Pitanje:
Zašto se biskup svijetlog kvadrata smatra najboljim bijelim biskupom?
xaisoft
2012-05-04 22:51:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Isto pitanje odnosi se i na Bleka gdje se biskup s tamnim kvadratom smatra najboljim crnačkim biskupom.

To je bilo iz knjige "Logični šah potez potezom" Irvinga Cherneva, gdje citira izjavu Siegberta Tarrascha King's Bishop je najveći napadački komad, pa se pretpostavlja da se odnosi uglavnom na jednog igrača s jednom školom mišljenja. Bilo mi je zanimljivo kako Tarrasch ponekad ne bi ni pomaknuo svog kraljevog biskupa tijekom cijele igre.

Pročitao sam ** puno ** šahovskih knjiga i nikada nisam čuo da profesionalni igrač tvrdi da je jedan biskup bolji od drugog. Možete li nam reći odakle ste to čuli?
Drugo, @BlueRaja-DannyPflughoeft nikad prije nisam čuo za ovo.
Čuo sam na ICC-u. Kad dobijem više detalja, objavit ću ga.
@BlueRaja-DannyPflughoeft Em. Lasker "Laskerov priručnik za šah". Nisam ga pročitao, niti znam upozorenja. Ali to je referenca na mišljenje stručnjaka. Uvjeren sam da je ovaj biskup ili taj biskup manje važan za amatere.
@Tony: Možete li citirati odlomak? Imam osjećaj da je govorio o određenom položaju ili određenom otvaranju, a ne o jednom biskupu općenito o drugom.
@BlueRaja-DannyPflughoeft ne mogu. Ja nemam knjigu. Međutim, sada bi to moglo biti javno vlasništvo.
Ažurirao sam svoj post sa pronašao sam ovaj citat.
Iako ovo očito nije dvostruko pitanje, čini se da ovo ima prostora za preklapanje rasprave s pitanjem koje sam prethodno postavio: http://chess.stackexchange.com/questions/25/relative-value-of-chess-pieces- na-kraljici-protiv-kralja
http://www.chess.com/article/view/you-have-it-he-doesnrsquot-part-1 ovo bi možda vrijedilo pročitati. to je iz šaha.com
Kao što Rousseau nije mogao komponirati bez mačke pored sebe, tako ni ja ne mogu igrati šah bez svog kraljevog biskupa. U njenom odsustvu igra je za mene beživotna i nevaljala. Faktor vitalizacije nedostaje i ne mogu smisliti nikakav plan napada. - Tarrasch. http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1258210
Devet odgovori:
#1
+11
EPN
2012-05-04 22:57:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Crni kralj zauzet će e8 i g8 (prije i poslije rođenja), oba su bijela polja. Također, najslabija točka na crnom kraljevskom dijelu je f7, opet bijeli kvadrat. Zbog toga, ako pokušavate napadati kralja, bijeli biskup često može biti dragocjeniji.

Možda netko drugi može dodati još neke dublje razloge, ali ovo je moje iskustvo.

Dodano: Također vrijedi napomenuti, napadi na h7 često mogu ugroziti kolega, još jedan bijeli kvadrat. Nadalje, samo kad bi biskup dijagonalno napadao f7, privezao bi pješaka na prognanog kralja.

Dobar odgovor, samo da dodam jedno - nakon rođenja i h7 će biti slab ... još jedan svijetli kvadrat!
Lijep odgovor. Jednom sam to pitao na ICC-u, ali mislio sam da su ušli previše u teoriju i na kraju me zbunili.
Poanta oko f7 je uvjerljiva. Ali ne vidim kakve veze boja kraljevskog trga ima s korisnošću biskupa, pogotovo kad je kralj u g8. Možda u e8 gdje se provjere mogu izbjeći ako se biskup nađe u f7 ili d7. Ali g8? Zagonetan.
To nema smisla, mogu dočarati slične razloge zašto je biskup tamnog kvadrata bolji. "Nakon što kralj kraljuje, biskup tamnog kvadrata može napasti g7, kvadrat ispred kralja, koji je često oslabljen zajedno s h6 i f6 nakon kraljevske vjerenice. Također, kraljica stoji na d8, tamnom kvadratu, i tako se biskup ponekad može razvijati s tempom. " Besmisleno, niti jedan biskup nije 'bolji' od drugog, i znatiželjno sam čuti odakle je potekla ova ideja. Ne mogu se sjetiti pitanja na koje bih bolje odgovorio "Ovisi o položaju" od ovog.
Prema E. Laskeru u "Laskerovom priručniku za šah", kraljevi R i B vrijede više od onih na kraljici. Naravno, sve je situacijski. Možda je odgovor zbog učestalosti kockanja s kraljevske strane.
#2
+8
Aushin
2012-05-05 19:06:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nijedan biskup nije sam po sebi bolji od drugog. Ovisno o vašem odabiru otvaranja, bijeli biskup tamnog kvadrata može mu biti mnogo vrijedniji.

#3
+6
Tom Au
2012-05-06 03:34:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bijeli svjetlosni (kraljev) biskup u kvadratu stoji na trgovima boje koje zauzima neprijateljski kralj. To vrijedi za njegov početni položaj, e8, i njegove vjerovatno pozicionirane pozicije, uglavnom g8, povremeno c8.

Također, svjetlosno kvadratni biskup napada važne kvadrate oko neprijateljskog kralja. To uključuje f7 i d7 i za izvorni i za pozicionirani položaj (na kralju i na kraljici) plus h7 (kraljeva strana), ili b7 (kraljica).

#4
+4
Rex Butler
2012-05-06 06:08:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Rekao bih da su vrijednosti biskupa svijetlog kvadrata u odnosu na biskupa tamnog kvadrata zanemarive, ali u svakom datom otvaranju vjerojatno će netko postati vrijedniji. Može biti da bi, ako prosječno prekomjerno otvorite, biskup koji može napasti f7 i h7 bio dragocjeniji, ali takvi su prosjeci besmisleni i kontraproduktivni ako završite s 'iznimkama' koja se dogodi 40% vrijeme.

Na primjer, kada crnac glumi Francuze, otvaranje, jedan od njegovih biskupa obično postane prilično užasan, barem na neko vrijeme.

#5
+1
PhishMaster
2019-12-27 03:10:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ne bih to nazvao "bijelim boljim biskupom", ali u većini slučajeva smatra se presudnim za kraljev napad. Bez toga, crni može puno lakše obraniti svoju kraljevsku stranu.

Morate uzeti u obzir da je "Logični šahovski potez potezom" knjiga vrlo početne razine i da treba prikazati jasne igre, često između igrača znatno različitih snaga, a mnoge su igre vrlo stare, iz vremena kada su napadi kraljevske strane bili češće dopušteni. Jednostavno danas ne razmišljamo na isti način jer je obrana puno bolja, ali teško je napasti crnog kralja bez nje ... općenito.

Odgovorio sam samo da objavim to pravilo palca o biskupu svijetlog kvadrata koji je obično presudan za napad na crnu kraljevsku stranu.

#6
  0
newshutz
2014-04-11 20:02:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

U glavnoj kraljevskoj indijskoj obrani, gdje se središnji zaključava i bijelo-crni napadaju na suprotna krila, crni tamnocrveni biskup vrlo je loš, a svijetli četvrtasti biskup gotovo je neophodan za uspješan napad.

Čini se da je ovo uopćavanje u najboljem slučaju beskorisno.

#7
  0
Kevin
2014-06-13 15:27:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koji će biskup biti jači, ovisi o tome koje se otvaranje igra i položaju pijuna u središtu i oko vašeg kralja. Na primjer, ako igrate francusku obranu, biskup svijetlog kvadrata općenito je vaš najslabiji komad i često ga je dobro zamijeniti s nečim poput b6, Ba6, BxBd3 itd. To je zato što na njemu postoje crni pijuni e6 i d5. S druge strane, ako igrate Ruya Lopeza, tada ćete imati pijune na e5 i d6. Sad su vam otvoreni svjetlosni kvadrati, taj je biskup fantastičan komad i želio bih izbjeći njegovu izmjenu. Nadam se da će to pomoći!

#8
  0
Lyudmil Tsvetkov
2017-11-25 14:23:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ne postoje takve statistike.Komodo je izvršio neke testove, pokazujući bolje relativne performanse kada je biskup c1 (tamno-četvrtasti) izvan ploče, umjesto da je uklonio biskup f1 (svijetlo-četvrtasti). Ali razlika je bila prilično beznačajna. Dakle, ovisi jako o vrsti igranih šahovskih pozicija. Nisam siguran u napadu (to nikada nisam provjeravao, ali na mnogim je pozicijama tamnocrpni biskup definitivno jači), ali ono što se tiče općeg šaha play, kingside fianchetto (g3 i Bg2) je gotovo uvijek najbolja moguća postavka otvaranja, u vrlo širokom rasponu otvora, pa bi zadržavanje ovog biskupa trebalo biti dobro. Razlog je naravno da takav biskup jača kraljevo sklonište, dok je na istodobno rendgenskim napadom na brojne protivničke dijelove duž duge dijagonale (Nc6, Ra8, itd.) U usporedbi s tim, biskup vjerenik na kraljici (Bb2) napada protivničke dijelove na dugoj dijagonali, ali ne pruža sklonište prijateljskom kralju, pa djeluje manje uvjerljivo.

#9
-1
Zdravko Stojkoski
2017-11-23 06:37:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bijeli biskup je bijeli najbolji komad nakon kraljice, jer je aktivni biskup, a također može vjenčati na kraljevskoj strani. U tom slučaju vrijedi do 4,5 bodova. Također, Fischer je izabrao zauzeti biskupa, a ne topa, takva je njegova snaga u obrani kralja. Slično crnoj strani, bijeli biskup se često naziva problemom biskupa koji se često blokira ili ne razvije do dobrog kvadrata. Mnogo ovisi o puno puno stvari, vrlo sam otvoren igrač i štitim svog bijelog biskupa, koji vrijedi više od viteza, biskupi su poput moje djece, a bijeli mi je najdraži. ;-) gledajte neke Fischerove igre, on je glavni eksponent bijelog biskupa i čak je svoju kraljicu zamijenio za protivničkog biskupa!

"Bijeli biskup je bijeli najbolji komad nakon kraljice". Uh, ne. Ne u ovom općenitom smislu. U jednoznamenkastom postotku igara može biti "bolji" od dodijeljenog toka, ali opet, u jednoznamenkastom postotku igara, vitez je "bolji" i od topovog. Ili čak pijun.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...