Pitanje:
Znate li kada treba igrati Nc6 protiv Nbd7 u Najdorf Sicilianu kao crno?
David Chopin
2020-07-04 03:34:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Već neko vrijeme proučavam najdorfski sicilijanski jezik i općenito imam dobru ideju gdje razvijati svoje komade. Moji svijetli i tamno kvadratni biskupi obično završe na e6, odnosno e7. Dvorac ću kratko, a moj će točak na kraju završiti na c8. Međutim, jedna se stvar borim s odlukom hoću li igrati Nc6 ili Nbd7 i koji elementi jedan izbor čine privlačnijim od drugog.

Shvaćam da svaki potez ima svoje snage i slabosti. Nc6 daje kralju vitezu sposobnost da se povuče u d7 u određenom trenutku s izgledima za guranje f-pijuna. Međutim, blokira poluotvorenu datoteku c koja obično pokazuje na bijelog kralja. Nbd7 podržava viteza na f6, ali mu također oduzima sposobnost povlačenja na d7. Još jedna prednost je ta što čuva c datoteku čistom za crne topove. Nbd7 također blokira kraljičinu obranu pijuna d.

Razmotrite sljedeću poziciju s kojom sam se suočio protiv nejasne Adams-ove varijacije napada: rn1qkb1r / 1p3pp1 / p2pbn1p / 4p3 / 4P1P1 / 2N4P / PPP1NPB1 / R1BQK2R b KQkq - 1 9

enter image description here

Motori malo više vole Nbd7 u ovom položaju od Nc6, iako bi mi intuicija govorila da igram Nc6 prije razmatranja Nbd7. Kako biste odlučili hoćete li igrati Nc6 ili Nbd7 u ovoj situaciji? Također, postoje li dobre igre poučne na ovu temu?

Nema pravila, inače bi bilo previše lako. Morate razumjeti obrazloženje svakog poteza na svakom položaju. Ne vjerujte motorima pri otvaranju izbora!
Gdje motor na kraju želi staviti d7 viteza? Od d7 može doći do c5 ili b6, a ako niste sigurni na što motor cilja, općenito je dobro pogledati gdje motor želi smjestiti tog viteza dalje uz zadnju gornju liniju.
d7 je najfleksibilniji kvadrat za viteza u FEN-u. Crni ne zna treba li viteza staviti na c5 ili c4 (putem b6) dok bijela ne pokaže ruku. Crni zna da d4 ili b4 vjerojatno nisu najbolji kvadrati za viteza u FEN-u.
četiri odgovori:
shashank shekhar singh
2020-07-16 22:59:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pa, sve "ovisi" o položaju, ali u danom primjeru Nc6 je bolja opcija jer ima moguću postaju na d4 ili b4, a s topom na c8 također će biti dvostruko obranjen. Čak se može preusmjeriti na f6 ako je potrebno, što bi bilo gotovo nemoguće iz d7. Nbd7 blokira obranu pijuna d6. BTW, negdje sam vidio studiju prema kojoj se treba usmjeriti prema najdorfu d6 pijuna, pa se sugerira da to uopće ne predstavlja odgovornost (naravno, ovo bi moglo vrijediti samo u igrama na visokoj razini). Evo studije u kojoj sam većinu igara koje sam vidio igrao Nbd7, ali nisam GM i ne mogu sasvim slijediti obrazloženje. Ako protivnički dvorci dugo čekaju, definitivno viteza stavite na d7.

edwina oliver
2020-07-15 03:25:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bolji odgovor možda neće biti niti jedan.

Šah Tempo kaže da nbd7 gubi 100% jer će blacknc6 osvojiti oko 1/3 dostupnih bodova s ​​obzirom na to da tieh5 izlazi čak u endand b6 mrežama na pola, ali s više šansi da ne izgubite, ali manje da pobijedite

Možda biste željeli poraditi na formulaciji ovog odgovora. Kako sada stoji, uopće nije vrlo jasno što pokušavate prenijeti. Štoviše, s tako nejasnom linijom kao što je ova uopće nije sigurno da je potez koji je isproban možda jednom ili dva puta bilo kakav dobar: na primjer ... h5 je zadani položaj samo izravno loš potez, bez obzira na može sugerirati ishod jedne ili dvije igre na niskoj razini.
edwina oliver
2020-07-18 22:07:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

@David Chopin

Kao što sam prvi puta primijetio da su obje linije inferiorne.

h5 bi bilo bolje.

A za @Scounged - igre igralo ih je 2200 ++ ocijenjenih igrača i bilo je puno više igara nego što kažete.

Rezultati temeljeni na podacima na temelju GM igre govore sami za sebe.

Pravo pitanje je zašto igrati taj redak uopće kada ga 2Nc3 izbjegava.

edwina oliver
2020-07-15 03:11:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Sve ovisi. Ne postoji pravilo. Koji je vaš preferirani strateški plan? Koji potez to najbolje podržava?

Što radi protivnik? Koji potez bi se najbolje suprotstavio onome što rade?

Ako vaš intuicija govori jedno, onda to radite dok ne shvatite zašto to nije bilo dobro kao alternativa.

Ako niste barem IM, ako ne i GM nivo, doista neće imati nikakve razlike u ishodu vaših igara .

Koliko se često to događa?
Koliko vam ljudi uopće dopušta da igrate najdorfa?

U velikoj shemi stvari, koliko se često to događa u vašem igre i je li to dovoljno za opsjedanje tako malim izborom?

Rekao bih da Najdorf susrećem u najmanje 1/3 igara s kojima se suočavam kao crne boje s 1. e4. Toliko sam zabrinut zbog toga jer svoju strategiju obično usredotočujem na igranje na otvorenoj datoteci c, ali ponekad sam nailazio na probleme kada Nbd7 na kraju prisili kralja viteza na neugodan kvadrat jer nema d7 za povući se u.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 4.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...