Pitanje:
Načini za poboljšanje obrambenih vještina
Tomislav Dyulgerov
2014-08-19 15:46:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Sinoć sam odigrao dvije OTB igre s mojim prijateljem i u obje igre sam postigao pristojne, čak i pobjedničke pozicije. U nekom trenutku, iako sam previdio sigurnost svog kralja i užasno sam pogriješio, što je dovelo do gubitka obje igre.

Vraćajući se dalje, palo mi je na pamet da to radim gotovo redovito! Pregledao sam nekoliko utakmica u kojima sam imao sjajnu poziciju, a onda sam napravio loš potez koji je doveo do toga da je pozicija jednaka ili čak lošija. U ovim igrama problem nije bila posebno kraljeva sigurnost, već neka druga pozicijska ili taktička pogreška.

Utvrdio sam da je problem previše usredotočen na napad, pokušava matirati protivnika, a zatim se opustim malo previše, misleći da pobjeđujem, i povučem loš potez. Očito je da moram raditi na izbjegavanju grešaka i poboljšanju svojih analitičkih vještina OTB-a, ali u ovom bih se pitanju želio usredotočiti na poboljšanje čisto obrambenih vještina, posebno kada sam pod pritiskom.

Jedan vrlo važan aspekt obrane, kako je definiran kao Nimzowitsch, jest pojam profilakse. Stvar je u tome što nisam siguran kada bih trebao povući profilaktički potez koji ne odbacuje ni moju prednost.

Jedan od načina za poboljšanje u pronalaženju profilaktičkih poteza bio bi proučavati igre igrača svjetske klase, poznate po svojim obrambenim vještinama i snažnom razumijevanju položaja. Odmah mi padne na pamet ime Tigran Petrosian, ali gdje bih mogao pronaći neke od njegovih zabilježenih igara kako bih zaista mogao razumjeti i uvažiti snagu njegovih poteza?

Koje biste druge igrače preporučili za proučavanje kako biste se poboljšali u ovom određenom području?

Možda bi najvažnije pitanje bilo sljedeće:

Kako se nositi s psihološkim pritiskom da imate sjajnu poziciju i srušite se u sljedećih nekoliko poteza?

Koje biste druge načine za poboljšanje preporučili?

"Kako se nositi s psihološkim pritiskom imati sjajnu poziciju i srušiti se tijekom sljedećih nekoliko poteza?" mislite li "što da mislite kad vam se pozicija tek srušila" ili "što da mislite kako biste bili sigurni da se vaša pozicija neće srušiti tijekom sljedećih nekoliko poteza"?
Odgovori na oba pitanja bili bi vrlo zahvalni!
Osobno mislim da postoji prilično značajna razlika između * obrane * i * profilakse *: prva podrazumijeva aktivnu obranu od protivnikove agresije, dok drugu karakterizira odbijanje mogućnosti protivnika da uopće napada! Naravno, neki od najboljih obrambenih umova također su bili izvrsni profilaktičari (npr. Petrosian), ali dvije su karakteristike različite.
Da, slažem se, njih dvoje se prilično razlikuju. Stvar je u tome što bih želio poboljšati oba aspekta svoje igre. Zbog toga sam spomenula profilaksu kao pojam koji bi potencijalno mogao dovesti do bolje obrane.
Jeste li sigurni da su pozicije s kojih gubite jednako dobre kao što mislite da jesu? Možda je razlog što stalno gubite s ovih "pristojnih, čak i pobjedničkih" pozicija taj što ipak nisu tako dobre pozicije.
Prema računalnoj analizi to je više od +3 prednosti. Pa izgleda da nisam zbunjen ili nešto slično. Ipak kažete pošteno.
šest odgovori:
vs97
2014-08-19 16:20:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

"... gdje bih mogao pronaći neke od njegovih zabilježenih igara kako bih zaista mogao razumjeti i uvažiti snagu njegovih poteza?"

Iako na cijelom YouTubeu možete pronaći anonimne igre Petrosijana i neke web stranice povezane sa šahom, preporučio bih vam kupnju ovih knjiga ako vas zanima njegov stil.

Koje biste još igrače preporučili za proučavanje kako biste se poboljšali u ovom određenom području?

Karpov, Korchnoi, Ulf Andersson, Kramnik, Carlsen, Fischer .

Kako se nositi s psihološkim pritiskom da imate sjajnu poziciju i srušite se tijekom sljedećih nekoliko poteza?

Iz osobnog iskustva, tijekom igre samo se uvježbajte da se ne uzbuđujete previše tijekom napada i prije sljedećeg napadačkog poteza provedite vrijeme analizirajući koliko je vaše obrane ometeno i koliko to dugoročno može biti kritično. Ako se pozicija već urušava, nastavite napadati ako ste potpuno sigurni da ćete moći matirati brže od protivnika ili se vratite braniti i nadati se grešci ili remiju. Nakon igre analizirajte igru, baš kao što ste to i učinili.

Koje biste druge načine za poboljšanje preporučili?

Preporučio bih igranje što više igara protiv više ocijenjenih protivnika. To je način na koji se osobno poboljšavam.

Ellie
2014-08-19 22:09:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vasov je odgovor prilično dobar, pa ću samo predložiti stvari koje su pravokutne na njegovu. Ne volim zapravo razgovarati o šahu na apstraktne načine bez konkretnih stavova za raspravu, ali evo:

Prema onome što vidim u vašem opisu, skloni ste zatajiti svoje prednosti, sada greška se može dogoditi na mnogo različitih razina, ako se radi o materijalnom gubitku, tada je tužna istina jednostavno da morate točnije izračunati svoje planove / poteze i ne pretpostavljati da će "stvari uspjeti" prečesto.

Umjesto toga, ako otkrijete da zatajite svoju pozicijsku prednost, poput gubitka kontrole nad otvorenim datotekama, gubitka aktivnosti nad svojim figurama, potiskivanja vaših figura protivničkim napredovanjem pijuna ili konačno pronalaska vašeg kralja u zasjedi bez priliku da više nešto učinimo po tom pitanju. U svim tim slučajevima postoji više obrambenih načina na koje se čovjek može osloniti ili jednostavno pokušati.

 1. Držanje: najpasivniji oblik obrane, samo pokušavanje zadržavanja položaja nakon što ste odglušili napad, na pr. Sada, da biste se poboljšali na ovom području, definitivno biste trebali pogledati Carlsenove ili Anandove igre (osobno mišljenje), Carlsen jer je izuzetno snalažljiv, a Anand jer ima puno iskustva u solidnoj igri, naravno da biste trebali potražiti igre gdje su ovo dvoje bili pod pritiskom i pogledajte koje su ideje pronašle kako bi zadržale svoje pozicije. Napokon, poteškoća u pasivnom držanju položaja je u tome što se često ispostavlja da zahtijeva puno izračuna s vaše strane, jer sve taktike koje je planirao vaš protivnik moraju biti pobijene. Dakle, za ovu vrstu obrane, trebali biste samo igrati puno blitz / brzih igara na mreži, (5 min do 15 min igara) i nakon toga analizirati svoje igre. Zašto blitz? jer se u brzim načinima nalazimo dosta vremena pod pritiskom, pa morate smisliti plan za obranu gotovo u svakoj igri.

 2. Obnovite svoje planove: čim shvatite da možda gubite inicijativu, morate početi tražiti alternativne uvredljive planove koji mogu pomoći u zadržavanju nekih vaših prednosti, često se takvi planovi mogu pronaći i kad izbjegavate li igrati vrlo obrambene pozicije. Za ovu vrstu predstava morate znati o transpozicijama, tj. Primijetiti sličnosti s ostalim igrama koje ste igrali ili još uvijek imate na umu, i sjetite se "ah! Jednom sam imao ovu strukturu na strani kraljice i guranje svojih pijuna ( samo primjer) pomogao mi je da osvojim neko vrijeme ". Nadalje, razmislite o velikim pomacima u vašem položaju kao što je prelazak kraljice s kralja na kraljicu i obrnuto, ili naglim aktivnostima lopata, poput nekih Benko pozicija, potiski kraljevog pijuna koje on / ona možda nije očekivao, itd.

 3. Taktika: Uvijek imajte na umu da, unatoč današnjim računalima i šahovskim motorima, još uvijek igramo protiv ljudi. U svakom slučaju, uvijek biste trebali nastaviti isprobavati nove taktike, protivnik na kraju može pasti na jednu od njih. Stoga počnite tražiti škakljive planove koji bi otkrićem mogli dovesti do vilica ili provjera, ili igara itd. Često prisiljavaju protivnika da se s tim mora nositi prisilno, a vaši dijelovi ponovno zadišu. Da biste poboljšali taktiku, ne trebate gledati samo vrhunske igrače, jer su u njihovim igrama taktike previše sofisticirane i često nam nisu izravno korisne. Dakle, radije nastavite rješavati zagonetke (po mogućnosti na mreži), sve više i više ... svakodnevno, to će s vremenom dati vrlo bogat alatni okvir za taktike.

 4. Potezi za profilaksu: Budući da ste se zbunili oko ovoga, objašnjavam u nekoliko riječi: Općenito, trebali biste razmotriti njihovo igranje u dva slučaja: Prvo kad su obje strane apsolutno zaglavljene i ne znaju kako napredovati na njihovim položajima, pravo je vrijeme da pronađete ključne profilaktičke poteze koji vaš položaj čine još robusnijim i manje ranjivim na buduće napade. Drugi slučaj, kada potez za profilaksu koji imate na umu ide paralelno s vašim planovima napada, gdje želite izbjeći gubitak tempa provjerama ili povlačenjem nezaštićenih dijelova. Tada je sasvim u redu odvojiti vrijeme i igrati ih. Ali, naravno, šah je previše specifičan da bi omogućio takva uopćavanja, zato nikada ne zaboravite izračunati do neke mjere nužnost profilaktičkog poteza i njegove implikacije.

 5. I na kraju, ali ne manje važno, ako vam nedostaju općeniti obrambeni planovi u srednjim igrama i završnim igrama, gledanje vrhunskih igrača zaista je dobar savjet, ali ne bih se usredotočio na jedan igrač, radije napravite popis igrača koje gledate što raznolikijim, jer ih promatramo kako bi upijali nove ideje, iz situacija u kojima su morali braniti svoje stavove, i pokušati ih uključiti u svoje igre. Što raznolikiji igrači koje proučavate imaju više šansi za otkrivanje novih ideja. Najteži zadatak u gledanju vrhunskih igara je sposobnost izračunavanja stvarnih planova ili varijacija koje su ti igrači imali na umu, jer ono što vidimo ponovnim prikazivanjem njihovih igara pokazuje samo otprilike 1% onoga što su stvarno izračunali, pa morate uzeti vremena , svoju kavu i nastavite proučavati ove igre onoliko dugo koliko vam je potrebno dok ne pronađete njihove razloge. Gledanje zabilježenih igara nije uvijek dobra ideja, jer vam neće omogućiti da sami razmišljate i saznate stvari, ipak je to zadovoljstvo koje igramo u šahu.

 6. ol >

  Što se tiče psihološkog pitanja, možda ćete pronaći korisne elemente u mom odgovoru na ovaj post.

Također bih predložio da treniram taktiku kao način da se minimaliziraju greške u materijalnom gubitku, još jedna stvar koja mi je pomogla je da igram protiv šahovskog motora gdje mi je položaj malo lošiji (motor ima malu prednost). Motori su obično neumoljivi i mislim da mi je to pomoglo da razvijem obrambene vještine
jrdevdba
2016-09-21 20:05:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kako se nositi s psihološkim pritiskom da imate sjajnu poziciju i srušite se tijekom sljedećih nekoliko poteza?

Preporučio bih pregled članaka, knjiga, Dana Heismana, i / ili videozapise ako ih možete dobiti.

http://www.danheisman.com/

Heismanove osnovne upute pružaju okvir koji možete koristiti za sistematičniju procjenu vaših šahovskih pozicija dok pod pritiskom. Postojanje načina da procijenite situaciju smanjit će vaš stres i smanjiti šanse da ćete pogriješiti.

U osnovi je Heismanov savjet da pregledate poziciju za provjere, hvatanja i prijetnje . Ili kao što je Hesiman objavio na Twitteru:

Uvijek kažem "Provjerava, snima & prijetnje" jer je privlačno, ali redoslijed je stvarno "Provjerava, prijetnje mate, hvata & druge prijetnje"

https://twitter.com/danheisman/status/425647419762548737

Uglavnom sam naučio iz Heismanovih videozapisa, u kojima detaljnije govori o gornja metoda. U osnovi naglašava ne žuriti , već odvojiti malo vremena za pregled izbora koji bi mogli rezultirati greškama. Naravno da u šahovskoj partiji ima puno drugih stvari koje treba pokriti, ali ono što mi je bilo od najveće pomoći u Heismanovom savjetu je da on više puta podvlači koliko puta igrači brzo prelaze ili misle da je njihov sljedeći potez "očit", da bi sa strahom shvatio sekunda kasnije da je sadržavala veliku pogrešku jer su previdjeli posljedice protivnikova čeka, hvatanja ili prijetnje.

Koje biste druge načine za poboljšanje preporučili?

 1. Proučite mnoge igre s igračima oko vaše ocjene, ali i neke komentarirane igre visoko ocijenjenih igrača. Osobno pokušavam postaviti pravu ploču i pregledati sve sporedne točke sadržane u bilješkama. Ali ako vam pregled igara na ekranu odgovara, sjajno.

 2. Pokušajte zadržati kopije vlastitih igara i pregledati ih, uključujući pokretanje kroz mehanizam da biste vidjeli što pišu. Koristim značajku uvoza igre na lichess.org, a zatim zatražim računalnu analizu. Uvijek nešto naučim iz viđenja onoga što računalo kaže da sam pogriješio.

Sretno!

jaxter
2016-09-19 11:26:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vaše pitanje uključuje nekoliko tema:

 1. Uspješno napadati, umjesto da ne uspijete i ne budete prisiljeni u obranu
 2. Biti snalažljivi u obrani (bez obzira jeste li prije imali napad tome ili ne

Za opći vodič za napad, preporučio bih Umjetnost napada Vladimira Vukovića. Adresira kako učinkovito kombinirati dijelove, standardne napade o pozama zamka različitih vrsta, korištenju pijuna ili komada ili oboje u napadu na kralja, itd. Neka izdanje revidira John Nunn u algebarskoj notaciji s ispravcima, naravno, a ne original na engleskom opisnom notacija.

Što se tiče učenja obrambenih koncepata, preporučujem Andrew Soltis 'Nova umjetnost obrane u šahu. Obuhvaća puno aspekata obrane, a posebno kako se obrambena tehnika promijenila od Petrosianovih vremena. Danas su branitelji puno poduzetniji u tome kako koordiniraju svoje dijelove, prekrivaju žarišna polja, prezaštićuju i generiraju jeo kontraigra. Imajte na umu da postoji i starije izdanje ove knjige, ali novije je više od ažuriranja, već je prepravljeno radi objašnjenja ove promjene mora u tehnici; čini starije izdanje potpuno zastarjelim.

Obje su dostupne na Amazonu u izdanjima Kindle, koja možete pročitati na gotovo svim uređajima. Prednost je u tome što olakšava označavanje važnih odjeljaka, recenziju itd. Art of Attack također je dostupan od izdavača Everyman Publishing u PGN ili Chessbase formatu, što olakšava pregled varijacija i dodajte im bilješke, kao i označite ih za kasniju referencu bilo kojom shemom koja vam se sviđa.

Sve navedeno, protivnika ćete s vremena na vrijeme iznenaditi protunapadom, a možda će i zabiti sve što ste radili. Ili, on jednostavno može opovrgnuti vašu žrtvu. Samo slijedite Steinitzovu izreku: Ako imate prednost, morate napasti. Ako ne, ne smijete . To je tako jednostavno. I samo se pristojno branite i tražite kontraigra. Većina igara sadrži pogreške oba igrača; kada vaš protivnik napravi jedan u svom napadu (a najvjerojatnije hoće), budite spremni to kazniti.

AS3Noob
2016-09-23 08:05:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mislim da bi vam se isplatilo usredotočiti se na temu razmjene figura.

Jedan od načina da smanjite potencijal matiranja protiv svog kralja je razmjena protivničkih napadačkih figura. Međutim, to često može imati nedostatak dopuštajući protivniku da se razvija tempom pri ponovnom hvatanju.

Dakle, u idealnom slučaju želite da vaš protivnik mora trošiti vrijeme izmjenjujući svoje napadačke dijelove za vaše obrambeno postavljene dijelove, pa umjesto toga ponovno hvatajte tempom.

Ako je vaša kraljeva sigurnost zvučna u početku pozicija, tada će obično nakon niza razmjena protivnička inicijativa izbaciti napuštajući poziciju na kojoj faktori završne igre (nadređeni pijun je siguran, vanjski pas, itd.) često određuju rezultat igre.

Nate
2017-03-22 18:32:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nemoguće je sa sigurnošću reći bez gledanja igara, ali ono što opisujete zvuči kao problem s greškom, što zapravo nije isto što i profilaksa ili obrambena igra. Govorite o obrani pod pritiskom, ali zvuči kao da nailazite na probleme kada imate ugodnu prednost, tj. Kada niste pod pritiskom.

Kao trener , Otkrio sam da je vrlo često da igrači pogrešno dijagnosticiraju vlastite probleme, što ima smisla ako razmislite: da ste doista znali što vas koči, vjerojatno biste to već riješili! Toplo bih preporučio da se malo podučite ako je moguće. Zvuči kao da bi vam zaista mogao koristiti još jedan par očiju.

Nakon svega toga, dopustite mi da preporučim jednostavnu tehniku ​​koja je vrlo korisna za profilaksu, obrambenu igru, i izbjegavanje grešaka ! Imajte naviku pitati se: "Koji je sljedeći potez mog protivnika?" Ovo je jedno od najboljih pitanja za usmjeravanje vaše pažnje na ono što je važno na položaju. Imajte na umu, ne trebate obrambeno reagirati na protivničke ideje. U nekim je slučajevima najbolje da ih ignorirate ili ih učinite nevažnim snažnim agresivnim potezom. Ali svijest o protivnikovim idejama izuzetno je važna.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...