Pitanje:
Kako se mogu nositi s obranom koja mi se ne sviđa?
Landei
2012-05-07 11:58:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Volim se igrati 1. e4 , jer preferiram otvorene i dinamične položaje i ugodno se osjećam s većinom crnih odgovora, ali ja imam nekih otvora koji mi se ne sviđaju, npr. Sicilijanski ili francuski. Moja odbojnost možda je nerazumna, ali volio bih znati kako se psihološki nositi s ovom situacijom. Da li da igram na pr. 1. d4 umjesto toga kako bi uopće izbjegli ove odgovore? Trebam li proučiti te otvore i pokušati prevladati svoju odbojnost? Trebam li se dobrovoljno služiti linijama "razvučenosti" poput varijacija razmjene na francuskom? Trebam li svirati neobične crte kako bih izbacio protivnika iz knjige (npr. f4 u oba otvora)?

IMO, vaš komentar da favorizirate dinamične pozicije i da ne volite igrati protiv Sicilije smatram proturječnim! Mislim da jednostavno niste pronašli dobar odgovor na koji biste uživali. Za varijaciju Zmaj pogledajte engleski napad i jugoslavenski napad. To su što uzbudljivije i dinamičnije.
Izbjegavam `1. e4` u ozbiljnim igrama zbog dosadnih obrana poput francuske.
Sedam odgovori:
#1
+12
Ray
2012-05-07 13:21:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bez obzira kakav će biti vaš prvi potez, uvijek ćete riskirati da naiđete na neke otvore koji vam se ne sviđaju. Isto je i s endgamesom. Na primjer, mrzim parenje s biskupom i vitezom, ali to sam morao jednom učiniti da bih pobijedio u igri. Jesam li trebao izbjeći tu završnicu ili umjesto nje pristati na prijevremeno izvlačenje, samo zato što mi se ne sviđa (i zato što pola vremena zaboravim kako osvojiti ovu krvavu završnicu)? Izbjegavanje nije opcija, ponekad jednostavno morate podnijeti neugodnosti. Nikada ne bacajte igru ​​ranim izvlačenjem samo zato što vam se ne sviđa otvaranje.

Drugo, nemojte igrati nešto kako biste "kaznili" protivnike jer su igrali nešto što vam se nije svidjelo. Vaši će protivnici uvijek pokušati izigrati nešto što vam je neugodno, poput napada na vašeg kralja i parenja;) Ako vam se sviđa varijanta razmjene Francuza, onda je svakako igrajte. Ali ako je igrate samo da živcirate protivnika ("hah, to će vas naučiti ikad više igrati Francuze ..."), razmislite dvaput. Igrate da biste pobijedili u igri, a ne da iskorijenite ljubav prema otvaranju Francuske u svijetu! Odaberite liniju samo uvijek jer ona odgovara vašem cilju (poput dobivanja dobre pozicije, pobjede / izvlačenja igre itd.).

Moj je prijedlog proučiti razloge svoje averzije. Ne sviđaju li vam se dobiveni položaji? Zapitajte se zašto. Je li to zato što ih ne razumijete ili zato što vaša igra kod njih nije dobra kao na drugim pozicijama? Tada ste pronašli mjesto vrijedno poboljšanja! Je li to zato što vam se ne sviđa vrsta igre koja proizlazi iz takvih pozicija (poput previše ili premalo otvorenih linija, itd.)? Gotovo svako otvaranje nudi linije za usmjeravanje igre u različite vrste voda. Pogledajte neke igre svojih neugodnih otvaranja, odaberite one u kojima biste najviše uživali da igrate, a zatim dublje pogledajte linije / sustave koje je bijeli igrač tamo radio. Dugoročno gledano, morate usavršiti svoje vještine čak i u područjima koja vas ne zanimaju. Nekim ljudima su to dosadne zatvorene pozicije, sljedeći ne mogu podnijeti završne igre itd., Ali da biste postali bolji, morate svladati i te situacije. A čim to učinite, počet će vam se sviđati ta situacija. Dakle, ovo je put kojim treba izbjeći neugodne situacije: Učinite ih ugodnima za vas jer se možete nositi s njima.

U tom slučaju, moram reći da ako ste stvarno nezadovoljni otvori koje vaša predstava proizvede, promjena vašeg početnog repertoara mogla bi biti zaista dobra ideja. Samo nemojte očekivati ​​da na taj način možete izbjeći reprodukciju neželjenih otvaranja. Svaki potez otvaranja može dovesti do otvaranja koja vam se ne sviđaju.

Mislim da mi se ne sviđaju krajnji položaji: na francuskom završim sa svojim pijunskim centrom i napadnutom kraljicom, na sicilijanskom završim u izmiješanom položaju i imam poteškoća u razvoju. U oba slučaja imam problema s pronalaženjem korisnog plana ili slabih mjesta svog protivnika (osim rijetkih slučajeva kada mogu pokrenuti kraljevski bočni napad na francuskom jeziku).
@Landei, ovo zvuči kao da biste trebali težiti boljem razumijevanju planova u tim otvorima. I Sicilijanci i Francuzi bogati su fascinantnim planovima i ciljevima - za obje strane. Što kažete na pregledavanje nekoliko knjiga koje uvode općenite ideje tih otvaranja, a da vas ne zamaraju teškom teorijom? Izrazito će vam pomoći u pronalaženju dobrih planova za razvoj i srednje igre, plus izbjegavanje strateških zamki koje će vas pokušati gurnuti protivnici.
#2
+5
user167780
2012-05-16 07:16:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Slažem se s Rayom. Čini se da se suočavate s nekim problemima koje ne možete riješiti na pozicijama koje su rezultat otvaranja. Predložio bih vam da pogledate neke igre koje su Grandmasteri igrali na određenim otvorima u kojima imate problema. I dok gledate utakmicu, pokušajte pogoditi potez koji će igrač napraviti. To je dobar način da poboljšate i svoje cjelokupne šahovske vještine. A ako vaša odbojnost potraje, to bi moglo značiti da varijacija koju ste odabrali ne odgovara vašem stilu igre. Ako je to slučaj, pogledajte igre u drugim mogućim varijacijama i odaberite varijaciju koja rezultira vama ugodnim položajima.

#3
+4
Tom Au
2012-05-07 20:54:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kao crnci, Sicilijanac i Francuz su moja omiljena obrana 1. e4 .

I bijeli i crni žele imati inicijativu. Ako Crni igra ove određene obrane, to je posebno s namjerom da oduzme inicijativu Bijelima.

Najbolji način razmišljanja je odbraniti se i igrati "Crno", ali uz dodatni potez. Na taj ćete način naučiti prednost prvog poteza.

Drugi način da igrate ove obrane kao Crni i saznate s kojim se problemima suočava. U Francuza, svjetlo u kvadratu biskup lako može postati "loš", pa ako Bijeli trguje s biskupima s crnim kvadratom, a zatim vaš biskup u obliku kvadrata za viteza, Bijeli može imati prednost. Na Sicilijancu, Crni riskira da ga pregaze s kralja, ako se pokaže da je njegova igra na sredini centra-kraljice neadekvatna. To su problemi s kojima možda neće naići s Ruyem ili druge obrane 1. e4 .

Glasao bih za to da otkrijem s kojim se problemima suočavaju ako to ne bi previše lako odvelo obje strane na izvlačenje.
#4
+3
b1_
2012-05-16 08:17:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Trebam li proučiti ove otvore i pokušati prevladati svoju odbojnost?

Trebali biste to učiniti. Suočite se sa svojim strahovima, nemojte ih izbjegavati. Ali ovdje morate biti vrlo oprezni da biste razumjeli što u ovom kontekstu znači "proučavanje". To ne znači pamćenje, znači razumijevanje. Postavite si zadatak da otkrijete što se događa u prva tri poteza ovih otvaranja, a zatim odatle izgradite svoje razumijevanje.

Drugi pristup je povećati svoje znanje o strategiji i srednjoj igri, bez obzira na sve otvaraju se na vaš način na koji možete biti mirni znajući da će se igra uvijek premjestiti u područje koje vam odgovara.

Ako ste početnik, riskirao bih da bi najučinkovitiji pristup bio kombinacija razumijevanja samo prvih nekoliko poteza ovih otvaranja, a zatim ulažete većinu svog napora u proučavanje srednje igre.

#5
+2
AnonymousLurker
2012-07-20 10:41:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Iako ne možete kontrolirati poteze protivnika, uvijek mu možete platiti istim novčićem odabirom rjeđeg poteza u varijaciji koju je on započeo. To će i njega malo stresirati :-)

#6
+2
Savage47
2019-11-17 04:40:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Usmjerite igru ​​na pozicije koje želite.

Francuski jezik za razmjenu nije niži od osnovne razine. Bijela može uravnotežiti položaj s c4. Osim toga, francuski igrači mrze vidjeti razmjenu jednako kao što vi mrzite vidjeti Francuze, tako da postoji i psihološka prednost.

Alapin sicilijanac vodi do sličnih pješačkih struktura, ali je izuzetno zvučan i vrlo aktivan za bijele. Motori vole Alapin.

Najbolji je savjet ipak pobijediti otvore koje mrzite i na taj način potaknuti protivnika da odabere nove otvore.

#7
  0
user1583209
2019-11-17 22:40:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Iz mog (procijenjeno oko 2200) iskustva, koje bi vam moglo biti korisno ...

Nekad sam provodio malo vremena na proučavanju teorije otvaranja i gotovo isključivo igrao Kings Indian Attack za koji trebate znati gotovo ništa. Igranje KID-a u crnoj boji također je pomoglo.

Tada sam u jednom trenutku odlučio proučiti neke odgovarajuće otvore ... 1. e4 je bio moj izbor. Budući da postoji jako puno teorija otvaranja za učenje, odabrao sam korak po korak: učenje nekih otvora u razumnoj dubini. Trenutno to podrazumijeva: sicilijanski Najdorf, Zmaj, Caro Kann, Ruy Lopez / Španjolac. Ipak nisam zaobišao proučavanje francuskog i svih ostalih Sicilijanaca.

U slučajevima kada se suočim s Francuzima ili nepoznatim (meni) sicilijancem, iskačem i prelazim na postavljen KIA tip . Tako bi, na primjer, igra mogla ići 1. e4 e6 2. d3 d5 3. Nd2 ...

Nije sjajna, ali zasad mi odgovara.

Tako da savjet bi bio: da, svakako biste trebali proučiti otvore. Posebno sicilijanac ako volite otvorene taktičke pozicije. Za sada biste mogli razmotriti postavljanje KIA-e ili odabrati neke lakše naučive linije poput francuske varijacije razmjene.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...