Pitanje:
Kako treba nastaviti razvoj protiv neortodoksnog poteza protivnika?
xaisoft
2012-05-11 23:21:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Recimo da ste vježbali određeno otvaranje kao što je Ruy Lopez i da su vam sve glavne crte spuštene i odjednom vaš protivnik povuče neki neobičan potez na koji niste naišli tijekom proučavanja Ruy Lopeza, pa mislite u sebi, "Ima li moj protivnik nešto u rukavu?" ili "Moj protivnik ne zna što radi". Ako mislite da protivnik ima nešto u rukavu poput zamke, mogli biste početi paničariti i griješiti i sami iz paranoje povlačiti iracionalne poteze, ali možda ćete početi i neracionalne poteze ako mislite da vaš protivnik ne zna što su rade u stvari.

Pa pretpostavljam da se pitanje svodi na ovo: Kako znati kada je potez koji je vaš protivnik povukao zvučan potez (pogotovo ako ste početnik) za razliku od ne baš zvučan potez? A nakon što donesete odluku je li potez bio dobar ili ne, kako dalje s razvojem?

Dva odgovori:
#1
+14
Tom Au
2012-05-12 05:31:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Postoje razlozi zašto su glavne varijacije otvaranja "uspostavljene" i zašto se određeni potezi rijetko igraju. Ako je potez "neobičan", vjerojatno s njim nešto nije u redu.

Pa shvatite zašto je pogrešan. Možda to zaostaje drugog igrača u razvoju, ili izlaže kraljicu ili oslabi pijuna. Jednom kada shvatite što nije u redu s potezom, relativno je lako igrati protiv njega.

Primjer: U Ruy Lopezu, vi (bijeli) i vaš protivnik možete igrati 1. e4 e5. 2. Nf3 Nc6. 3. Bb5 Zasad je dobro. Ali sada Crni igra 3 ... Nd4 , "čudan" potez koji dvaput zaredom pomiče viteza. Račva vaše N i B, tako da e pion zapravo nije en nagrada. Ali sada igrate 4 NxN , a kad Crni ponovno zauzme d4, on ima udvostručene d pijune i izgubio je potez. Možete dvorac, 5. O-O , i imaju značajno vodstvo u razvoju.

Osim što Black * nema * nešto u rukavu u Bird's Defense to the Ruy / španjolskom: nakon 4 ... exd4 5. c3 ?! čini se razumnim, odbacivši naprednog pijuna Bleka, ali 5 .... Qg5! napada White-ovog pijuna Bb5 i g2 istodobno, prisiljavajući 6. Bf1 i White-ov rub u razvoju više nema, a Black je jednak.
@user76: Rekao sam Whiteu dvorcu, 5. O-O, da održi svoju prednost u razvoju (i brojač 5 ... Qg5). Da ne pomakne drugog pijuna i riskira da izgubi prednost.
#2
+3
Henry Keiter
2014-01-03 04:39:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kako se treba igrati protiv neočekivanih uvodnih varijacija?

Ukratko: mirno . Općenito, ali posebno na otvaranju koje ste pripremili, najbolja obrana od neočekivanog poteza je pronalaženje odgovora na dva prirodna pitanja:

  1. Koja je svrha ovog odstupanja? Prijetnja? Zamka? Možda vaš protivnik želi transponirati u liniju koja mu je ugodnija ili manje ugodna vama. Bez obzira na slučaj, pokušajte vidjeti što se vaš protivnik nada dobiti.
  2. Zašto ovo nije uobičajena varijacija? Zašto na to niste naišli na studijama? Pogotovo na početku, ako naiđete na nešto neočekivano, to je vjerojatno zato što nije tako snažno kao glavne crte. Pokušajte vidjeti zašto: možda je to lako opovrgnuta prijetnja ili gubitak vremena ili slabi dugoročnu poziciju vašeg protivnika.

Kada odgovorite na ova pitanja, ako ste prepoznali vjerodostojnu prijetnju, morate je naravno udovoljiti. Ali ako ne možete odrediti očitu prijetnju neuobičajenog poteza, najbolji je put obično opustiti se i nastaviti povlačiti dobre, čvrste pokrete. Vjerujte svojim osnovama: to su smjernice koje postoje s razlogom. Nastavite razvijati svoje dijelove na dobre kvadrate i pripazite na još nešto neočekivano. Ako ste prepoznali slabost u neobičnom potezu protivnika, iskoristite ga gdje god možete.

Na primjer, s obzirom na vaš izbor, malo korištena varijacija Ruy Lopeza:

  [FEN "r1b1kbnr / ppppqppp / 2n5 / 1B2p3 / 4P3 / 5N2 / PPPP1PPP / RNBQK2R"] 1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 Qe7  

Ovdje Black odabire vrlo malo vjerojatan treći potez. Ne predstavlja neposredne prijetnje (1), a koči njegov razvoj blokirajući kraljeva biskupa (2). Bijeli trenutno ništa ne može učiniti da izravno iskoristi ovaj čudan izbor, pa bi trebao nastaviti s jednostavnim, laganim razvojem. 4.O-O ostavlja BQ zagledan u ništa posebno. Nakon najčešćeg nastavka, 4 ... Nd8 5.d4 c6 6.Ba4 , White uopće nije učinio ništa posebno, ali on je u razvoju dok se Black bori za organizaciju svojih trupa.

  [FEN "R1B1KBNR / PPPPQPP / 2N5 / 1B2P3 / 4P3 / 5N2 / PPPP1PPP / RNBQK2R"] 1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 Qe7 4.OO Nd8 5.d4 c6 6.Ba4  
Nikad nisam vidio tu neobičnu obranu! Ako White nastavi s rutinskim potezima, recimo Re1, Nc3, Be3, Qd3, Rad1, imat će lijepu poziciju, ali bez očitog plana. Crni će raditi stvari poput ... d6, .g6, ..Bg7, .. Nf6, ..0-0, i mogao bi iz toga izaći u redu. U jednom trenutku Bijeli moraju prestati samo povlačiti lijepe poteze i početi povlačiti snažne poteze s određenim namjerama. Mogao bi pokušati razbiti središte Crnaca koje je potrošio toliko vremena da se utvrdi, s c5, a time i c4 prije Nc3. Ne znam da je to najbolje, ali White mora razmišljati kreativno.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...