Pitanje:
Kako bih se trebao nositi s dvoje braće i sestara u istom odjeljku?
Andrew
2012-05-16 09:03:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kako se mogu nositi s dva člana obitelji koji igraju u istom odjelu? Na primjer, obojica brat i ja prilično smo često igrali na istom lokalnom turniru (jedan odjeljak). Obično smo mogli izbjeći da nas uparuju (bilo je dovoljno ljudi, a ostali su nas igrači bili spremni smanjiti).

Povremeno bismo vodili turnir i nije bilo načina da nas uparimo. Najdrastičniji slučaj bio je kada smo oboje imali savršene rezultate i igrali za prvo mjesto (a potencijalno i za treće za gubitnika). Kao dobar veliki brat, dobro sam uznemirio svog mlađeg brata.

Sada nije pretjerano zamišljati slučaj da je igra između članova obitelji utjecala na nagrade / poredak turnira na kraju novčanog turnira. Postoji li pošten način za rješavanje situacije? Očito je da bi svaka vrsta tajnog dogovora bila osnova za dvostruko oduzimanje, ali također bi bilo vrlo teško dokazati da je to bio unaprijed dogovoreni rezultat.

Zanimljiva popratna napomena - čini mi se da se sjećam da sam vidjela tu bivšu Svjetska prvakinja Kosteniuk igrala je na turnirima sa sestrom i rekla je da će oni biti upareni u prvom kolu kako bi se kasnije izbjegli sukobi. Je li to razumno rješenje ili postoji pravedniji način rješavanja stvari?

Oklijevao sam jer je pomalo lokaliziran, ali +1 za zvučno uznemiravanje mlađe braće (http://cheezburger.com/3982021376): p
Tri odgovori:
#1
+10
Ray
2012-05-16 11:47:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Situacija se ne razlikuje puno u odnosu na dva partnera u treningu ili dva prijatelja koja su uparena. Dilema između sportskog duha i prijateljstva je ista. Smijete li "zloupotrijebiti" osobne podatke o slabostima vašeg protivnika? Trebate li unaprijed dogovoriti rezultat koji odgovara međusobnim potrebama?

Ovdje je ključna riječ sportski duh. Igrate na šahovskom turniru jer volite uzbuđenje zbog turnira, natjecanja i svega ostalog: igre. Oboje dijelite ovu ljubav. Zašto biste uopće trebali žrtvovati ideju sporta? Pokušaj pobjede protiv protivnika nije osobna stvar, već ispitivanje snage između dva igrača. Zbog toga ste se uopće pridružili turniru! Ako me netko pobijedi, možda je i dalje moj najbolji prijatelj (barem nakon što nestane moje sramote zbog gubitka). Ako unaprijed dogovorite utakmicu, naštetite ideji turnira i naštetite sebi jer time igrate manje uzbuđenja i koristi.

Postoji nekoliko slučajeva uspješne braće i sestara koji se natječu u istom sportu na najvišoj razini. U Formuli 1, braća i sestre Schumacher Ralf i Michael natjecali su se nekoliko godina na istim utrkama. U ženskom šahu, braća i sestre Kosintseva Tatiana i Nadezhda svrstane su među 20 najjačih žena. Mislim da vrlo često zajedno pohađaju isti turnir. Sumnjam da bi se itko od njih žrtvovao sportom, niti sam ikad čuo da je netko izrekao to mišljenje.

Stoga bih predložio, što je profesionalnija razina igre, to ćete manje morati brinuti o tome jesu li braća i sestre upareni jedni protiv drugih. Kao direktor turnira, moj strah od varanja igrača ne bi se povećavao samo zato što igraju braća i sestre.

Dobre točke - situacija koju sam pokušavao opisati više je na školskoj razini - kad se roditelji uključe. Ili alternativno, kada postoje ogromne novčane nagrade - na primjer na World Open-u. Nije isključeno da bi netko mogao baciti igru ​​ako bi to značilo 10.000 dolara za brata i sestru. Važnije od stvarne igre je percepcija drugih igrača i percepcija kako vi kao TD vodite turnir i održavate ga poštenim za sve.
#2
+6
Tony Ennis
2012-05-18 17:30:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kad bi moj klub prisustvovao turnirima, samo bismo zamolili TD da nas ne uparuje ako je moguće. Objasnili bismo da smo igrali svaki tjedan i da bismo više voljeli nove protivnike. TD-i su uvijek bili susretljivi i susretljivi.

+1 To smo točno učinili i moj brat i ja. Jedino što nije uspjelo bilo je kad smo bili dvojica jasnih vođa - tada nije preostalo ništa drugo nego da nas uparimo.
Pristani. U nekom trenutku postaje nemoguće ne upariti braću / članove kluba, a da se pritom ostane unutar pravila o uparivanju.
#3
+4
Landei
2012-05-16 12:44:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ne vidim zapravo problem, a da imam brata, vjerojatno bih se želio natjecati. Samo pokušajte odigrati svoju najbolju igru ​​i zamolite svog brata da učini isto.

Možda biste trebali pokušati igrati protiv pozicije na ploči, a ne protiv osobe. I na kraju, šah je i dalje "samo igra". Bilo bi tužno kad se netko od vas ne bi mogao nositi s tim.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...