Pitanje:
Zašto je Ruy Lopez tako uobičajeno otvaranje?
Chris Bunch
2012-05-04 09:36:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Otvaranje Ruy Lopeza karakteriziraju potezi:

  [fen ""] 1. e4 e52. Nf3 Nc63. Bb5  

Zašto je ovo otvaranje toliko popularno? Čini se da nije posebno poseban / jedinstven za bijelu ili crnu, pa zašto je to popularno otvaranje?

Pet odgovori:
#1
+34
Andrew
2012-05-04 09:45:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ruy Lopez prilično je utjelovljenje načela otvaranja. Bijeli se otvara s kraljevim pijunom kako bi preuzeo centar, a crni kontri na isti način. Tada bijeli razvija viteza (vitezove prije biskupa!) Kako bi napao crnog pijuna. Crni brani pješaka s vitezom. Napokon, bijeli razvija biskupa do b5 gdje djeluje u skladu s vitezom kako bi napao e5. White se istovremeno priprema za dvorac.

Dakle, gledajući Ruy Lopeza iz te perspektive, bilo koji drugi potez kršio bi neki princip otvaranja. Očito je da se igra puno otvaranja, ali Španjolska igra jedna je od najstarijih i jedna od najboljih.

Nadalje, RL ne zahtijeva bilo kakav položajni kompromis. Čvrst je poput kamena. Zbog čega GM znaju to na 40 poteza u dubinu, hahaha.
Ruy Lopez također je vrlo dobar za početnike iz kojeg mogu učiti. Pogotovo jer koristi mnoge temelje otvaranja zvuka na koje bi se početnici trebali usredotočiti za početak.
Slažem se s @xaisoft,, ali želim istaknuti da učenje iz njega nije isto što i naučiti kako se igra. To je također jedno od najbogatijih i najsloženijih otvaranja koje se može igrati (s tim da su neke linije vrlo pozicione, a druge pokrivaju divlje napade), a to nije uvijek dobro za početnike.
Zašto 3.Bb5 s kraljičinim vitezom i dalje na b1 ne krši načelo "vitezovi pred biskupima"? Koja načela otvaranja krše 3.Bc4 ili 3.d4 ili 3.Nc3?
#2
+18
Dag Oskar Madsen
2013-10-08 01:58:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovdje postoji suptilniji problem. Zašto je 3.Bb5 popularniji / bolji / zanimljiviji od talijanske igre 3.Bc4?

U Ruy Lopezu bijela boja nije stvarno će pobijediti pička e5 , a biskup će ionako biti vraćen na dijagonalu b3-f7 dajući crnoj slobodne poteze a6 i b5 , pa zašto ne bismo uopće igrali Bc4 ?

Odgovor je da je biskup taktički ranjiviji na c4 , često čineći izjednačujući slijed poteza Nxe4 nakon kojeg slijedi d5 izvediv za crnu boju. Zapravo, zbog ove važne razlike, u Ruy Lopezu bijeli uvijek imaju vremena za izgradnju idealnog pijunskog centra s c3 i d4 , dok je u talijanskoj igri ovo više vjerojatno će dovesti do jednakosti. Dakle, u talijanskoj igri bijela se često mora zadovoljiti postavljanjem d-pijuna na d3.

Još misterioznije, Carlsen je nedavno počeo igrati potez d3 u standardnim linijama Ruy Lopeza. Morate zatražiti od 2700+ igrača da to objasni :)

Carlsen pokazuje da bijeli ne treba žuriti igrajući d4, ali može pričekati pogodan trenutak. Whiteu treba vremena da dovrši svoj razvoj bez dopuštanja crne kontra igre na pijunu e4.
I, također, Black gubi toliko vremena udarajući biskupa iz b5 koliko i White gubeći ga nogom.
#3
+11
Rauan Sagit
2013-12-08 06:56:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Svakodnevno koristim španjolski sustav. Tijekom mojih ranih godina, rečeno mi je da je španjolski sustav jedan od najsloženijih sustava i da bi ga se trebalo naučiti u kasnijoj fazi ljestvice razvoja šaha. Da, tehnički, biskup u obliku bijele svjetlosti ima četiri kvadrata između 1.e2-e4, naime e2, d3, c4 i b5. Bf1-e2 nije toliko popularan jer je pasivan. Bf1-d3 ometa d-pijuna da napreduje. Bf1-c4 je popularan, ali morate biti stručnjak kako biste izbjegli određene varijacije koje daju crnu udobnu igru. Stoga dolazimo do Bf1-b5.

  [FEN ""] 1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5  

Dakle, što je glavna razlika između Bf1-c4 i Bf1-b5? To je pravo pitanje. Prvo, crna boja ne može rano izazvati upotrebu d7-d5, jer biskup nije na c4. Kao drugo, biskup na b5 prikopčat će Nc6 na kralja crnaca čim crni d-pijun zakorači naprijed. Dalje, crna boja može potjerati biskupa pomoću a7-a6 i b7-b5. Ipak, ovo će postaviti crnog b-pijuna na b5 i omogućiti bijelim resursima a2-a4 i axb5 da otvore a-datoteku i stvore cilj na b5.

Opći plan za bijelu u Španjolski sustav je zadržati sve dijelove na ploči i polako se graditi za napad na kraljevsku ili kraljevsku stranu ili oboje. Tipična ideja je Nb1-d2-f1-g3 ili -e3 da se vitez pripremi za napad. Još jedna tipična ideja je c2-c3 parkirati biskupa na c2 s Bb5-a4-c2, što omogućuje bijeloj boji da spriječi zamjenu svjetlosno kvadratnog biskupa. Ukratko, španjolski sustav popularan je jer bijelcima omogućuje dugotrajnu i složenu bitku za inicijativu.

da bilo je relevantno;)
@dreamcrash sjajno! :)
#4
+4
Tom Au
2012-05-06 22:07:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ruy Lopez je "osnovno" otvaranje. Među prvima ih je izumio i "standardizirao", prvo s. Lopez sam, zatim Morphy, Steinitz, Alekhine i drugi, koji su otkrili varijacije.

Uključuje obje strane koje iseljavaju svoje pijuni, zatim vitezovi, u skladu s načelima otvaranja. Tada bijeli napada crnog viteza c sa svojim biskupom, Crni parira s ... a6 itd., I bitka teče prirodnim tokom.

Naravno, možete koristiti druge otvore koji uključuju druge središnje pijune (npr. d pijune), druge vitezove (bijeli igra 2. Nc3 ili crni igra 2 ... Nf6 ), ali to su zapravo kompliciraniji od Ruya.

#5
+1
Evin Switzer
2018-03-21 22:16:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prvi put kad sam igrao šah, nisam znao za otvaranje i odabrao sam Ruyja Lopeza zbog mentalnog zastrašivanja, a kasnije sam saznao njegovo ime i češće igram viski. Udvostručuje pješake i uklanja branitelja e piona plus razvija, tako da je vrlo logično.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...