Pitanje:
Zašto je rokada kralja više ohrabrena od kraljice?
xaisoft
2012-05-11 23:15:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Često čujem da prvo trebate zamjiti kralja, a ne kraljicu.

Koje su prednosti zamka ispred kralja, za razliku od kraljice. Ponekad volim zamjediti kraljicu, jer kad to učinim, moj topot završi na otvorenoj datoteci.

Dva odgovori:
#1
+24
Andrew
2012-05-12 00:04:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vrlo je teško odgovoriti bez određenog stava, ali evo nekoliko općenitih razmišljanja:

Kingside

 • Gotovo je uvijek brže doći do kingsidea jer samo dva dijelove treba maknuti s puta, a ta dva dijela imaju vrlo prirodne kvadrate ( Nf3 , Bb5/c4/e2).
 • The kraljevski pijuni obično se ostavljaju na početnim trgovima, tako da je kralj obično sigurniji na kraljevskoj strani nego što bi bio na kraljičnoj. To je dijelom i zbog toga što datoteka može biti slaba nakon dugog lijevanja.
 • Na mnogim pozicijama pomaknite c3 ( ... c6 za crno ) je korisno za potporu d4 ( ... d5 za crno) push. c3 je mnogo sigurniji nakon kraljevske zamke. Nakon dvorske zamke c3 čini dijagonalu b1-h7 slabijom.
 • Nakon kratke zamke moguće je pogurati pijune a i b da pokušaju dobiti prostor na domovima bez praveći slabosti oko kralja. Na primjer, potez a4 često je koristan kod Ruy Lopeza i Slavena.

Queenside

 • Obično je bijela ona koja dvorcu postavlja kraljicu jer se bijela prvo kreće. Bijeli mogu iskoristiti inicijativu za brži razvoj i započinjanje napada. Gotovo sve igre nasuprot zamjerkama imaju igranje bijelih OOO i crnih ...OO.
 • Najveća prednost ronjenja u kraljicama je što topa dolazi odmah do d1 (d8 za crnu). To znači da queenside ronjenje u osnovi štedi prelazak preko kingside rovljenja (nema potrebe za Rfe1).
 • Često će bijeli trebati igrati Kb1 radi bolje zaštite kralj (crna može igrati ... Kb8 ). Ovo je još jedan tempo koji se mora dugo "trošiti" nakon dugog bacanja.
 • Kralj je često izložen na c1-h6 dijagonali jer se d pijun obično pomiče rano na početku. Kb1 ublažava ovu opasnost, ali to je još uvijek nešto što se mora uzeti u obzir.

Dodatne misli

 • Ako želite napadačku igru, najlakši način za to je bacanje na suprotnu stranu ploče od vašeg protivnika. Razlog je taj što se onda pijuni ispred kralja vašeg protivnika mogu gurnuti naprijed da sudjeluju u napadu.
 • Ako želite sigurnu igru, na primjer kada vaš protivnik ima prednost u razvoju, dvorac na istu stranu kao i vaš protivnik. Ako vaš protivnik pokuša gurati pijune na istu stranu s kraljevima, često ćete moći protuudariti.
 • Kada sumnjate, kraljevska rokada gotovo nikad nije "pogrešna", ali dvorska dvorca je ponekad i teška pogreška. Kao ilustraciju predstavljam Boden's Mate:

 [FEN ""] [StartPly "28"] [Event " simultana izložba "] [Mjesto" Budimpešta "] [Datum" 1934. "] [Krug"? "] [Bijeli" Estebanski kanal "] [Crni"? "] [Rezultat" 1-0 "] [EKO" B01 "] 1 . e4 d5 2. exd5 Qxd5 3. Nc3 Qa5 4. d4 c6 5. Nf3 Bg4 6. Bf4 e67. h3 Bxf3 8. Qxf3 Bb4 9. Be2 Nd7 10. a3 O-O-O ?? {Nevjerojatno, ispadanje matice ispada da je greška koja u najmanju ruku gubi kraljicu. U drugoj knjizi, Reinfeld piše, "Black pogrešno misli da [11.axb4] ne dolazi u obzir. Ali White, gledajući dalje i oslanjajući se na svoju izvrsnu napadačku poziciju, ima zapanjujući nastavak iznenađenja." Iakov Neishtadt piše: "Crni je uvjeren da njegov protivnik ne može uzeti biskupa. To bi doista bio slučaj da je igrao ne 10 ... 0-0-0, već 10 ... Ngf6." Seirawan i Minev savjetuju: "Moto: Dobro razmislite prije nego što se bacite na Queenside!"} 11. axb4 !! {Ako su a6, b7 i c6 nezaštićeni crnim komadima, tada bi Bodenov Mate bio moguć, pa Bijela počne odvraćati crnu kraljicu od prisilnog čuvanja ovih kvadrata.}
11 ... Qxa1 + {Ako Crni igra 11 ... Qb6 kako bi zaštitio a6, b7 i c6, tada (osim što je već dio gore) Bijeli bi mogao nastaviti napadati crnu kraljicu s 12.Na4 [12 .. .Qxb4 +? 13.c3 Qb3 14.Ra3], a matica će ostati bez sigurnih kvadrata da zaštiti a6, b7 ili c6.} 12. Kd2! {Još jedan otklon. Crna je sada osuđena na propast, jer nakon hvatanja bijelog toka na a1, Crna gubi zadnju priliku da zaštiti c6, a crna kraljica ne može ostati u a-datoteci da zaštiti a6.} 12 ... Qxh1 {Reinfeld piše, "Mikroskopski poželjnije bilo je 12 ... Ne5 13.Bxe5 Qxh1 14.Qxf7 Rd7 (zabavno bi bilo 14 ... Ne7 15.Qxe6 +! Rd7 16.Bg4 Rhd8 17.Qd6! Forsiranje partnera) 15.Qe8 + Rd8 16.Qxe6 + Rd7 17.Qe8 + Rd8 18.Bg4 #! "} 13. Qxc6 + bxc6 14. Ba6 # {[% strelica za crtanje, a6, c8, crvena] [% strelica za crtanje, f4, b8, plava]} 1-0 
Dobra analiza: međutim, zaboravljate na "slabost" pijuna A2 kada rotirate kraljicu. Taj drug ipak nema puno veze s rodom. (Više sliči na loš razvoj manjih dijelova i ne na zaštitu kraljeve pješačke strukture). - To se jednako dobro može dogoditi i na kraljevskoj strani.
#2
+7
Tom Au
2012-05-12 02:44:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Postoji nekoliko razloga.

1) Bacanje kralja brže je, jer između kralja i topa postoje samo dva komada, za razliku od tri na dnu kraljice.

2) Kada roni kralja, kralj je postavljen da zaštiti sve pješake s te strane. Queenside rovljenje ostavlja pijuna s roka nezaštićenim, a kralj mora povući još jedan dodatni potez (na b1 ili b8) kako bi ga zaštitio.

3) Bacanje na kingside ostavlja queenside slobodnijim u svrhe završne igre, poput pokušaja kako bi se dobio pijun prosljeđen "izvana" na datoteci.

To je, rekao je, jedna je prednost rođenja na matici u tome što stavlja topa na središnju (d) datoteku. Ako ste pomaknuli svoju kraljicu, možete je pojačati topom. Ako ste svoju kraljicu premjestili iz kartona, a protivnik nije, točak ima protivničku kraljicu u nišanu. Ukratko, vi ste kraljica dvorca zbog pozicijskih razmatranja (za razliku od taktičkih poput gore navedenih.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...