijaciji Zmaja. Opet, uopće nismo trebali navesti redoslijede premještanja da bismo napravili ovu klasifikaciju, jer varijaciju može okarakterizirati skup položaja, a ne redoslijed poteza.

Zgodna stvar kod razmišljanja o određenim početnim varijacijama kao skupovima pozicija je da je sada jasnije kako se transpozicije razlikuju (i odnose se na) varijacije. Transpozicija je događaj ; naime, ono što se događa kada se napravi potez vodi nas iz položaja koji je označen kao dio jednog otvaranja / varijacije u položaj koji je označen kao dio drugog. Jednostavno kao to. Nakon poteza 1. e4 d5 u najranijem smo položaju koji pripada Skandinavskoj obrani. Ako se bijela nastavi 2. exd5 onda smo na drugoj poziciji koja još uvijek nosi to ime. Ali ako White igra 2. d4 , došlo je do transpozicije, jer je ovaj novi položaj dio obitelji Blackmar-Diemer Gambit umjesto skandinavske obitelji.

Ukratko, otvaranje / varijacija može se vidjeti kao obitelj položaja koji su povezani potezima, a zatim je transpozicija upravo kad nas potez odvede iz jedne takve obitelji u drugu.

Samo dodajem pokazivač ovdje na svoj odgovor na vaše drugo pitanje u vezi sa pješačkim strukturama i otvaranjem transpozicija, jer točke i ovdje i ovdje nisu nepovezane: http://chess.stackexchange.com/a/806/167
Eve Freeman
2012-05-15 01:41:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Transpozicija obično ima veze s otvorima. U osnovi se radi o redoslijedu premještanja, pa iako biste mogli reći da je ovo moderna obrana (A40):

  1. e4 g6 2. d4 Bg7 3. Nf3  

Ako crna boja slijedi uz:

  3. ... c5  

Učinkovito transponira otvor u jednu od sicilijanskih linija (B27):

  1.e4 c5 2.Nf3 g6 3.d4 Bg7  

Imajte na umu da su oba položaja ista, samo je promijenjen redoslijed premještanja.

A varijacija može biti u bilo kojem dijelu igre, a notacija se obično koristi dok se prikazuje scenarij "što ako", da se pokaže zašto je alternativna linija bolja ili lošija od glavne linije gotove igre. Varijacije, u kontekstu otvaranja, alternativni su potezi glavnoj crti. Često se varijacijama otvora dodaje vlastito ime na glavnom nazivu otvora.

Nastavljajući redak u gornjem prijenosu, varijacija na B27 je: Sicilijanska obrana / hiperacelerirani pterodaktil / Varijacija razmjene

  1.e4 c5 2.Nf3 g6 3.d4 Bg7 4.dxc5 Qa5 + 5.Nc3 Bxc3 + 6.bxc3 Qxc3 +  

Ažuriranje : Mislim da nisam uspio eksplicitno odgovoriti na pitanje "naslov". Da, skup poteza može biti i varijacija i transpozicija. U stvari, često postoje mnogi nazivi za zadani redoslijed otvaranja, ovisno o redoslijedu premještanja, od kojih će neki biti varijacije, a neki transpozicije.

"Transpozicija uvijek ima veze s otvorima." Ako postoje dvije naredbe za premještanje za prelazak s pozicije endgame A na poziciju B igre - ne bi li i to bila transpozicija? Transpozicija je samo promjena redoslijeda istih poteza, bilo da se to dogodi u otvoru ili ne ...
Dobra poanta. "Uvijek" je prejaka riječ.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...