Pitanje:
Kako postići najbolji mogući rezultat protiv igrača vrlo različite snage?
Tom Au
2012-05-09 06:10:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ja (oko 1500 igrača) jednom sam uzeo bijelih protiv 2100 igrača i igrao Queen's Gambit. Izgubio sam naravno, ali drugi je igrač pohvalio moju igru. Rekao je, "Dobro ste odigrali 20-ak poteza, a 21. ste napravili malu pogrešku, što sam iskoristio."

Svakako mi je pomoglo to što sam igrao Bijelu, što je svojevrsna forma hendikepa. (Pogledajte Postoji li način na koji se hendikepi mogu koristiti u šahu da se premosti jaz između igrača različitih razina vještina?)

Ne sjećam se da sam koristio "knjigu" varijacija, ali odigrali su poteze koji kao da su slijedili zdrav razum. Možda sam igru ​​održavao jednostavnom. Nekako sam uspio igrati "vrat i vrat" sve dok nisam previdio kombinaciju koja je Blacku dala pijuna prednost.

Je li to jednostavno, odbijanje poraza stvar je da ne pogriješite? (Napokon sam izradio jedan, iako mi to nije bilo očito.) Ili slabiji igrač (ionako s Bijelim) mora učiniti nešto kako bi jači igrač bio na udaru, poput hvatanja i zadržavanja inicijative (što sam i pokušao ali vjerojatno nije uspio)?

A da biste preokrenuli pitanje, pretpostavimo da ste glumili nekoga tko ima puno manje ocjene snage i igrao se "čak" s vama, možda kao rezultat učenja neke varijacije knjige. Trebate li skretati zbog komplikacija, možda daleko od knjige, u područja koja vaš protivnik možda manje poznaje? Ili biste jednostavno trebali odigrati svoju najbolju igru ​​i računati na to da će pogriješiti?

Sedam odgovori:
#1
+12
Andrew
2012-05-09 09:22:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Statistički gledano, nedostatak ocjene od 600 bodova znači da imate 3,07% šanse za pobjedu. Ako to želite poboljšati, najbolje je zaigrati poziciju koja vam je poznata.

Ovaj dio odgovora mogao bi biti primjereniji igraču od 2000 koji igra 2200 igrača
Jedan od načina da to učinite je da otvorite otvor koji dobro poznajete. Ako imate liniju za kućne ljubimce, vrijeme je da je igrate. Pogotovo ako ste analizirali neobično otvaranje računalom, to će skratiti izglede. U osnovi, računalo s ocjenom 3200+ igraće protivnika umjesto vas.
Ok, to je to za pripremu otvaranja

Jedan uobičajeni prijedlog je randomizirati položaj ako jeste slabiji igrač. Ovo ima puno smisla. Šanse su da je jači igrač bolji i u završnim igrama. Dakle, ne želite doći do završnice osim ako nećete lako pobijediti. Često sam pobijedio igrače slabijeg ranga iz jednake završnice ili čak završnice u kojoj sam malo gori.

U "nasumičnom" položaju obično visi više figura, jedan ili oba kralja su slabi i većina figura je još uvijek na ploči. Sada, na žalost, istinski dobri igrači napreduju na tim pozicijama i riješit će sve komplikacije. Ali vjerojatno ne igrate velemajstora više od 2600+, pa ovo još uvijek nije loša ideja. U tim slučajnim pozicijama, oba će igrača biti prisiljena iskoristiti većinu svog vremena kako bi se probila po "uskoj stazi". [1] Jednom kada igrači budu pod dubokim vremenskim pritiskom, sve se može dogoditi. [2]

Ovo NIJE reći da biste trebali povući loše poteze. Ako u bilo kojem trenutku napravite inferiorne poteze, dobro, jači protivnik će ih vjerojatno iskoristiti. Umjesto toga, samo držite komade na ploči. Jedan trik koji možete upotrijebiti za kompliciranje - kada napadnete komad, umjesto da ga premjestite ili obranite, samo napadnite jedan od protivničkih komada. To je puno lakše reći nego učiniti, ali ovo će brzo zakomplicirati čak i prizemni položaj.


Ok, ako ste stigli toliko daleko, samo nekoliko općenitijih razmišljanja. Najlakši način da pobijedite jačeg igrača je jednostavno imati sreće. Svatko s vremena na vrijeme ima loš dan, jednostavno morate glumiti nekoga tko slučajno pogriješi i iskoristi ga. Ključ je toga da ne napravite strašne pogreške. Ako možete ostati u igri i ne izgubiti materijal, uvijek možete pobijediti - čak i ako imate lošu poziciju.

Još jednom provjerite svaki potez prije nego što ga napravite. Ako primijetite potez za koji mislite da je pobijedio, provedite više vremena nego inače, nemojte brzo raditi ovaj potez Ako ste u pravu, zaostajanje za satom zapravo neće biti važno. Ako griješite, nećete povući inferiorni potez. Jedna rečenica koju sam uvijek smatrao korisnom je "nikad nemoj brzo izigrati grešku" (izvor nepoznat).

Osobno nisam uvjeren da je pravi plan samo zakomplicirati položaj i nadu. Iako je ovo dobar krajnji plan, svi se igraju s istih 16 komada. Povucite solidno, izračunajte sve što trebate i budite nadahnuti za dobru igru. Čak i ako izgubite, iz dobro odigrane igre koju ste jedva izgubili naučit ćete mnogo više od igre u kojoj je jedan od igrača pogriješio u potezu 12.


Na kraju, neka pravila koja su mi u prošlosti pomagali protiv igrača s nižim rejtingom:

 • Ne bojte se endgamera, čak iako bi to trebalo izvući s najboljom igrom
 • Slično tome, nemojte bojte se jednakih položaja
 • Mala prednost često je dovoljna za pobjedu, ali čak i ako vam nedostaje materijala, prevare su često moguće, zato nemojte odustati.
 • Konačno, kao jači igrač imao sam sretno u kompliciranim pozicijama. Koliko je vjerojatno da će jači igrač pogriješiti, toliko je vjerojatnije da će i grešniji igrač niže ocjene.

[1]: David Bronstein: "Kada igrate protiv iskusnog protivnika koji iskorištava sve obrambene resurse na njegovu zapovijed, ponekad morate uvijek iznova hodati, uski put 'jedinog poteza'. "
[2]: Lev Alburt: (parafrazirano iz http://www.amazon.com/Chess-Rules-Thumb-Lev-Alburt/dp/1889323101) "Imati 15 minuta kada vaš protivnik ima 5 vrijedi 200 bodova."

Poduzeo sam neke samoupravne testove koji sugeriraju da je moja snaga "1500" zapravo "spoj" 1800 početnih i završnih snaga te 1400 srednje snage. U mojoj je igri "srednja igra" započela kasno. Dakle, protiv igrača od 1800, mogao bih pokušati usmjeriti kraj i izbjeći srednju igru.
@TomAu, to je savršeno. Igrajte na svoje snage. Slično tome, mnogi mnogi od 1800 igrača mogli bi igrati na razini 1900 za otvaranje, ali samo ~ 1400 za određene završne igre. Treba biti svjestan jedne stvari, svaka endgame može biti različita, pa konkretnije od igranja za endgame, igrajte za endgame koji dobro znate.
Jedan momak iz mog kluba dao je komentar "Samo ne zabunite i zaradit ćete 1800". Nisam shvaćala koliko je to zapravo istina! Očito je da još uvijek morate znati igrati igru, ali ako ne date ni pijuna, iznenađujuće je koliko će vaša ocjena postati čvrsta. Samo pogrešnom provjerom svih poteza donijet ćete dobre rezultate.
@QuantumElf: Čini se da ideja za igrače mlađe od 2000 izbjegava očite greške. Tada ćemo postati žrtve samo neke (3 ili 5 poteza) "prisilne" sekvence koju nismo mogli predvidjeti, a igrač 2000+ mogao.
Mislim da je ovaj odgovor zaista dobar i mogao bi postati totalno strašan s malo više strukture i koherentnosti (posebno na kraju, gdje se čini da proturječite onome što ste napisali na početku).
@TomAu imate li vezu na bilo koji od onih samoupravnih testova?
@MDMoore313: Ne, našao sam ih u knjizi, a ne na mreži. A procjene moje snage uzete su prije otprilike 40 godina (šah igram 45 godina), pa sam zapravo možda jači ili slabiji od "1500".
Prije nekoliko godina bio je igrač, zaboravljam njegovo ime ... ali godinama je bio igrač B / klase A. Tada se odjednom raketirao da gospodari. Jedno od ostale djece pitalo ga je jednom koja je njegova tajna. Rekao je "ne ispuštajte komade". Taktika će vas odvesti dalje od svega.
#2
+8
Quantum Elf
2012-05-09 07:07:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Općenito je pravilo:

 1. Protiv slabijih protivnika pokušajte pojednostaviti položaj.
 2. Protiv jačih protivnika pokušajte zakomplicirati položaj.
 3. Obrazloženje je da će jak igrač više klonuti u kompliciranom položaju nego što bi bio u "suhom", dosadnom položaju. Protiv puno bolje ocijenjenih protivnika, idite na divlje taktičke borbe i izluđene položaje.

  U "normalnoj" igri jači igrač jednostavno će pričekati i poboljšati svoj položaj dok mu slabiji igrač nešto ne da. Kao primjer, nakon jednakog položaja nakon N poteza, recimo da 2100 igrača ocijenjeno dvorcima kingside "N + 1" prelazi u igru, a zatim slijedeći potez 1500-ocijenjenih dvoraca igrača queenside, s istaknutim razlika je u tome što se pred kraljem 2100-ih ne pomiču pijuni, a kralj 1500-ih viri a6-pion. Bam! Upravo ste mu dali nešto. Igrač od 2100 bacio bi pijune pored sebe i "zakačio" tog a6 pijuna. U svim jednakim stvarima možete računati da će napad igrača 2100 prvi propasti.

  Naglasit ću da je bez obzira na protivnika taj šah mješavina profilakse (npr. Sprječavanja kontra igre) i agresije. Odvojite vrijeme za proučavanje svojih planova, ali ne zaboravite na protivnika. P: Kada biste trebali paziti na mogućnosti svog protivnika? O: Svaki potez.

Sad razumijem zašto je moj sustanar, koji se igrao čak i sa mnom, uspio pobijediti ovog tipa nakon brojnih pokušaja. Išao je na "lude" igre.
#3
+4
Eve Freeman
2012-05-09 07:55:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Iako se slažem s općim pravilom Quantum Elfa, također postoji prednost kompliciranju pozicije za nekoga puno slabijeg (možda se to odnosi na slabijeg protivnika koji je <1500). Ako uspijete izračunati mogućnosti brže od protivnika, namjerni prelazak u taktički položaj dat će vam više prilika da iskoristite bilo kakve taktičke pogreške koje naprave.

Mislite li da je to prednost * za najjačeg igrača *? ili se u potpunosti slažete s Elfom? Uz tako važne razlike između snaga, obično bolji igrač brže računa.
#4
+2
Valentin Brasso
2012-05-09 15:23:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Evo još jedne točke koju treba spomenuti: možete pokušati usmjeriti utakmicu na izjednačenje trostruko ili u položaj bez taktike (prva dva izvlačenja nisu o onome što ovdje govorim):

http://www.chessgames.com/perl/chesscollection?cid=1008234

Ako ste puno slabije ocijenjeni igrač, mislim da je u kratkom roku ovo najbolje od vas mogu. Dugoročno, naučite više o šahu i pretvorite svoje slabosti u snage.

Jedini problem igranja za neriješeno je to što ćete često dobivati ​​pozicije koje možete samo izgubiti ili izvući. U osnovi se odričete šansi za pobjedu u pokretu 1. Razmjene vas ne približavaju uvijek samo završnici, ponekad i pogoršavaju vašu poziciju.
@Andrew +1 za posljednju frazu. Šah je previše složen da bi ga se generaliziralo. Imati arsenal za izvlačenje korisno je i sumnjam da igrač s ocjenom ~ 1500 ima samopouzdanja da odabere drugu liniju igre od, recimo, izvlačenja vječnog protiv puno jačeg igrača ako se ukaže prilika.
s druge strane, puno bolje ocijenjeni protivnik izbjeći će remi poput smrti i mogao bi dobrovoljno ući u lošiji položaj koji nudi šanse za pobjedu.
#5
+2
Tom Au
2013-02-21 23:13:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Protiv slabijeg igrača shvatite zašto je slab. Možda igra "snažno" jer je "rezervirao". Pa ga izvadite iz redaka knjiga. Možda je jak u strategiji, a slab u taktici (ili obrnuto). Stoga usmjerite igru ​​na područja u kojima je slabiji.

U mom slučaju, protiv jačih igrača, samoupravni testovi pokazuju da je moja snaga "1500" sastav od 1800 početne i završne snage i 1400 srednje igre snaga. Protiv, recimo, igrača od 1700, tražio bih varijacije kao što je Exchange varijacija Ruy Lopeza koja rano mijenja kraljice i ulazi u ranu završnicu, zaobilazeći srednju igru ​​u kojoj sam slab.

Ako odlučno slabiji igrač (razlika veća od 200 bodova) pobijedi (ili remizira) protiv jačeg igrača, može se dogoditi jedna od dvije stvari: 1) Slabiji igrač ima "dobar" dan, a jači "loš" "dan ili 2) Slabiji igrač nedavno je ojačao, ali to se još ne odražava u njegovoj ocjeni.

#6
+1
Brian Towers
2014-12-21 02:09:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prije svega, jako mi se sviđa Andrewov odgovor, osim dijela u kojem govori o pokušaju randomiziranja pozicije protiv boljeg igrača. Bolji igrači gotovo uvijek imaju bolje vještine procjene od slabijih, pa će, ako su svi ostali jednaki (uključujući čistu vještinu računanja), donositi bolje prosudbe brže od vas u slučajnim pozicijama, kao i u mirnim položajima. Ne bih savjetovao da su i puno jači i puno slabiji igrači prilično banalni. Uz Spockovu odvojenost i nedostatak emocija igraju položaj, a ne muškarac (ili žena). Ne pokušavajte igrati ELO ocjenu! Kad ste na redu, pokušajte pronaći objektivno najbolji potez i odigrajte ga.

Vidio sam da se igrači glavne razine odlijepe igrajući ELO ocjenu ili čovjeka, a ne poziciju. U jednom su slučaju, tvrdoglavi slabiji igrač, znajući da su puno bolji endgame igrač, prešli kroz uvodnu i srednju utakmicu u endgame. Iskopat ću primjer igre i objaviti kasnije.

Priprema prije igre je druga stvar. Ako vaš protivnik ima određenu poznatu slabost ili vi imate određenu snagu, pokušajte usmjeriti igru ​​u tom smjeru. Imati bijelo ovdje može biti velika prednost jer vam omogućuje smanjenje mogućnosti, ali ponekad to možete učiniti i s crnom.

Što se tiče pripreme, savjet za randomizaciju može dobiti priliku. Ako ste već igrali igrača s istim bojama i vidite priliku da preusmjerite početni par koji ste prošli put igrali u posebno taktičku varijaciju, pripremite, proučite i oslobodite ovu varijaciju ako vam se ukaže prilika. Ako ništa drugo, vrlo je vjerojatno da ćete uštedjeti vrijeme na satu i to će možda biti vaš sretan dan. Ali ad hoc nasumično odabiranje tijekom igre ne bih savjetovao.

#7
  0
Rauan Sagit
2013-12-01 21:51:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Redovitim treningom i natjecanjem. Činjenica da protivnik ima na pr. 2100 u rejtingu znači da je protivnik ovu ocjenu dostigao trenirajući i natječući se. Da biste povećali šanse da ih pobijedite, morate ići istim putem. Zapravo, imati bijele dijelove ne daje vam prednost. Protiv vještih protivnika završit ćete s pozicijama na kojima biste radije okrenuli ploču. Savjet bi bio da odigrate sustav otvaranja koji najbolje znate i napravite poteze za koje mislite da su najbolji. Također, analizirajte igru ​​zajedno s protivnikom nakon toga, kako biste stekli uvid i poboljšali svoje vještine. Ako želite savjet koji možete izravno koristiti, idite na komplikacije i neuravnotežene položaje. Pokušajte zadržati sve dijelove na ploči i stvorite dinamične položaje s visokim rizikom za obje strane. Zatim pokušajte vidjeti možete li izračunati bolje i osvojiti materijal na tim pozicijama. Budite svađalica.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...