Pitanje:
Zašto se King's Gambit ne igra često?
Binoj Antony
2012-05-02 18:41:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Primijetio sam da se King's Gambit obično ne igra na međunarodnoj razini. Postoji li neki određeni razlog za to?

* Svako * otvaranje je "* obično * se ne igra na međunarodnoj razini": nema otvaranja na 50% ili više igara. Možda [pojasnite] (http://chess.stackexchange.com/posts/94/edit) na što mislite?
Iz naslova @msh210, Binoj jasno se vidi da on znači da se kraljev gambit "obično ne igra" u neuobičajenom smislu da se "ne igra često" ili "rijetko igra", nego u smislu vaše (neobično? :-) stroge interpretacije onoga što bi značilo biti "obično igrano" otvaranje. Dakle, King's Gambit se uspoređuje s otvorima koji se igraju dovoljno često na toj razini (iako sigurno <50% vremena potrebno pojedinačno) da bi se razumno moglo smatrati "često igranim", na pr. * Kraljičin * Gambit.
Sedam odgovori:
#1
+16
EPN
2012-05-02 20:34:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jedna od najčešćih linija za King's Gambit prihvaća, a slijedi 3. Nf3 . Odnosno, 1. e4 e5 2. f4 exf4 3. Nf3 . Nakon toga, crna boja može slijediti s 3 ... d6 , takozvanom Fischerovom obranom. Fischer je bio izuzetno uvjeren da je ovo loš položaj za bijele. O ovoj je liniji napisao cijeli članak i slavno rekao: "Po mom mišljenju, kraljev gambit je srušen. Silom gubi." Povrh svega, dodao je, "Naravno da White uvijek može igrati drugačije, u tom slučaju jednostavno drugačije gubi."

Nisam siguran u ostale linije, ali vjerojatno su ih vrhunski velemajstori analizirali i dolaze na slične zaključke da pozicija bijelih nije dobra.

Napomena: Zanimljivo je da je i sam Fischer nekoliko puta igrao gambit s velikim uspjehom, ali otvorio je 3. Bc4 .

Fischerovu bistu King's Gambita možete pročitati ovdje: http://www.academicchess.org/images/pdf/chessgames/fischerbust.pdf
Ne znam zašto ljudi uvijek smisle ovu analizu / presudu staru više od 40 godina. Magija je imena "Bobby Fischer", naravno, ali općenito ne bih vjerovao nijednoj analizi iz doba pre-rybka. Zahvaljujući računalima, otvaranje znanja danas je na potpuno drugoj razini u usporedbi s Fischerovim vremenom. To ne znači da Fischer griješi, samo da samo njegovo mišljenje nije dovoljno da odbaci početnu liniju.
#2
+6
Arlen
2012-11-02 22:37:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

David Bronstein u svojoj knjizi "Moderni šahovski samouk" daje zanimljivo objašnjenje za neigranje. Ne zaboravite, koristio ga je mnogo puta u GM praksi, uključujući nezaboravne igre protiv Tala i Petrosijana (potonji je bio izložbena igra u kojoj potpunije istražuju ideju iz igre Alekhine-Keres).

Njegovo obrazloženje za 2. Nf3 je bolji od 2. f4 je poput 2. d4 , 2. f4 u potpunosti izjavljuje bijele namjere prerano u igri. Bijelom je bolje igrati nešto poput 2. Nf3 , kad Crni još uvijek nema pojma na kakvu igru ​​cilja White. Ne misli da je to nužno i gore, samo to što igranje olakšava Blacku izbor. 2. Nf3 drži bijele opcije otvorenima.

Nema ničega lošeg u deklariranju namjera u igri poput šaha. Izjava o namjeri interpretacija je drugog igrača. Riječ je o tome može li protivnik nešto učiniti po tom pitanju. Toliko rano u igri, toliko je dostupnih putova da čovjek može sigurno odbaciti takve ideje kao što je "nadajući se da protivnik neće saznati što želi učiniti". Sjetite se i principa da uvijek razmišljate o najboljim protivničkim potezima kad razmišljate o planu. Objektivno znanje o "namjerama" ne igra nikakvu ulogu u šahu.
#3
+4
Andrew
2012-05-02 18:57:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kraljev gambit se smatra inferiornim jer bijeli žrtvuju kraljevsku sigurnost zajedno s pješakom u potezu 2. Nadalje, iako bi bijeli u Morphyjevo doba napadali duž f datoteke, sada su ispravne obrambene ideje poznate po crnoj i crnoj boji. bijeli to teže podnose.

Ipak, King's Gambit je sjajno oružje na klupskoj razini. Zapravo će Quality Chess objaviti knjigu o King's Gambitu vrlo brzo.

#4
+4
andy
2012-11-14 06:14:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jedna od stavki koja nije razlog zašto se King's Gambit više ne igra na međunarodnoj razini je ovaj dragocjeni članak iz Chessbase News: "Busting the King's Gambit, ovaj put za sigurno. " U članku, Vasik Rajlich, autor Rybke, tvrdi da svi potezi, ali 3.Be2 , dovode do prisilne pobjede Crnih, dok taj potez izvlači. Međutim, iako je ovo objavljeno 2. travnja 2012., a ne 1. travnja, članak je zapravo bio jedan od Chessbaseovih godišnjih prvoaprilskih postova.

Dobrodošao na stranicu, Andy. Taj članak s kojim ste se povezali zapravo je prvoaprilska šala, podmuklo objavljen na Chessbaseu 2. travnja. Zapravo niste prvi koji je ovo objavio kao odgovor upravo na ovo pitanje, pa ću uzeti slobodu dotjerivanja vašeg odgovora kako biste ga postavili korisnim upozorenjem o podvali ove KG "poprsje".
#5
+2
Allure
2017-12-25 18:09:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Najbolji igrači ne igraju oštre gambite poput ovog, jer uključuju puno prisilnih linija. Te je crte lako izračunati za motor. Rezultat je da više ne igrate protiv protivnika - stavljate svoje motore / sposobnosti pamćenja naspram njihovih, a ne šahovske sposobnosti naspram njihovih.

Izvor: Moderni romantični šah puta

#6
+1
Simon Louchart
2020-02-25 22:42:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tipično, White želi igrati kraljev gambit da bi odsvirao neke lude linije, pune odricanja i dvosjekle igre poput Kieseritzky Gambita:

  [FEN "rnbqkbnr / pppppppp / 8 / 8/8/8 / PPPPPPPP / RNBQKBNR w KQkq - 0 1 "] 1. e4 e5 2. f4 exf4 3. Nf3 g5 4. h4 g4 5. Ne5 Nf6  

S neredom već na potezu 5. A toliko je takvih linija ako je Crni spreman prihvatiti izazov. Ali to je veliki IF.Prvo, tu je obrana koju zagovara Fischer svi spominju da se čini da je u redu za crno:

  [FEN "rnbqkbnr / pppppppp / 8/8/8 / 8 / PPPPPPPP / RNBQKBNR w KQkq - 0 1 "] 1. e4 e5 2. f4 exf4 3. Nf3 d6  

Ovim potezom d6 jednostavno se uklanja e5-kvadrat za viteza, a ovaj sam čini bijeli napad težim za izvođenje.

Ali mislim da je ono što zaista može obeshrabriti Whitea da igra kraljev gambit, posebno na višoj razini, to što se crni jednostavno mogu odlučiti za rani d7-d5 postava, koja obično daje potpunu (i prilično dosadnu) jednakost:

  [FEN "rnbqkbnr / pppppppp / 8/8/8/8 / PPPPPPPP / RNBQKBNR w KQkq - 0 1"] 1 . e4 e5 2. f4 d5 3. exd5 exf4  

I iskreno, nakon ova 3 poteza teško je vidjeti kako bijeli mogu napasti ... Provjerite moj uvod na King's gambit ako želite dobiti ideju o tome kako igrati ovo svejedno zanimljivo otvaranje.

#7
  0
Tom Au
2012-05-04 06:23:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Brojni su igrači zaključili da 1. f3 jedan je od najgorih početnih poteza za bijele: Koji je najgori početni potez i zašto?

U kraljevskom gambitu, bijeli igra e4 , a ako crni odgovori ... e5 , bijeli tada svira f4 . To stvara mnoge nedostatke ranog f3 ; npr. otvara liniju za Crnu da na kraju svira ...Qh4+!.

Prednost f4 nad f3 je li to "dvosjekli;" tj. Bijelim daje neke kompenzacijske prednosti, posebno protiv osrednjih igrača. Stoga je bio popularan među napadačkim majstorima poput Rudolfa Spielmanna još sredinom prošlog stoljeća. Od tada su metode obrane za crnu otkrivene i standardizirane. S obzirom na današnju "najsuvremeniju" predstavu, kada Bijeli napravi nedostatak i pijuna i otvorene dijagonale, ne dobiva dovoljnu naknadu.

Međutim, sve bi se to moglo promijeniti sutra, netko otkrije novu liniju ili varijaciju.

Potpuno ste u pravu, volio bih da mogu odabrati više od njih kao pravi odgovor ....
Potpuno se ne slažem s ovom analizom. King's Gambit je sustav finog otvaranja za određenu vrstu igrača. Vrlo je dinamičan i često dovodi do agresivne, taktičke igre. To je, kao i svaki gambit, rizik, ali nikada nije dokazano da je neutemeljen. Moćni kraljev gambit nikad ne bih usporedio s 1.f3. Ni to isti teren. Obično je Bijeli taj koji može započeti rani napad na kraljevstvo Crnaca zahvaljujući otvorenoj f-datoteci i snažnom centru. Crni može isprobati Qh4 rani let, ali često se mora povući ili riskirati da ostane zarobljen, dopuštajući bijelima da dobiju na vremenu.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...