Pitanje:
Koliko je vjerojatno da je neortodoksna promocija optimalna?
anotherguy
2018-05-01 02:51:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Underpromotion je zanimljiv aspekt šaha, ali postoje i druge mogućnosti koje nisu dopuštene prema modernim pravilima.

Jedna je takozvani " lažni pijun", jer je ovo pitanje raspravlja: Kada (ako je uopće bilo) pravilo da promocija pješaka nije obavezna? gdje bi cilj bio zabiti se.

Druga je promocija pješaka u komadić suprotne boje, gdje bi cilj mogao biti ugušiti neprijateljskog kralja jednim od svojih "vlastitih" dijelova, kao u primjeru iz Wikipedije, ili možda uzrokovati nečijeg vlastitog kralja koji će biti zastojan uz pomoć novostvorenog neprijateljskog komada.

Ako su oba dopuštena, promicanje u slabi neprijateljski komad često bi imalo istu svrhu kao lažni pijun, pa u takvim slučajevima , pretpostavimo da je lažni pijun naš zadani zadatak, ako uspije.

Koja bi od ovih situacija bila manje vjerojatna? Da li bi se vjerojatnije dogodila bilo koja od njih nego poticanje topa, biskupa ili viteza?

Tri odgovori:
Laska
2018-05-03 11:59:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hvala na vašem sjajnom pitanju. Evo što mislim o relativnoj učestalosti različitih promocija šala, u igrama i skladbama. Mnogi su takvi sastavi pomoćnici ili samoprijatelji, ali obrazloženje za odabir promocije već je pomalo neobično u njima, pa ćemo se u ovoj temi usredotočiti na igre, izravne partnere ili studije.

Redovite promocije

Prvo, brzi pregled učestalosti legalnih promocija, kako je navedeno na stranici Wikipedije na koju ste ukazali:

Komad% jaka>
Queen 96,9
Knight 1,8
Rook 1,1
Bishop 0,2

Par bodova:

(1 ) Viteška promocija nedvojbeno nije nedovoljna promocija, jer promovirani komad dobiva neposredan pristup trgovima koje kraljica nema. Najčešća upotreba viteškog promicanja je u vrućim pozicijama u kojima je tempo ključan.

(2) Rook i bishop definitivno su nedovoljne promocije: mogu se koristiti za pretvaranje izvlačenja u pobjedu izbjegavanjem stalegirajući protivnika. Ali oni se također mogu koristiti (više u skladbama nego u stvarnom životu) da bi pretvaranjem gubitka pretvorili u remi ulaskom u položaj bloka.

(3) Sumnjam da je potreba za promicanjem biskupa toliko velika kao 0,2%. Svakako postoje slučajevi u kojima je to odgovor, ali pretpostavljam da su oni zaostali za onima kod kojih je B-promocija odabrana iz zabave. Svakako sam vidio GM Hikaru Nakamuru da to radi za osmijeh na računala.

Lutkasti pijun

Lažni pijun ide ideju nedovoljne promocije do svoje logične krajnosti. U principu, uglavnom bi se koristio u igrama za pretvaranje izgubljene pozicije u neriješeno, jer se (za razliku od biskupa ili topa) ne oslanja na druge dijelove koje treba blokirati. Ali izgrađene su i pozicije na kojima lažni pijun može neriješen rezultat pretvoriti u pobjedu. Ovdje bi obrambeni igrač imao dvije alternativne crte, jednu crtanje protiv biskupa, a drugu za crtanje protiv topa. U cijeloj drami, ne znam ni za jedan turnir na kojem se zapravo igralo pravilo lažnog pijuna iz 1862. godine. Postoji nekoliko dobrih kompozicija, ali vrativši se na usporedbu frekvencije, lažni pijun ušao bi s otprilike 0,0%!

Neprijateljska jedinica

Prijelaz na unapređenja u neprijateljsku jedinicu. Brojni su problemi promocije šale iz 19. stoljeća koji se oslanjaju na unapređenje u neprijateljskog časnika. Prema povjesničaru šaha Mariu Richteru, ovdje je jedan utjecaj imao Bilgerov Handbuch des Schachspiels , koji je za mnoge generacije šahista bio referentni rad o šahu. Posebno se odnosi na odlomak koji definira pravilo napredovanja:

Gelangt [der Bauer] auf die letzte Reihe des Brettes, auf Welcher anfangs die Offiziere des Gegners stehen, so muß der Besitzer ihn augenblicklich umwandeln und zu einem believebigen Offizier machen. Hierbei kann man eine zweite Dame, einen dritten Springer u.s.w. wählen; nur versteht es sich, daß der Bauer nicht in einen zweiten König verwandelt werden darf.

(Ako pijun dosegne posljednji čin, koji u početnom položaju zauzimaju neprijateljski časnici, to mora biti odmah unaprijeđen u proizvoljnog časnika. Na taj način možete dobiti drugu kraljicu, trećeg viteza itd., ali ne možete imati drugog kralja.)

Dakle, Bilguer je zaboravio navesti da je unaprijeđeni časnik treba imati istu boju kao pijun!

Postoje mnoge šaljive skladbe koje uključuju promicanje u neprijateljskog viteza, biskupa ili topa. Ako netko traži njihove mogućnosti kretanja, tada bi ih umjesto toga mogao zamijeniti prijateljski lažni pijun koji se uopće ne može pomicati. Međutim, neprijateljska jedinica je da je druga neprijateljska jedinica ne može zarobiti, posebno blokira kvadrat leta kralju. Također može poslužiti za sprječavanje nagrizanja protivnika davanjem novog komada za kretanje.

Obično se pretpostavlja da napredovanje u neprijateljskog toka može biti praćeno rodom.

Dakle ukratko, mislim da je neprijateljski časnik manje koristan od prijateljskog lažnog pijuna za postavljanje u pat-poziciju i korisniji za izbjegavanje zagovaranja protivnika. Relativne frekvencije bi to odražavale, ponovno približno 0,0%.

Otvoreni slučajevi

Postoje dva otvorena slučaja u kojima znam da nema postojećih sastava:
(1) Unaprijeđenje u neprijateljsku kraljicu. Kako bi mogao biti u mom interesu promovirati pijuna u neprijateljsku kraljicu, a ne u neprijateljskog topa ili biskupa?
(2) Unaprijeđenje u neprijateljskog pijuna. To bi zahtijevalo novo pravilo: kako se kreće pijun u prvom redu? A po analogiji s topom, može li dvostruki korak?

(Unaprijeđenje u kralja, bijelo ili crno također se nalazi u problemima, ali slijedimo Bilgera da ih izuzme iz opsega jer je ovdje polje rasprave već dovoljno široka i zahtijevale bi proširenje pravila koja se odnose na to kako mat djeluje protiv više kraljeva.)

Hvala na odgovoru. Nisam razmišljao o unapređenju u neprijateljski komad ili lažnog pijuna kako bih izbjegao zastoj, ali to ima smisla. Što se tiče pitanja prvog poteza neprijateljskog pijuna, to bi ovisilo o sročenju pravila, pretpostavljam. Kažu li da može dvostruko zakoračiti na svom prvom potezu ili prelasku iz drugog ranga? I FIDE i USCF kažu "prvi potez".
Da, rekao bih da pješak već u prvom potezu može napraviti dvostruki korak. Ako se pijun promakne u neprijateljskog topa, tada je normalno dopušteno zamaknuti: tj. smatra se novim dijelom koji se nikada nije pomaknuo.
[Nakamura promovira 5 biskupa protiv Rybke] (https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1497429)
SmallChess
2018-05-01 04:49:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hoće li se vjerojatnije dogoditi bilo koji od njih ako se ne unaprijedi u biskupa? ili topa? ili vitez?

Siguran sam da se vaši scenariji ne bi događali češće od promaknuća u viteza. Promocija viteza nije nemoguća u natjecateljskom šahu, dok se vaši scenariji najvjerojatnije javljaju u šahovskom sastavu.

Rewan Demontay
2019-11-19 08:25:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Primjere otvorenih slučajeva pronašao sam iz Laskinog odgovora, pri čemu je prvi stari sastav, a drugi amoderni. Da bi se izravno odgovorilo na pitanje, postoci pojavljivanja ovih slučajeva također su 0%.

Slučaj # 1

  [Naslov "Gyula Breyer, Magyar Sakkvilag, 1918, bijela Igrati i pobijediti "] [FEN" 1N1bknbr / 2p1Pn1p / 2K1Rp1p / 4pP1B / p3p3 / p3P1N1 / P6P / 8 w - - 0 1 "]  

Dodatak 20.4.2020: Ovaj problem je zapravo kuhan i promoviranje u crnu kraljicu, kako je Breyer prvotno namjeravao, ne funkcionira. Pogledajte analizu ovdje.

Ovaj sjajni sastav može se naći na SuperProbblem wesbite,, pregledu Google knjiga Nečuveni šahovski problemi i u Die Schwalbe Databse.

Slučaj # 2

  [Naslov "James Malcom, web mjesto PDB-a 2020, Mate In 2 "] [FEN" 1k1K3r / 3Q2P1 / 1N6 / 8/8/8/8/8 w - - 0 1 "]  

Premještanje bijele ili blokiranje čekova za toka se ne pare vrijeme je, niti bilo kakvo promaknuće u bijeli komad, jer je tada pat pozicija. Unaprijeđenje u Crni komad ne sljubljuje se ni na vrijeme, pa se nešto mora učiniti. Rješenje je tako da Bijeli moraju promovirati u Crnog pijuna! Time se izbjegava zastoj i Crni sada ne mogu ometati potez 2. Qc7 #. Ovaj problem dolazi iz baze podataka Schwalbea.

Pronašao sam i zabavnu retrogradnu analizu problem koji se odnosi na slučaj # 2.

  [Naslov "Andrew Buchanan & James Malcom, PDB web stranica 2020, Mate u 2 poteza"] [FEN "k7 / PN1N4 / PKpP4 / 1p6 / 8/8/8/8 w - - 0 1"]  

Rješenje: 1. dxc7 en passant! b4 2. c8 = Q / R #.

Objašnjenje: Koji je Blackov posljednji potez? Pion b5 nema prethodnog kvadrata odakle bi se mogao premjestiti ili uhvatiti, a Crni kralj ne bi mogao doći ni od kuda, a da nije bio u ilegalnoj dvostrukoj provjeri. Pion c6 nije mogao legalno doći iz c7, jer bi Bijeli kralj bio u provjeri da li ima okreta. Stoga je Blackov posljednji potez morao biti c8-c6! To je moguće jer je Whiteov posljednji potez promoviranje u crnog pijuna! Prije bijele promocije, posljednji potez Crnog trebao je snimiti na b5 sa c6. Crni je sigurno učinio dvostruki korak, pa je stoga en-pasantno hvatanje valjano rješenje.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...