Pitanje:
Kako mogu dobiti statistiku o otvaranju?
blunders
2012-05-12 11:13:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tražim statistiku vjerojatnosti da će se neko otvaranje koristiti u igri i za koliko posto njegova upotreba raste ili opada tijekom određenog vremenskog okvira, na primjer, tijekom prethodne godine. Kako to mogu učiniti?

Tri odgovori:
Bort
2012-05-12 18:02:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Svaka šahovska baza podataka (na primjer, chessbase online) može vam dati opću statistiku o tome koliko se često potez igra na određenoj poziciji, a pomoću koje možete steći dojam koliko je popularno otvaranje je. Da biste vidjeli popularnost otvaranja s vremenom i druge sofisticiranije mjerne podatke, mogli biste upotrijebiti komercijalni proizvod poput ChessBase, koji ima opcije poput 'Otvaranje izvješća' koji vam daje grafikone učestalosti s vremenom, najbolje igre igrača na poziciji i slično .

+1 @Bort: Hvala, samo upozorenje da šahovska baza zahtijeva Microsoft Silverlight za pregled stranice; Osobno neću instalirati dot-net da bih pogledao jedno web mjesto, iako pretpostavljam da će drugi smatrati chessbase izvrsnim resursom.
Želim samo dodati ovom korisnom odgovoru da Scid (besplatna opcija šahovske baze podataka) također stvara uvodna izvješća koja Bort gore opisuje.
xaisoft
2012-05-13 23:49:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Chessgames.com izvrsna je web stranica za pregled statistike otvaranja poteza i ukupnu analizu igara.

Arlen
2012-10-20 23:11:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Stare ankete u New In Chess Yearbooks-u imale su to za početnike koji su se istraživali, ali to su odustali posljednjih godina. Neke stare knjige Elsviera nastavljale su tradiciju drevne i davno nestale Plave knjige karata ispisujući učestalost ispisivanja pobjeda / poraza svakog poteza.

Ako ste se spremni zadovoljiti posljednjih godina, fantastična serija Marka Crowthera This Week In Chess bila bi korisna. Svaki tjedan objavljuje za preuzimanje paket igara odigranih u međunarodnom šahu tog tjedna. Preuzmite ih, učitajte u SCID i krećete, bez ulaganja bez dodatnog novca.

Za igre starije od toga, ako biste željeli trošak zadržati besplatno, mogli biste isprobajte arhivu Sveučilišta u Pittsburghu. Imaju puno igara, samo imajte na umu da je na njima urađeno malo ili nimalo QA-a, pa će biti puno duplikata, kao i izmišljenih igara.

Za oba je obavljen bolji QA posao uobičajeni osumnjičenik (Chessbase) i za Chess Assistant gdje možete ubaciti 5+ milijuna igara za manje od 100 USD, ali uređivanje ćete morati platiti. Ni tada ove kolekcije igara nisu savršene, samo još bolje. Pomoću komercijalnih baza podataka možete prošetati stablom otvaranja i vidjeti popularnost poteza.

Upozorio bih vas, međutim, popularnost poteza ne donosi dobre poteze. Ako se zadani položaj dogodi 30 puta, tada jedna strana otkrije ogromnu prednost, povoljan potez odigrat će se samo nekoliko puta, dok su slabiji potezi možda odigrani desetak puta ili više.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...