Pitanje:
Reprodukcija Kb1 (b8) odmah nakon O-O-O
PeskyGnat
2012-05-16 17:09:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zanima me ovaj dvojac za premještanje.

Vidim to prilično malo i pokušavam shvatiti pod kojim uvjetima se igranje Kb1 (b8) obično se daje prednost.

U nekim otvorima, kao što je Sicilijanski zmaj, Bijeli će dugo biti dvorac praćen igranjem Kb1 . U takvim slučajevima tamo postoje neke prilično stvarne prijetnje poziciji zamka ( Bg7 usmjerena na b2, otvorena c-datoteka s Rc8 , aktivna Crna kraljica).

Međutim, znatiželjniji sam od nekih mirnijih pozicija na kojima se čini da nema očitih prijetnji. U nekim slučajevima vidim da svirači, pa čak i računalni programi, odmah reproduciraju Kb1 (b8) . Analizirao sam neke od ovih redaka i čini mi se da nikada ne pronalazim nijedan razlog zašto se reproducira Kb1 (b8) .

Oduvijek sam imao na umu da jednostavno napustim kralja na c1 (c8), osim ako postoji neka očita prijetnja.

Zašto se Kb1 (b8) igra na nekim od ovih pozicija? Koje vrste prijetnji može iznijeti drugi igrač kako bi zahtijevao reprodukciju Kb1 (b8) ?

Dva odgovori:
Andrew
2012-05-16 19:48:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dva su glavna razloga za igranje Kb1(b8):

  1. Profilaksa - Kb1 čini mnoge stvari, odgovor xaisofta dotiče se nekih od njih. Na c1 je kralj vrlo izložen provjerama na dijagonali c1-h6. To znači da bi kraljica mogla provjeriti na g5 i odabrati slobodni komad na h4. Ili slično, ako crna igra ... Bh6 , bijeli kralj će biti provjeren, ili još gore, komad bi mogao biti prikvačen za kralja. U većini otvora gdje bijeli igra O-O-O, središnji i kraljevski pijuni bacaju se prema naprijed kako bi se pokušali spojiti crno, pa je izbjegavanje dijagonalnih provjera gotovo uvijek korisno. Neki drugi razlozi zbog kojih je Kb1 koristan su:

    • Čišćenje c1 za točku koja pomaže u obrani c2
    • Zaštita pijuna a2
    • Priprema za igru ​​ c3 ili b3 za otupljivanje napada duž datoteke c ili b (iako je c3 gotovo uvijek pogrešan nakon što OOO ima svirano)
  2. Pokret u čekanju - Budući da smo već utvrdili da je Kb1 koristan, Također je važno napomenuti da poteza ima vrlo malo nedostataka. Ostali potezi možda ipak nisu tako dobri u položaju. Na primjer, u Jugoslavenskom napadu zmaja, u trenutnoj će teoriji bijela boja igrati 12. Kb1 umjesto 12. h4 jer bijela još nije sigurna kako najbolje rasporediti kraljeve pijune. Bijeli će često igrati g4 i izostavljati h4 da bi ubrzali napad.

+1 za spominjanje Kb1 kao (ponekad) korisnog poteza na čekanju.
xaisoft
2012-05-16 18:44:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kb1 obično se reproducira

  1. Brani nezaštićeni pijun A2 (na primjer iz ... Qa5 )
  2. uklonite kralja iz opasne c datoteke

Ako se ne dogodi niti jedna od gore navedenih prijetnji, Kb1 nije potreban.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...