Pitanje:
Koje su prednosti napada Stonewalla?
Charles Menguy
2012-05-10 02:38:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Slučajno sam naletio na napad Stonewall i izgleda prilično snažno, a posebno mi se sviđa činjenica da je jak protiv računalnih programa.

Želio bih povratne informacije o ovome napad, i ako je ovo potez, trebao bih razmotriti kao početnika u šahu da bih poboljšao svoju igru?

mogući duplikat [Jesu li pijuni koji podržavaju pijune dobra strategija otvaranja?] (http://chess.stackexchange.com/q/305/86)
@Danielδ Kako je to duplikat? Pitanje zapravo nema apsolutno ništa zajedničko! Možda pogrešna poveznica?
Koncept je u osnovi isti, kao što su istaknuli neki od odgovora na to pitanje. Međutim, ovo je specifičnije pitanje od drugog.
Slažem se, iako je * koncept * isti, ovo je puno konkretnije i odgovori na ostala pitanja ne postavljaju pitanje.
Mogli biste biti u pravu - ovo nije nešto zbog čega bih se borio do smrti. [+1 pitanju] (http://meta.chess.stackexchange.com/q/30/86).
@Danielδ: Zapravo nije duplikat. Ovo je pitanje JEDNA PRIMJENA drugog, koje ima mnogo više.
Tri odgovori:
#1
+12
tdc
2012-05-10 19:07:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Iz članka na Wikipediji do kojeg ste povezali:

Loše strane Stonewall-a su rupa na e4 i činjenica da je tamni kvadrat biskupa na c1 je potpuno blokiran vlastitim pijunima. Ako se Crni pravilno brani od napada Bijelih, ti strateški nedostaci mogu postati prilično ozbiljni. Zbog toga se Stonewall Attack gotovo nikad više ne vidi u šahu na majstorskoj razini, iako se povremeno viđa među klupskim igračima.

Problem je u tome što iako tvrđava može biti čvrsta (barem za početak), bijeli napadi su ograničeni lošim biskupom. Uz to, postavljanjem tvrđave inicijativa se predaje crncima koji imaju razne mogućnosti za razbijanje tvrđave (općenito bi dobar otvor za bijele zadržao inicijativu). Članak sugerira:

Crni ima nekoliko načina za susret sa Stonewall-om. Jedan izbor koji se mora napraviti jest hoće li zaručiti jednog ili oba biskupa; Crni se može sastati s Stonewallom s ... b6 i ... Ba6 s ciljem da se razmjeni s opasnim bijelim biskupom na d3, a kraljevski zaručnik s ... g7-g6 oduzima Whiteu ideju da napada h7. Rani razvoj Blekova svijetlokutastog biskupa do f5 presijeca i planove Whitea.

Druge očite napadačke mogućnosti za crnce su udaranje u dno lanca s b5 i b4 ili u dvorac kraljica i napad na kraljevu stranu s g5. Postavljanje ovakve tvrđave često se čini snažnim, ali u stvari može biti točno suprotno, a zapravo pruža protivniku "udice" za napad. Kao što je također navedeno u članku

Crnci koji igraju Stonewall Varijaciju nizozemske obrane povremeno se vide na glavnoj razini.

a moglo bi se također pretpostaviti da su takve obrambene formacije općenito privlačnije iz perspektive crnaca.

Iako su ovdje uočeni nedostaci istiniti, postoje načini za njihovo ublažavanje. Tamno kvadratni biskup ponekad može izaći na b2 ili a3 nakon pritiska b2. Ili se može preusmjeriti putem d2-e1-g3 (ili h4). A ako crna boja učini kraljevsku zaručnicu, postavljanje biskupa sa svjetlosnim kvadratom na e2, a ne na d3, moglo bi se pokazati boljim kvadratom, kao što je slučaj s Londonskim sustavom.
#2
+6
xaisoft
2012-05-10 18:42:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Napad na kameni zid moćan je i čvrst otvor koji sprečava crnu da kontrolira središte. Neke ključne točke su:

  1. Bijeli će imati kontrolu nad tamnim kvadratima (d4, e3 i f4), pa je važno preuzeti kontrolu nad svjetlosnim kvadratima s njegovim komadima ( Bd3 , Nd2 , Nf3 itd.)

  2. Također mora spriječiti reprodukciju crne boje ... e5 s potezom poput f4 . Ako Crni igra ... e5 , može steći svemirsku prednost i protuigrati se u centru.

  3. Rano postavite svog kralja.

Izvrsno je otvaranje za početnike, samo ne zaboravite odvojiti vrijeme sa svakim pokretom.

#3
+4
Tom Au
2012-05-10 20:18:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Učenje o bilo kojem otvaranju dobro će poboljšati početničku igru.

Međutim, Stonewall je po tom pitanju vjerojatno bolji od ostalih, zbog svog snažnog naglaska na središtu kontrola.

Pogledajte Koja je teorija iza središnjeg upravljanja?

Sljedeća obrazovna prednost Stonewalla je "dvostrana" priroda otvora (robustan šanse za obje strane). Računala ga ne igraju dobro zbog ove značajke. Ali to je nešto što ljudskom igraču pomaže da se poboljša.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...