Pitanje:
Čuo sam da profesionalni šahisti moraju trenirati fizički, kao i mentalno. Zašto je to?
ToddM
2017-02-02 12:04:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Čula sam da su i Fischer i Karpov smatrali da je tjelesni trening izuzetno važan za njihov uspjeh i da ruski treneri također smatraju da je potrebna određena količina fizičkog treninga. Zašto je to? Kako bi to trebalo pomoći? Kakva bi vježba trebala pomoći.

Jer bi šahovska igra mogla potrajati 5 sati. Svjetski prvaci moraju biti u formi i stabilni da ne bi pogriješili u kasnoj utakmici. Također morate biti jaki da biste dosljedno igrali tijekom turnira ili meča.
Pa je li aerobik ono što je važno ili trening snage? ili oboje?
Jedan odgovor:
Sathyam
2017-02-02 16:14:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dobro ste čuli. Tjelesni trening je jednako važan kao i mentalni trening u šahu. Razmišljanje je energetski intenzivna aktivnost i često ima izravan učinak na fizičko tijelo. Citirajući ovaj znanstveni američki članak Ferrisa Jabra, 18. srpnja 2012., mozak je težak oko 1,4 kilograma, samo 2 posto ukupne tjelesne težine, zahtijeva 20 posto naše metabolizma u mirovanju (RMR ) - ukupna količina energije koju naša tijela troše u jednom vrlo lijenom danu bez aktivnosti .

Karpov je izgubio 10 kg (22 lb) tijekom utakmice svjetskog prvenstva Kasparov-Karpov od 1984-85. Citirajući Kasparova iz ovog intervjua, posvećujem veliku pažnju svom fizičkom stanju; biti u formi pod strašnim pritiskom velikih natjecanja. Očito je da ovo s godinama postaje sve važnije .

Iz studije Speakmana JR et. al , fizička spremnost poboljšava brzinu metabolizma u mirovanju (RMR), što je glavni doprinos dnevnoj energetskoj rezervi, pa su stoga sva povećanja RMR-a kao odgovor na intervencije vježbanja potencijalno od velike važnosti.

Šah, kao što znate, aktivnost je intenzivna za mozak i stoga RMR igra važnu važnu ulogu. Stoga je iz 1. i 3. stavka jasno da fizička spremnost poboljšava mentalnu spremnost i stoga je korisna za šah.

Ne objašnjava kako su neki vrhunski igrači pretili (neću imenovati imena), stari (Smyslov, Korchnoi), alkoholni (neko vrijeme, ionako) ili jednostavno fizički slabi (Tal).
@JeffLowery Smyslov, svjetski prvak i Korchnoi, izazivač Karpova, bili su vrhunski igrači prije nego što su ostarili. Tal fizički nije bio slab dok nije patio od problema s bubrezima.
Vrhunski igrači s prekomjernom težinom @JeffLowery danas su rijetki. Glavni problem koji pretilost uzrokuje je loša regulacija glikogena i inzulina, što dugo utječe na koncentraciju. Ovo je u osnovi _kognitivna izdržljivost_. Fit igrači mogu se koncentrirati i nakon 6 sati igre kao i nakon 5 minuta igre. Carlsen je poznat po ujednačenosti kvalitete svoje igre. To ne znači da igrači manje kondicijski osviješteni ne mogu igrati jako dobro; oni će jednostavno biti bolji od spremnih igrača tijekom dužih razdoblja, uz ostale jednake stvari, što obično znači u završnici.
@HerbWolfe Moja poanta je da su bili vrhunski igrači u šezdesetima. Ne baš onako dobri kao nekada, ali i dalje među prvih 20.
Kasparov je uvijek uključio nogomet u svoj ljetni trening kamp. Carlsen igra nogomet.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...