Pitanje:
Kako analizirati svoju igru ​​nakon igranja?
xaisoft
2012-05-03 18:40:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koje tehnike koristite za analizu svojih igara ili igara drugih ljudi?

Koliko vremena trošite na analizu igre?

Postoje li alati (elektronički ili ručni , kao što je papir) koji koristite tijekom analize?

Jedna od tehnika je da sami prođete kroz igru, pokušate prepoznati sve pogreške, a zatim provjerite ponovite li s motorom.
Dvanaest odgovori:
#1
+52
Andrew
2012-05-03 19:41:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Analiza vlastitih igara je po mom mišljenju najbolji i najbrži način za poboljšanje.

Što je prije moguće nakon igre, zapišite varijacije o kojima ste razmišljali tijekom igre, posebno one koje nisu igrane. Ovo će biti korisno kad se vratite u igru ​​nakon dana, mjeseci ili čak godina. Kako se budete usavršavali, bit će vam korisno vidjeti o čemu ste razmišljali tijekom igre. Na taj način možete odrediti kako možete poboljšati svoj misaoni proces u budućim igrama.

Kad započnete analizirati, upotrijebite šahovsku ploču, ali u početku nemojte koristiti motor. Potražite poteze tamo gdje ste pogriješili ili propustili nešto važno. Ako ste izgubili materijal, vratite se i pronađite trenutak u kojem ste pogriješili. Ako ste došli u lošu poziciju, pokušajte prepoznati poteze koji su doveli do te pozicije i procijenite neke alternative. Sve što smislite stavite u svoj šahovski program / bazu podataka ( koristite neku vrstu baze podataka, zar ne?).

Nakon što pređete s igrom "by ruku "(ovo bi trebalo pola sata za polaganu igru, čak i više vremena ako je riječ o kompliciranom položaju), sada je vrijeme da upotrijebite šahovski motor. Prođite kroz sve poteze i zabilježite gdje motor kaže da ste ili napravili loš potez ili ste propustili priliku za bolji potez. Opet, dodajte varijacije u svoju bazu podataka. Ako nije jasno zašto je nešto što motor sugerira dobro, istražite dalje. Isprobajte nekoliko redaka i pogledajte što kaže motor.

U ovom trenutku imate strahovito puno poteza pred sobom. Sada je vrijeme da pokušate oduzeti neke lekcije iz igre. Vratite se opet kroz igru ​​i odlučite što ste točno mogli učiniti bolje. Jeste li povukli vrlo loš pozicijski potez? Jeste li pogriješili s materijalom? Jeste li zanemarili razvoj? Jeste li stavili komad na loš kvadrat? Postavljanje takvih pitanja pomoći će vam u budućim igrama tijekom igre.

Posljednje što možete učiniti je tražiti pomoć jačeg igrača. Donesite sve informacije koje imate jačem igraču, a zatim još jednom prođite kroz igru. Jači igrač može vam dati prijedloge kako razmišljati na određenim pozicijama. U osnovi, šahovski motor vam može reći koji je pravi potez, ali često je potreban jači igrač koji vam kaže zašto je potez ispravan.

Trebali biste pokušati razviti i svoj vlastiti stil analize. Ako ste jak taktički igrač, pokušajte proći kroz igru ​​bez povlačenja na ploči, samo analizirajte u svojoj glavi. Ako ste dobri u završnim igrama, promijenite boje i analizirajte gdje je vaš protivnik zalutao u završnoj igri. Nadam se da je analiza igara zabava, a ne dosadan posao!


Dodatne misli

Nisam spomenuo proučavanje početnih poteza jer je to manje važno od pronalaženja određenih bodova u igri u kojima ste pogriješili. Nakon što pogledate igru ​​u cjelini, proučavanje otvaranja često vam može pomoći i vama. Najbolji način za to je traženje velemajstorskih igara na istom otvaranju koje je odigrano. Otkrijte koji se potezi obično igraju, a zatim prođite kroz neke igre jačih igrača kako biste pronašli dobre, opće planove za otvaranje. Pokušajte vidjeti gdje ste se razlikovali od ovih planova i utvrdite zašto niste učinili ono što je učinio jači igrač. Ovo je puno važnije od pamćenja poteza (iako ćete vjerojatno otkriti da ste zapamtili mnoge varijacije samo po sebi razumljivo!).

Ideja arhiviranja vlastitih igara je intrigantna. Obično se mogu sjetiti svih varijacija koje sam razmatrao + cijelu utakmicu koju sam igrao do tjedan dana, ali nakon toga zaboravim (ja sam snažan taktički igrač.) Ali kad mogu pokrenuti staru igru ​​i primijeniti nove ideologije da bi to bilo fascinantno.
#2
+20
Tony Ennis
2012-07-22 17:38:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Morao bih se ne složiti s @andrew oko analiziranja vlastitih igara. Razlog je taj što sam B-igrač. Povlačim poteze B-igrača. Izvodim analizu B-playera. To je nedovoljno. Trošenje dragocjenog vremena za izradu slabe analize je neučinkovito.

To može uvrijediti ljude. Ali razmislite - ako biste morali obaviti popravak kuće, a niste znali kako, biste li to jednostavno shvatili na licu mjesta ili biste tražili stručnjaka / edukaciju kako biste bili pametniji? Ako biste trebali pokriti svoj krov, biste li jednostavno došli gore i počeli udarati? Ili biste uputili nekoliko uputstava i prvo malo naučili? Možda biste razgovarali sa svojim šogorom koji je dobavljač?

Umjesto toga, započinjem s motorom, u postavci koju ne mogu pobijediti. Ovo je analogno da imate instruktora ili kako rezervirati.

Uključim igru ​​u motor i dopuštam joj da analizira svaki potez (obje strane.) Ako računalo izvede potez i rezultat previše odstupa (za mene pola boda) zaustavljam se kako bih utvrdio zašto računalo odabire drugačiji potez. Tada radim na razumijevanju kako premještanje računala sprečava situaciju uzrokovanu mojim premještanjem.

Dobre točke i analogija.
Razuman je argument, ali možda bi vas zanimalo da u stara vremena nije bilo pristupa motorima, ali to nije spriječilo ljude da analiziraju igre i pišu knjige (koje često više ne podnose nadzor trenutnih motora). Analiza vlastitih igara neće proizvesti najbolje analize na vašoj razini, ali bez obzira na to je važna vještina koju treba njegovati.
Snažno sam protiv korištenja motora. Iz jednostavnog razloga što koriste različite algoritme za odabir poteza. Analiza B-igrača možda je slaba, ali iz nje ćete naučiti puno više nego iz igre dvojice velemajstora. Jednom kada analizirate vlastitu igru ​​i pronađete pogrešku ili snažniji potez, ona će se zadržati. Uzorak ćete prepoznati sljedeći put kad ga vidite na ploči. Kao što ste istaknuli - motori predlažu kako se kretati, ali ne i zašto. Ovo je njihova najslabija točka.
@AnonymousLurker Doznavanje naše * zašto * motora * što * je lekcija.
Dopustite mi još jednu analogiju: ja sam početnik gitarist. Ljudi mi kažu da bih trebao raditi vježbe za poboljšanje igranja, ali ja radim vježbe na početničkoj razini. To je nedovoljno. Stoga sam unajmio profesionalnog gitarista koji će mi raditi vježbe. U šahu nije poanta u kvaliteti analize s kojom ste završili, već u vježbi koju dobivate u procesu analize.
@RemcoGerlich, promašio si poantu. Preporučujem učeniku da shvati zašto motor bira ono što radi.
Tony, čini mi se da ne razumiješ jedan od najvažnijih razloga da se prvo analiziraš bez motora. Ako ste osrednji košarkaš, ne kažete "Oh, nema smisla vježbati. Samo ću gledati video zapise Kobea Bryanta jer je toliko bolji od mene." Kada radite vlastitu analizu bez pomoći motora, obavljate osnovni trening za svoje analitičke vještine. Aktivan je. Kad uključite motor, ne radite ništa za te vještine. To je čisto pasivno. Što god otkrijete kroz vlastiti znoj, zalijepit će se puno bolje od računalne analize.
#3
+14
Arlen
2012-10-21 09:42:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Morate imati određeni stupanj sposobnosti prije nego što puno dobijete analizom vlastitih igara.

Određene točke možete otkriti sami, ali je li to samo potez ili dva, ili vam je cijeli plan loš? Često na to nećete moći sami odgovoriti. Možete pretpostaviti, ali vjerojatno vaša pretpostavka neće biti toliko pouzdanija od vaše igre u originalnoj igri. Brže ćete učiti iz vlastitih igara ako pronađete jačeg igrača koji će ih gledati s vama.

Ako to ne možete učiniti i morate to učiniti sami, evo predloženog programa:

Igrajte se kroz igru ​​promatrajući je poput filma. Ne lansirajte se u duboke misli. Na ovom prolazu tražite samo očite taktičke greške, pa provedite samo nekoliko sekundi tražeći načine na koje ste mogli izgubiti ili osvojiti materijal. Zabilježite ih negdje za daljnju analizu kasnije. Resetirajte ploču.

Ponovite igru ​​kroz pet poteza odjednom. Svakih pet poteza zaustavite se i zapitajte se koja je strana bolja, ako postoji. Označite tu ocjenu na listu. Pazi, i kad se ta procjena promijeni, netko je pogriješio; vratite se i pregledajte tih pet poteza da vidite možete li ga pronaći. Možda ne možete, ali ako možete (a pronašli ste je samo ako pronađete alternativu koja održava procjenu) zaokružite potez koji je uzrokovao promjenu.

Tek nakon toga trebali biste se aktivirati računalo za gledanje igre. Trenutno provjeravate vlastite zaključke prema računalu. Prođite računalom kroz igru, uspoređujući njegove procjene sa vašima. Ako se razlikuju, potrošite 10 ili manje minuta da biste saznali zašto (rijetko je produktivno potrošiti više od 10 minuta na ovakve stvari). Ako ne možete, označite to i nastavite.

Ovdje tražite da li se vaše ocjene slažu sa strojem, a posebno ako i stroj odaberete iste "prekretnice" u igri. Ovdje pokušavate ispraviti svoje razmišljanje, uvježbajte se da bolje procjenjujete položaje.

Ako i nakon završetka ove vježbe još uvijek ne razumijete računalne procjene nekih položaja, postavite položaj i igrajte 5-10 igara protiv računala, počevši od tog položaja i zauzimajući prvo jednu, a zatim drugu stranu s tog položaja i pogledajte što će se dogoditi. Neka vam računalo pokaže što vidi i isprobajte svoje ideje. Naučite provoditi ideje i ocjene koje učite.

Ali ozbiljno, najbolje igre za trening za analizu su igre igrača nekoliko klasa viših od vas. Ako ste C / D igrač, Carlsenove igre vam neće donijeti puno dobra; to je poput gitarista koji može upravljati s tri akorda pokušavajući naučiti slušajući Segoviju; poboljšanje je moguće, ali ne sve toliko vjerojatno. D igrač može puno lakše razumjeti kako igrati kao B igrač nego kao Grandmaster; to je poput stepenica na stubištu.

+1 dobri prijedlozi. Jedna stvar koju treba uzeti u obzir prije proučavanja igre B igrača je da B igrači imaju puno rupa u svojoj igri, pa nije sigurno da su svi njihovi potezi dobri. Mislim da bi bilo produktivnije proučavati igre GM-a protiv igrača s nižom ocjenom da bi se vidjelo kako GM koristi prednosti parnih poteza.
U principu se slažem. Ali čak je i ta situacija otvorena za "tajanstvene" (za B igrača) poteze koje GM napravi, a koji B igrač može imati problema s razlučivanjem. Srž problema u analiziranju igara puno bolje ocijenjene osobe je problem indukcije, donošenja općeg zaključka iz određenog niza poteza. Razlika je između znanja "što" i znanja "zašto".
Slažem se 100%, mislim da je to vjerojatno najvažniji razlog da nađete trenera ako stvarno želite napredovati.
#4
+9
rpd
2012-07-23 14:16:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Analiza igre je važna (i vaše vlastite igre & drugih ljudi). Obično koristim neki računalni softver - nisam sjajan u analiziranju samo iz tablice igara. (ako je tako, pokušao bih & provjeriti jesam li postavio ploču u ispred mene - ali računalni šahovski softver je vrlo zgodan). Imam Fritz9 / Winboard / BabasChess i razne šahovske motore. Obično ih koristim za analizu igre. Također može biti vrlo korisno ako šahovski trener ili neki drugi dobar igrač sa vama pregledava igru ​​kako bi stekao drugo mišljenje. Analiza igre s kojom treba započeti nije lako, ali kao i većina vještina koje možete dobiti u tome bolje vježbajte i može vam pomoći da naučite na svojim pogreškama i uspjesima-sretno sa šahovskom analizom! :-)

#5
+8
Max
2013-01-06 04:53:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mislim da je poanta analize vaših igara u tome da ukažete u kojim ste uvjetima skloni pogriješiti (ne nužno greškom, ali i neoptimalnim potezom).

Vi to radite ne proučavajte svoje igre da biste poboljšali svoje znanje šaha (za to morate proučavati igre Grand Masters), već da biste poboljšali svoj pristup igri.

Pokušajte utvrditi uobičajene situacije u svojim igrama, dajte im ime i pokušajte pronaći neku vrstu ponašanja kako biste ih riješili.

Samo primjer:

Neočekivani potez: ovo je kada je vaš protivnik napravio potez koji ste vi učinili ne očekujte i primijetite da ste izgubili samopouzdanje i poduzeli samoubilački potez kako biste pronašli protuigra. Tada u svojoj analizi otkrijete da vaša pozicija uopće nije izgubljena! Upravo ste vi loše reagirali u takvoj situaciji. Primite to na znanje. Sljedeći put kad se dogodi ovakva situacija, pokušajte ostati mirni i budite svjesni da obično nakon pogreške slijedi najgora kako bi je izbjegli.

Postoje stotine ovakvih situacija koje morate sami otkriti.

Stvorite svoju vrstu šahovske teorije ako se želite poboljšati.

#6
+7
Tom Au
2012-07-21 05:23:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Usredotočio bih se na "prekretnice" igre. Odnosno, imao sam dobru igru ​​dok nisam napravio potez X. Da sam, umjesto toga, u tom trenutku napravio potez Y ili Z, kakav bi bio rezultat?

Ideja je otkriti svoje pogreške, prvo one najočitije, a zatim manje očite i pokušati ih izbjeći u budućim igrama.

Ako to učinite, možda ćete propustiti taktičke šuteve koje su obje strane imale, ali su promašene.
@TonyEnnis:To je dodatni način za poboljšanje, otkrivanje propuštenih prilika. Ali prvi je redoslijed poslovanja ispravljanje "očitih" pogrešaka.
#7
+7
prusswan
2012-08-30 02:43:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Analiza motora može se pobrinuti za taktičke bloopere, obično su strateški planovi i više ljudskih stvari teško shvatiti čak i za jake igrače, a Andrewov savjet trebao bi vam pomoći u tom pogledu.

Što se tiče otvaranja, vjerujem da je Edmar Mednis spomenuo kako bi 50% vremena trebalo utrošiti na proučavanje otvora, a ne radi se samo o pamćenju redaka već i o povezanim motivima koji se protežu do srednje igre a možda i u završnicu za otvaranja poput Španjolske burze i Berlina. Ispitivanje otvaranja pokreta samo motorom može biti nezgodno jer se potezi kandidata koji se mogu igrati obično ne razlikuju više od jedne trećine pijuna (ili otprilike trideset centipauna) ili čak do pola pijuna, što ljudskom igraču ne znači gotovo ništa. Ovdje je definitivno važnije unakrsno provjeravanje glavnih linija s knjigama i igrama između jakih igrača.

#8
+6
Rauan Sagit
2013-12-01 20:21:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Cilj analize igre je razumjeti što se dogodilo u igri, korak po korak. Slijedeći Kasparov savjet, trebali biste analizirati sve svoje igre, bez obzira na konačni rezultat (gubitak, remi ili pobjeda). Poanta je u tome što je primamljivo analizirati samo svoje gubitke, jer mislite da su to igre koje otkrivaju vaše slabe točke. Iako u stvarnosti, vaše pobjede mogu prikriti neke još ozbiljnije nedostatke koji će i dalje proganjati vaše buduće igre.

U današnje vrijeme analiza uključuje upotrebu šahovskog stroja. Idealna analiza je sljedeća. Prvo, nakon utakmice analizirate s protivnikom. Prolazite kroz cijelu igru ​​i pronalazite kritične trenutke i dijelite svoja razmišljanja o tim pozicijama. Voditi nekoliko bilješki tijekom ovog postupka vrlo je dobra ideja. Dalje, vratite se kući i unesite igru ​​u svoju osobnu bazu podataka preko svojih igara na računalu. Zatim prolazite kroz igru ​​s pokrenutim motorom (npr. Rybka) kako biste pronašli ključne trenutke gledajući skokove za procjenu. Usporedite ih s trenucima o kojima ste razgovarali s protivnikom kako biste provjerili razumijevanje. Možete napraviti bilješke i uključiti ih u datoteku igre. Gotovo!

#9
+5
chubbycantorset
2013-01-07 04:42:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Evo mojih 2 centa uz već dobro napisane odgovore:

Započnite svoju analizu tijekom svojih igara umjesto nakon. Doista pomaže zapamtiti kritične točke igre, a ne pokušavati ih se kasnije prisjetiti (vjerojatno nećete odmah početi analizirati svoju igru ​​nakon završetka runde ...). Ovo će vam uštedjeti i vrijeme i trud. Evo kako:

 1. Označite poteze tamo gdje ste oduzeli više vremena nego inače (Učinite isto za poteze protivnika!).

 2. Označite točku na kojoj ste izašli iz teorije otvaranja (koju ste u tom trenutku znali) i kasnije pomoću baze podataka provjerite jeste li sljedećih nekoliko poteza odigrali točno.

 3. Označi točka kada ste izašli iz zone komfora (kada su počele komplikacije? kada vam je protivnik nasrnuo komad? itd.).

 4. Suzdržite se od davanja? i! s u zapisniku tijekom vaše igre (osim ako ga ne želite koristiti kao psihološku taktiku protivnika).

 5. Ako je bilo vrijeme kada ste htjeli pokušati taktički udarac, ali nije; također ga označite kako biste kasnije mogli provjeriti zvučnost. (Koristim obrnuto "T" (za Tal) za označavanje takvih poteza: P)

To čini malo vremena i PUNO štedi vrijeme tijekom analize nakon igre . Sretno!

Ako igranje u službenoj igri (4) i (5) jednostavno nije dopušteno. 1-3 bilo bi izvedivo samo korištenjem neobaveznog označavanja trenutnog vremena sata na tablici kao sredstvo za "označavanje" poteza.
USCF-ova pravila i FIDE zakoni o šahu zabranjuju igraču bilo kakvo bilježenje. Omogućuju samo sljedeće: 1. sam potez, 2. vrijeme na satu i 3. ponuda izvlačenja. To je sve; svako daljnje bilježenje, u bilo koju svrhu, može se smatrati analizom i podvrgnuti igraču oduzimanju igre. NEMOJTE primjenjivati ​​savjete u ovom odgovoru, osim 4, koji vam poručuju da NE bilježite ništa drugo u tablici.
#10
+5
Dider
2015-03-23 22:32:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Sva analiza (kao Galija) podijeljena je u tri dijela:

 1. Tijekom i neposredno nakon igre
 2. Napomena nakon igre
 3. Računalo provjera motora

Gornji su plakati prilično dobro pokrili prvi korak, ali da ponovim:

 • Dok pišete poteze, označite poteze koji su vas odveli dugo vremena za napraviti
 • Ako imate prostora / vremena, zapišite sve varijacije koje razmatrate
 • Zapišite poteze protivnika kojih ste se bojali (pogotovo ako nisu odigrani )
 • Uvijek napravite post mortem (po mogućnosti s protivnikom, ili još bolje, jačim igračem) i to što prije; zapišite sve nove ideje / varijacije

Drugi korak je također pošteno obuhvaćen, ali radi temeljitosti uključuje pregledavanje vaših varijacija i sav posao koji ste obavili tijekom igre, tražeći pogreške .

 • Pogledajte položaje na kojima vam je trebalo dugo i provjerite možete li opravdati vrijeme potrebno za potez.
 • Ako uočite taktičke kombinacije koje ste propušteni u igri, sačuvajte poziciju kao FEN (objašnjeno u nastavku).

 • Potražite otvor i ako je moguće, pogledajte planove za to otvaranje (ako ga ne možete pronaći u knjizi, pogledajte GM igre i pokušajte ekstrapolirati) .

 • Usredotočite se na stvari zbog kojih ste izgubili, a zatim naučite informacije potrebne da biste izliječili tu slabost (npr. izgubili ste izvučenu R vs P završnu igru, naučili tu završnu igru; pali ste u otvaranje zamke, naučite to otvaranje itd.)

Treći korak je mjesto gdje neki od savjeta nedostaju.

 • Računala se ne smiju koristiti za analizu igre, već za analizu vaših napomena .

U osnovi je računalo čisto objektivni stroj, ako ga koristite za analizu igara, može vam stvoriti lude varijacije koje su objektivno dobre, ali koje vas preznoje. Umjesto toga, koristite računalo i provjerite je li vaša analiza objektivna (tj. Bez pogrešaka u izračunu, pristranosti itd.). Kada računalo analizira igru, te biste podatke trebali koristiti samo kao dodatak postojećim analizama (a ne zamijeniti ih).

 • Još jedna stvar koja se može učiniti s računalima koja nisu spomenuta je igranje "osvojenih" pozicija (iz vaših igara) protiv motora . Učinite to sa sve manjih margina pobjede (cijeli komad, razmjena, dva pijuna, 1 pijun, 1/2 pijuna) i gledajte kako vaša sposobnost pretvaranja točke postaje GM razina

EDIT: Zaboravio sam dodati nekoliko stvari:

 • Razlog zbog kojeg spremaš propuštene taktike kao FEN niz je stvaranje Anki flash kartice tog položaja za naknadni pregled i pamćenje. Anki je izuzetno moćan alat za bušenje onih taktika i položaja koje želite potpuno zapamtiti
 • Ne zaboravite na poantu analize koja je poboljšati vaše razumijevanje igra . Svakako imajte popis zaključaka / "naučenih stvari" iz svake igre koju analizirate. Čini se nekako trivijalno, ali pisanje takvih stvari čini ih toliko konkretnijima
#11
+1
Hamish
2019-03-24 02:14:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

u principu biste trebali sami gledati igru ​​bez računala, zatim prijeći s trenerom, pa s računalom.

Za stvarni život:

A. uđite u igru ​​u računalo bez motora odmah nakon igre, zapišite sve stvari koje ste vidjeli i mislili da se možete sjetiti.

B.uđite u igru ​​na lichess.org, recite joj da automatski analizira. prikrijte prijedloge motora pritiskom na jednu od opcija izbornika s desne strane.

Pritisnite miša na mjesto na grafikonu (vidi sliku) neposredno prije svake velike prekretnice (aka greška) i riješite kao slagalica! enter image description here

A nije obavezno ako ste stvarno lijeni :)

#12
-1
D3mniz
2018-04-12 01:29:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ova platforma Chess.com ima ono što tražite. Svaka se igra može pregledati u vašem vlastitom ritmu sa i bez komentara. Dakle, prijavite se besplatno, igrajte se malo i pokrenite analizu nakon igre.

https://www.chess.comOva pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...