Pitanje:
Koja je teorija iza središnje kontrole?
Soufiane Hassou
2012-05-04 19:34:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Središnja kontrola važan je aspekt igranja šaha, većina otvora izgrađena je oko upravljanja centrom, ali zašto? Je li središnja kontrola zaista toliko važna za pobjedu u igri?

četiri odgovori:
#1
+13
Tom Au
2012-05-04 19:40:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Središte je raskrižje ploča. Ako ga kontrolirate, omogućit će vam pristup svakom drugom dijelu ploče. Istodobno, zabit će klin u protivnikovom položaju koji koči komunikaciju između kralja i kraljice.

Kontrola centra je obično odlučujuća prednost u vašu korist; osim ako vaš protivnik nema tešku nadoknadu (npr. više od pijuna materijalne prednosti) ili nasilni napad na vašeg kralja.

Jednu stvar koju bih želio dodati ovome radi pojašnjenja jest da postoje dvije metode središnjeg nadzora: izravna i neizravna. Izravna kontrola uključuje _ okupaciju_ centra i karakteristika je romantične / klasične škole. Neizravna kontrola uključuje pritisak na središte i kontrolu središnjih kvadrata bez njihovog zauzimanja. Ovo je znak hipermoderne škole.
#2
+8
user127
2012-05-04 19:36:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Komad u središnjem četverokuta može se pomaknuti u više položaja nego u bilo kojem drugom položaju na ploči. Dakle, ako možete dobiti kontrolu nad središnjim pozicijama, imate više mogućnosti i to nam daje prednost u odnosu na protivnika.

#3
+7
Tony Ennis
2012-05-04 19:40:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kontrola središta omogućuje vam lakše premještanje vaših dijelova na drugu stranu ploče.

Nadalje, neki komadi (posebno vitezovi) imaju više poteza ako su u središtu ploče. Vitez u centru ima 8 poteza. Vitez na rubu ima 4, 3 ili 2.

Vitez na rubu je prigušen.
#4
+1
Savage47
2019-10-22 05:45:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prije svega, SVAKO razumno otvaranje šaha usredotočeno je na središte u prvih nekoliko poteza. Čak su i hipermoderne usredotočene na centar, čak i ako za njega ne igraju izravno.

Zašto je to važno?

Bijeli ima prednost pri prvom potezu i na ploči je konačan broj kvadrata. Ako bijeli svoju prednost u prvom potezu mogu pretvoriti u kontrolu više kvadrata od protivnika, tada bijeli može imati održivu prednost. Inače, prednost bijelih raspršit će se u ništa kako se igra bude odvijala.

Možete reći zašto bijeli ne zauzima prostor na krilu? Razlog je taj što protivnik može zgrabiti više s druge strane. Ako igrate 1.g4, a ja odgovorim s 1 ... d5, barem sam jednak jer kontroliram veći dio ploče.

Još jedan način da se to sagleda je ovaj. Kad god stavite igru ​​u motor, daje vam rezultat. Ta se ocjena temelji na vrijednosti komada. Vrijednost komada temelji se na njihovoj pokretljivosti, a pokretljivost na kontroli prostora posebno u središtu.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...