Pitanje:
Pamćenje ploče
Soufiane Hassou
2012-05-09 07:55:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Uvijek imam poteškoća dok pokušavam vizualizirati o čemu se radi u vodiču (ili ovdje odgovoru), osim ako u blizini nemam šahovnicu s koordinatama.

Je li to nešto što bih trebao popraviti ili je dobro koristiti šahovnicu? i što možete savjetovati nekome tko to želi zapamtiti?

šest odgovori:
#1
+12
Andrew
2012-05-09 09:32:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Najlakši način vizualizacije ploče je vježbanje! Znam da to zvuči otrcano, ali zapravo nema baš toliko prečaca. Pregledajte igre u časopisima. Počnite s jednog od položaja danih kao slika, a zatim u glavi "napravite" što više poteza. Pokušajte vidjeti položaj i potražite prijetnje i ideje svakog poteza. Ako uspijete povući samo jedan potez, to je u redu - dobar je početak.

Slično tome, možete koristiti fizičku ploču kada prolazite kroz igru. Izvedite poteze na ploči i počnite učiti kvadrate poimence, za razliku od utvrđivanja koji je koji kvadrat svaki put. To je vjerojatno prvi korak. Nakon što saznate "imena" kvadrata, ostatak će početi sjedati na svoje mjesto.

Empty Chess Board

#2
+7
Ray
2012-05-09 15:33:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dostupne su knjige koje obećavaju da će izravno poboljšati vaše vještine vizualizacije (poput "Tečaja vizualizacije šaha" Iana Andersona, koji ni sam nisam pročitao).

Ali najlakši način da poboljšate svoju vizualizaciju vještina koja bi vas čak mogla učiniti boljim igračem u više pogleda je: Čitanje knjiga s taktikama (poput "1001 Pobjedničke šahove žrtve i kombinacije", Fred Reinfeld). Pokušaj pronalaska rješenja bez pomoći ploče sjajan je način da naučite razmišljati unaprijed. Sjajna uvodna knjiga za početak (koja započinje s prijateljima u jednom potezu) je "Šah: 5334 problemi, kombinacije i igre" Laszla Polgara). Na ovaj način imate na tone materijala za vježbanje vizualizacije i istodobno usavršavanje taktičkih sposobnosti!

#3
+2
wvinyl
2018-03-15 19:17:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Na Chess.com možete koristiti mobilnu aplikaciju, zatim kliknite tri trake (izbornik), a zatim kliknite "vizija"; ovo je u osnovi igra u kojoj gledate praznu ploču i kaže se 'g8', pa palcem pritisnete g8 pa ide 'c3'itd itd. To radite s vremenom i dobivate rezultat i sve na kraju vrijeme, ali pomaže pamtiti prostore, pronašao sam. Nakon što znate ploču, algebra komada postaje lakša.

#4
+1
Philip Roe
2018-03-14 07:51:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Umjesto da se oslanjate na bilo koji prijedlog, možda biste htjeli napraviti malo svih. Dobar početak je kad nakon što ste dobili ime kvadrata možete bez oklijevanja reći koje je boje. Da bi stvari bile preciznije, pomaže se podsjetiti, na primjer, da je b5 kvadrat do kojeg ide biskup Lopez. Koji su još kvadratići važni u vašim omiljenim otvorima?

#5
  0
hangejj
2018-03-14 20:06:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Korisnik sam Androida pa mogu govoriti samo o Androidima, ali postoje mobilne aplikacije za memoriranje šaha. https://play.google.com/store/search?q=chess%20board%20memorization&c=apps&hl = hr

Pretpostavljam da postoje i aplikacije za Apple koje su slične ako ste korisnik Applea. Jednostavno nemam načina da vam dam rezultate pretraživanja jer nisam korisnik Maca.

#6
  0
Fred Knight
2018-03-15 19:39:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

http://chesseye.alexander-fleischer.de/ ima alat za obuku upravo u tu svrhu.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...