Pitanje:
Učenje hipermodernog stila
Chris Bunch
2012-05-04 22:40:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koji se otvori i taktike srednje igre vrlo koriste kada igrač koristi hipermoderni stil igre? Koje su posebne taktike najučinkovitije pri igranju hipermoderne?

Tri odgovori:
#1
+8
Tom Au
2012-05-06 21:40:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jedan od ranih pionira, ako ne i stvarni utemeljitelj hipermodernog stila bio je Richard Reti, početkom 20. stoljeća. Primjer ove vrste igre je njegovo vlastito otvaranje Retija.

Teorija koja stoji iza toga je da središnji pijuni četvrtog ranga (ili dalje) mogu postati i slabi i snažni. Dakle, ideja je prvo iseliti vitezove, a zatim pijune u treći rang, nakon čega slijede biskupi itd. Zatim pričekajte dok protivnik ne počini svoje pionere na (svog) četvrtog rang (vaš peti) prije nego što odlučite kada ćete vašeg premjestiti u četvrti rang.

"Ekstremni" primjer je Alekhineina obrana, kada Black igra 1 ... Nf6 kao odgovor na 1. e4 , da bi se izazvalo daljnje napredovanje Bijelih i (vjerojatno) slabosti. Čini se da Black nedostatak kretanja viteza nadoknađuje sve nedostatke koje White može imati napredovanjem svojih pijuna. Varijacija Alekhine's Defense, razumijevanje pretjerano produženih pješaka bijelih, više ranih poteza vitezova crnaca

Ali ako se White otvori 1. Nf3 , on odvraća ... e5 i ograničava Black da svira ... d5 (ili ... d6 , ako želi provesti ... e5 ). Stoga se čini da "hipermoderna" otvaranja koja započinju viteškim potezima bolje funkcioniraju za Whitea, koji ima prednost prvog poteza. Ova prednost Bijeloj daje brojne mogućnosti, uključujući igranje otvora "obrnutih boja" uz dodatni potez koji Crni nema.

#2
+4
xaisoft
2012-05-04 23:01:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ova web stranica dobro objašnjava neka načela:

http://www.wikihow.com/Play-Hyper-Modern-Chess

kao i ovaj članak Erica Schillera:

http://www.ericschiller.com/pdf/HypermodernChessOpeningStrategy.pdf

Schiller's Unorthodox Chess Openings dobio je zapaženi osvrt od dvije riječi od Tonyja Milesa u Kingpinu: "Utter sranje." Carsten Hansen o Schillerovoj knjizi o Frankenstein-Dracula varijaciji bečke igre napisao je da je to najgora knjiga koju je ikad vidio. (s njegove wikipedije) Ne čitajte ništa od Erica Schillera. I nemojte koristiti wikihow da naučite igrati šah.
@Aushin - pa ste me glasovali jer sam preporučio nešto od Schillera.
@Aushin Jeste li pročitali gore rezerviranu vezu? Znate li bilo kakve kritike? Hoćete li objaviti vlastiti odgovor na pitanje OP-a?
Reći nekome "odgovor možete pronaći * ovdje *" ne treba smatrati sjajnim odgovorom. To je samo veza koju treba potražiti negdje drugdje, što ne sluti na dobro za ovu web stranicu.
Što da napravim? U odgovoru objavite cjelokupni sadržaj poveznice. Mislim da to ne ide na dobro i za web mjesto.
Obično na SE sažimamo informacije u vezama. Na kraju će te veze umrijeti i vaš će odgovor biti beskoristan. Kako sada stoji, ionako nije tako sjajno - sadržaj na toj poveznici zahtijeva prijavu na WikiHow.
#3
+3
eolo999
2013-11-15 02:06:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Knjigu Richarda Retija "Moderne ideje u šahu" u cijelosti možete pročitati ovdje.

To je nevjerojatna knjiga!

Izjava o odgovornosti: Ja sam među autorima stranice;)

To je jako cool mjesto. Nadam se da će i dalje rasti.
Hvala @EdDean. Na nesreću, druga knjiga traje godinama ... Previše sam zauzeta dnevnim poslom.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...