Pitanje:
Zašto je za pravilo 50 poteza izabrano 50?
Armen Tsirunyan
2012-05-03 16:56:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Razlog pravila 50 poteza, zajedno s pravilom trostrukog ponavljanja, jest da šah definitivno postane konačan. Kako se došlo do broja 50? Što bi se promijenilo da je bilo 40 ili 60? Je li broj 50 pažljivo odabran?

Nikad nisam vidio da se zapravo poziva na pravilo 50 poteza, možda od 6. razreda.
@TonyEnnis, to je zato što niste vidjeli [ovu] (http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1497429) (krajnje apsurdnu) igru. (Zapravo se u ovoj igri ne poziva pravilo 50 poteza, ali Nakamura prevari računalo da napravi pogreške kad pokuša izbjeći pravilo 50 poteza.)
@Kyralessa: Wow! Samo ... WOW
Nemojte pogriješiti što ste tu igru ​​pokazali svom sedmogodišnjaku, kao što sam ja to učinio. Očito je zaključio da ako su te dosadne stvari naprijed-natrag bile dovoljno dobre za Nakamuru, i za njega.
@kyralessa ta je igra super. Možete vidjeti Nakamuru kako shvaća kako računalo radi, a zatim ga koristi kao oružje.
Jedan odgovor:
#1
+16
blunders
2012-05-03 17:33:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Svojedobno se vjerovalo da se sve pobjedive završne igre mogu dobiti u pedeset poteza. Međutim, početkom dvadesetog stoljeća pronađene su neke iznimke, uključujući analizu A. A. Troitskog (1866.-1942.) Dvaju viteških ciljeva, kao i završnicu topa i biskupa nasuprot topu. Pravila šaha nekoliko su puta revidirana kako bi se priznale iznimke od pravila pedeset poteza za određene specifične situacije. Rano se pravilo pedeset poteza primjenjivalo na turnirske igre, ali ne i na utakmice (Troitzky 2006: 197).

IZVOR: Pravilo pedeset poteza

Ovo je zanimljivo. Postoje neke složene završne igre koje se zapravo ne mogu dobiti u pedeset poteza - na primjer, više komada protiv kraljice - ali koje se mogu dobiti.
@Andrew Latham: Ova [tablica "endgames-a bez zalaganja"] (http://en.wikipedia.org/wiki/Pawnless_chess_endgame#Tables), u stupcu "najduža pobjeda", daje i dodatne primjere; napominjemo da i Stiller i Nunn kažu da je 243 najdulja.
@Blunders: vidi moj komentar na Andrew-ov odgovor [ovdje] (http://chess.stackexchange.com/a/131/86): postoji postavka u kojoj su potrebni bijeli potezi od 517 da natjeraju pobjedničku završnicu - čak ni par!
@Daniel Pretpostavljam da te izuzetno duge endgame uključuju snimke (koje su relevantne za pravilo 50 poteza), zar ne?
@user1583209 Ne! Do hvatanja je 517 poteza (što stvara "brzo" dobru završnu igru. (A u konkretnom slučaju nema pijuna).
Najžalosnije. Posljednji od temeljnih obrazaca partnera (dva viteza protiv pijuna) traje 115 poteza.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...