Pitanje:
Tko u ovom trenutku ima prednost?
bpw1621
2014-09-04 07:04:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Igrao sam sljedeću igru ​​i u ovom sam trenutku mislio da crni ima prednost, ali malo razmislivši o tome nisam bio siguran.

U ovom trenutku igre tko ima prednost i za "koliko"? ... i ne mislim samo na brojanje komada bodova što znam raditi - mislim uzimajući u obzir i pozicioniranje.

Uz to, kako bih to mogao sam shvatiti, a da ne smetam ljudima iz Stacka Razmjena?

  [fen "2k5 / 1pp2p2 / p5p1 / 3b4 / 2NBq2P / 1PK1N1r1 / P7 / 3R4 b - - 0 1"]  
Prvo bih volio da ovdje imamo još pitanja ove prirode :). Nažalost, čini se da su računala ovih dana iz igre izvadila mnogo "subjektivnog" aspekta analize.
četiri odgovori:
ETD
2014-09-04 08:15:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

U ovom položaju materijalna neravnoteža u velikoj mjeri govori cijelu priču, jer je kraljica i dva pijuna protiv dva viteza, izuzev značajne pozicijske nadoknade, ogromna materijalna prednost. I u ovom slučaju, nematerijalna pozicijska razmatranja služe samo za naglašavanje prednosti crnaca: bijeli kralj je izložen, a njegovi dijelovi nisu dobro koordinirani (jedan vitez prikvačen, a preostale snage u opasnosti da postanu preopterećene pokušavajući se zaštititi) ). Rezultat je da je Bijela nemoćna da spriječi Crnu da dodatno poveća njezinu (već pobjedničku) materijalnu prednost, likvidirajući se u situaciju u kojoj Bijeli nema više za što igrati ili s čime. Ostavka ne bi bila nerazumna za bijele.

Da ilustriramo, ako Crna ima potez (OP ne kaže čiji je potez), onda 1 ... Bxc4 već donosi 2.bxc4 Rxe3 + 3.Bxe3 Qxe3 + , kad Crna ima kraljicu i dva pijuna za topa i može pobijediti u slobodno vrijeme. Ali čak i ako White ima potez, toliko je vezan u čvorove da ne može zaustaviti tu operaciju (ili nešto slično). Na primjer:

  [FEN "2k5 / 1pp2p2 / p5p1 / 3b4 / 2NBq2P / 1PK1N1r1 / P7 / 3R4 w - - 0 1"] 1.Re1 (1.Rd3 Bxc4 2.bxc4 f5 3.Kd2 f4) 1 ... Bxc4 2.bxc4 f5 *  

Crna može sa svojom kraljicom i dalje podizati materijal na otvorenom polju, a White neće imati ni vojsku s kojim sanjati o montiranju nevjerojatno povratka.

Tony Ennis
2014-09-04 08:51:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bijelo je osuđeno na propast. Blacova materijalna prednost je ogromna. Crni pobjeđuju trgujući dijelovima. I bijele šanse nestaju. Svest će se na Q-ov Black koji nadvlada White R ili crni pijuni koji trče dolje da postignu dodir. Ako je potez Crni:

  [naslov "Crno za pomicanje"] [fen "2k5 / 1pp2p2 / p5p1 / 3b4 / 2NBq2P / 1PK1N1r1 / P7 / 3R4 b - - 0 1"] 1. .. Bxc4 2. bxc4 Rxe3 3. Bxe3 Qxe3 + 4. Rd3 Qe1 + (4 ... Qxd3 5. Kxd3 Kd7)  

Bijela nema neposrednih prijetnji i stvarno ne može izgubiti više materijala . Dakle, razmjene su prilično iznuđene. Razlog zašto ovdje preporučujem trgovanje komadima jest taj što Crna ima značajnu materijalnu prednost. Svaka ujednačena trgovina čini preostale crne komade relativno jačima. Osim toga, Crni može stvoriti prolaze pijune s obje strane ploče. Crni može zamijeniti svoju kraljicu za Rooka i na taj način lako pobijediti, ako želi.

Ako je to potez Bijelih, to nije tako lako jer Bijeli nema poteza. Zapravo ne mogu smisliti dobar potez. 1. Rd3 možda. Jedino što White ima je jeftin šah-mat od Bf6 nakon kojeg slijedi Rd8 # . Teško da će mu Black dopustiti da to učini.

Što se tiče vašeg drugog pitanja, kako ste to mogli shvatiti, zaista nema načina osim pokušati. Na dobrom ste putu kad prebrojite bodove i znate da je Crni put prema gore. Nakon toga pregledavate ploču i osmišljavate strategiju. Moja strategija za ovu poziciju je trgovina dijelovima. Pa se onda pitam: "Kako to mogu učiniti?". Biskupsko hvatanje c4 bilo je prvo što sam vidio. Shvatio sam da mora ponovno zauzeti, pa je imao 2 izbora, pijuna ili kralja. Da je koristio pijuna, još bih više oslabio njegovu strukturu pijuna - odvojeni pijuni su slabi. Dakle, to je bilo dobro. To je kombinacija posjedovanja strategije, a zatim traženja taktike za provedbu strategije. Kad vidim loše postavljenog kralja i imam svoju kraljicu, pokušavam svugdje pronaći vilice. Ili pijuni koji se ne mogu obraniti. Pokret kraljice Qf2 račva pionere a i h . Jedan će pasti. Nisam previše zabrinut za White's Roka, jer ako se predaleko udalji od njegova kralja, moći ću ga zgrabiti.

Iako QxR na kraju lijepo dokazuje poantu, vjerojatno bih se odlučio za račvanje Qe1 (definitivno umjesto Qf2), podižući drugog pijuna prije nego što izvadim točku s ploče.
@tbischel Da, Crni ima mnoštvo dobrih poteza.
user8213
2015-09-29 10:31:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Materijalna neravnoteža je LOŠA, toliko loša da je jedina nada tvrđava. A tvrđava je nemoguća zbog nekih 1 ... g5 stvari nakon kojih slijede 2 ... Rxe3 3. Bxe3 Qxe3 +, između ostalog.

Bert Wilson
2018-11-10 03:01:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovo je dobit za crno nakon 1. ... Bc4 2.bc Re3 3.Be3 Qe3. Čak i ako bi bijeli nekako mogao izbjeći gubitak pijuna ili dva u ovoj liniji, crni može stvoriti prosljeđenog pijuna na kraljevskoj strani, a zatim pomoću kraljice uvesti ga do 8. mjesta i povećati ogromnu materijalnu prednost.

Iako ovo daje odgovor na pitanje, ne pruža ništa što već nije u jednom od ostalih odgovora.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...