Pitanje:
Relativna vrijednost šahovskih figura na kraljici protiv kralja
James Tomasino
2012-05-02 01:26:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pročitao sam nekoliko varijacija relativne vrijednosti šahovskih figura (Q = 9, R = 5, N = 3, B = 3, P = 1), ali još nisam naišao na varijaciju vrijednosti prema strani ploče na kojoj je komad. Što se tiče topa, biskupa i vitezova, može li postojati drugačija svojstvena vrijednost bilo na kraljevskoj ili kraljici? Na primjer, uvijek sam pronalazio veću vrijednost za kraljeve biskupe zbog njihove urođene prirode da napadaju trgove suprotstavljenog kralja prije i nakon zamke.

Je li itko vidio dokumentirani sustav zasnovan na ovoj ideji? Ne tražim nagađanja.

Računala vide na taj način i $ K = 99 $ ili $ k = \ infty $.
Vrijednosti komada mogle bi se malo povećati kad su u blizini kraljeva, jer se povećava mogućnost napada.
Pet odgovori:
#1
+7
Andrew
2012-05-02 01:33:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ne mislim da postoji vrijednost odakle komadi počinju , ali vrijednost komada drastično se mijenja ovisno o tome gdje se nalaze na ploči u određenom trenutku.

Na primjer, bijeli vitez na d6 koji se ne može zamijeniti obično se smatra vrijednim topa. Slično tome, ako je crna izbacila kralja s pijunima na f7, g6 i h7, a bijela ima neuprtog biskupa tamnog kvadrata, taj biskup može vrijediti lopate (barem) ako bijeli mogu napadati crnog kralja.

Jedini dijelovi koji su u biti različiti su biskupi (jedan svijetli, jedan tamni), ali oni su i dalje jednaki dok se ne utvrdi struktura pješaka. Biskup je obično jak kada su protivnički pijuni na njegovoj boji (tako da ih se može napadati), a prijateljski pijuni na suprotnoj boji (tako da im ne smetaju).

#2
+7
prusswan
2012-05-02 01:53:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koliko sam dobro razumio, u modernom šahu stvarne vrijednosti figura (ili točnije, igraće strane u cjelini) uvelike ovise o sljedećim čimbenicima: funkcija (jesu li optimalno spremni za postizanje određenog cilja ( s)?), koordinacija među figurama (rade li zajedno kako bi ispunili više ciljeva ili se međusobno stavljaju na put?), broj slabosti svojstvenih položaju (uglavnom određenih pješačkom strukturom), taktika (iako se to može objasniti raniji faktori), i na kraju, sirova vrijednost pojedinih komada.

Dakle, dodjeljivanje numeričkih vrijednosti pojedinim figurama relativno je nevažno u velikoj shemi stvari, barem za igrače koji su prošli točku poklanjanja pijuna ili manjih komada u bescjenje. Te vrijednosti služe samo kao okvirni mjerni podaci (npr. Biskup i vitez usporedivi su u smislu vrijednosti, ali nisu identični u tom pogledu), među ostalim čimbenicima koje treba uzeti u obzir za pravilnu procjenu bilo kojeg položaja.

#3
+7
Tom Au
2012-05-02 07:03:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Komadi ne mijenjaju vrijednost na temelju toga jesu li na kraljici ili kralju. Povećavaju vrijednost (na temelju plasmana) iz drugih razloga.

Na primjer, bivši svjetski prvak Capablanca rekao je u časopisu "Osnove šaha" da je dobivanje lopte na sedmom rangu vrijedno žrtvovanog pijuna, a njegovom protivniku bilo bi dobro remizirati, čak i s pijunom ispred . U ovom slučaju topa, koja obično vrijedi pet bodova, vrijedi najmanje šest. Capablanca je također rekao da je dodani pijun dovoljan za pobjedu u igri (uz ostale jednake uvjete). Dakle, proslijeđeni pijun možda vrijedi dva boda umjesto jednog. U liku, vitez u "rupi" na e4, e5, e6 ili d4, d3, d6 vrijedio bi više nego obično, možda četiri boda, a ne tri. Većina majstora rekla bi da "biskupski par" u otvorenom položaju protiv biskupa i viteza ili dva viteza vrijedi najmanje sedam bodova, a ne šest.

#4
+5
dmah
2012-05-02 01:34:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ne mislim da postoji sustav za vrednovanje komada temeljen na tome. Kako ulazite u srednju i završnu igru, pozicija diktira relativnu vrijednost komada, a ne stranu na kojoj su započeli. Pretražite dobrog viteza protiv lošeg biskupa. Također pogledajte Silmanove knjige "Kako ponovno procijeniti svoj šah" koje raspravljaju o neravnotežama kao načinu procjene pozicije umjesto čiste procjene materijala.

Mislim da ste definitivno u pravu kad se vrijednost dramatično mijenja tijekom igre na temelju pozicija i dinamike koja se razvija. Još uvijek me zanima je li se - pod jednakim okolnostima - ukazala prilika za razmjenu bilo kojeg biskupa, ako postoji bilo kakva inherentna razlika u vrijednosti između njih dvoje koja se temelji isključivo na njihovoj početnoj poziciji. Sustav Hans Berliner mnogo računa za rang i datoteke tijekom igre kao aditivne vrijednosti, ali komadi i dalje imaju urođenu vrijednost. Čini se čudnim da se to već nitko ne bi obratio. Morat ću nastaviti tražiti, pretpostavljam.
Iako je sustav Hans Berliner zanimljiv, ne smatra se mjerodavnim. Općenito se morate osvrnuti na trenutne metodologije koje se koriste u računalnom šahu ako vas zanimaju apsolutne numeričke vrijednosti položaja, ali te vrijednosti ne govore potpunu istinu iako su presudne u vođenju računalne igre.
#5
+5
Rex Butler
2012-05-02 07:03:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Osim klasičnog ocjenjivanja komada 9,5,3,3,1, ima ih još mnogo više, kao u ovom članku na Wikipediji. Ali oni se i dalje ne razlikuju u odnosu na položaj tih komada na početku ili u kasnijim fazama igre. Međutim, većina bilo kojeg računalnog šahovskog stroja varirat će ove vrijednosti ovisno o položaju figura.

Čak i izvan računalnog šaha, nije nečuveno da neki sugeriraju da i a ili h pijun vrijedi samo 75% ili čak 50% pijuna na d ili e datotekama, i tako na. Na primjer, jedna šahovska maksima kaže da biste obično trebali zauzeti pijuna-prema centru-.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...