Pitanje:
Povukao sam ilegalni potez. Što se događa?
Armen Tsirunyan
2012-05-03 16:50:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pogotovo u blitz ili bullet igrama, moguće je da igrač povuče ilegalan potez, na primjer dvorci kroz provjeru.

  • Ako protivnik primijeti ilegalni potez, onda je, koliko znam, prvi igrač dužan povući legalni potez istim dijelom, ako takav postoji. Što ako nema pravnih poteza?

  • Što ako protivnik, pod pritiskom vremena, ne primijeti ilegalni potez i povuče potez. Što se događa nakon što to shvate? Oduzima li se osoba koja je učinila ilegalni potez? Ili je cijela igra otkazana?

Postoje li neka standardna pravila za ovakve situacije?

Dva odgovori:
#1
+32
Andrew
2012-05-03 18:23:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovo se stvarno odnosi samo na igre na ploči (jer mrežni šahovski poslužitelji sprječavaju ilegalne poteze).

U standardnoj igri kontrole vremena, prema pravilima USCF-a , kada ilegalna potez primijeti jedan od igrača, dogodi se nekoliko stvari. Prvo, ilegalni potez mora biti izveden u zadnjih 10 poteza. Ako nije, tada trenutna pozicija ostaje i igra se nastavlja. Pod pretpostavkom da je potez skorašnji, pozicija se vraća na položaj neposredno prije ilegalnog poteza.

Tada igrač koji je ilegalni potez sada morao povući legalni potez istim dijelom (ako takav postoji ). Ako nema legalnih poteza, tada je igrač slobodan povući bilo koji potez. To je zbog pravila premještanja dodira. Konačno, ako je igrač koji vrijeđa pritisnuo sat, protivnikovom satu dodaje se dvominutni "bonus" radi nadoknade izgubljenog vremena i kažnjavanja igrača koji vrijeđa.

Evo relevantnog odlomka iz pravilnik USCF-a:

11A. Nezakonit potez tijekom posljednjih deset poteza. Ako se tijekom igre utvrdi da je jedan od posljednjih deset poteza bilo kojeg igrača bio ilegalan, pozicija će se vratiti na onu koja je bila prije ilegalnog poteza. Zatim se igra nastavlja primjenom pravila 10, Dodirnuti komad, na potez koji zamjenjuje ilegalni potez. Ako se pozicija ne može vratiti, ilegalni potez ostaje na snazi. Premještanje brojača na satove koji ih imaju može se prilagoditi.

11D. Ilegalni potez. Ako igrač dovrši ilegalni potez pritiskom na sat, uz uobičajenu obvezu da povuče legalni potez dodirivanim dijelom, ako je moguće, primjenjuje se standardna kazna navedena u pravilu 1C2a (tj. Dvije minute dodan na protivnikov sat).

U blitz šahu pravila su različita. Prema pravilima WBCA (World Blitz Chess Association), igrač koji povuče ilegalan potez momentalno gubi igru. Ovo se pravilo često primjenjuje i u povremenim igrama. Najčešći način da se to dogodi je da jedan igrač ne primijeti da su pod kontrolom i povuče potez koji ne izlazi iz kontrole. Tada igrač koji provjerava jednostavno uhvati kralja i izbori pobjedu.

Budući da je blitz igra bržeg tempa, ilegalni potez mora se primijetiti u dva poteza. Ako nije, tada trenutna pozicija ostaje i igra se nastavlja.

Igra ni u jednom trenutku nije otkazana zbog ilegalnog poteza. Prilično jednom kad utakmica započne i oba igrača naprave potez, zabilježit će se rezultat pobjede, poraza ili neriješenog rezultata.

Imajte na umu da su ovo * USCF * pravila koja se koriste u SAD-u. FIDE pravila koja se koriste svugdje drugdje malo su različita.
@RemcoGerlich se složio, razlike se uglavnom odnose na podešavanje satova. Odgovor na greške navodi FIDE pravila.
Prema pravilima FIDE-a, ne postoji ograničenje od 10 poteza nakon kojeg stoji ilegalni potez. A ako se položaj prije ilegalnog poteza ne može rekonstruirati, USCF nastavlja s trenutnim položajem, ali FIDE nastavlja s posljednjim poznatim položajem prije ilegalnog poteza - što može biti početni položaj. Hvatanje kralja u blitzu računa se kao nezakonit potez prema FIDE pravilima, a protivnik može zahtijevati dobitak ako pokušate ostvariti dobitak koristeći se tim. Također postoji razlika između klasičnog i brzog šaha, u brzom igrači moraju tvrditi, ali u klasičnom arbitar može djelovati samostalno.
#2
+11
blunders
2012-05-03 18:30:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Igrač koji povuče ilegalni potez mora povući taj potez i povući legalan potez. Taj se potez mora izvesti istim dijelom, ako je moguće, jer vrijedi pravilo dodira-premještanja. Ako je ilegalni potez bio pokušaj dvorca, pravilo dodira odnosi se na kralja, ali ne i na topu. Arbitar bi trebao prilagoditi vrijeme na satu prema najboljim dokazima. Ako se pogreška primijeti tek kasnije, igru ​​treba ponovo pokrenuti sa mjesta na kojem se pogreška dogodila (Schiller 2003: 24-25). Neke regionalne organizacije imaju drugačija pravila.

Ako se igra blitz šah (u kojem oba igrača imaju malo, ograničeno vrijeme, npr. Pet minuta), pravilo se razlikuje. Igrač može ispraviti nezakonit potez ako nije pritisnuo sat. Ako je igrač pritisnuo sat, protivnik može tražiti pobjedu ako se nije pomaknuo. Ako se protivnik pomakne, ilegalni potez se prihvaća i bez kazne (Schiller 2003: 77).

IZVOR: Pravila šaha, ilegalni potezOva pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...