Pitanje:
Zašto su ne-ruski majstori dopustili Capablanci da igra protiv njih "standardne" otvore?
Tom Au
2016-07-14 23:35:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bivši svjetski prvak JR Capablanca nije bio posebno dobar početni igrač. Ipak, on je bio "šampion", jer kad je preživio otvaranje, igrao je bolje srednje i završne igre od ostalih. A to se dogodilo jer je uvijek iznova mogao odigrati pregršt otvaranja.

Kasno u karijeri imao je naročite poteškoće protiv ruskih majstora. Ne samo zvijezde poput Alekhinea, Botvinnika i Keresa, već čak i drugorazrednih ruskih igrača. Glavni razlog bio je taj što su igrali raznolika i komplicirana otvaranja i u ovom dijelu igre postigli "skok" na Capablanci.

Zašto nisu ruski igrači učinili više da izvuku Capablancu iz njegove igre poznate uvodne linije?

To je možda posljedica razvoja hipermodernih ideja u teoriji otvaranja. Hipermoderna igra zapravo nije bila napredna u doba Capablance, a osim igrača Retija, kraljičin gambit odbijen smatrao je jedini način igre protiv 1.d4.
@magd: Ali Rusi su bili među prvima koji su istražili Queen's Gambit Accepted. Zašto to nisu učinili ni ostali?
Možda su Rusi razvili teoriju, ali ostali nisu. To nije bilo u doba igara koje su se emitirale na Internetu.
@magd: Dakle, možda je odgovor da su Rusi surađivali kako bi zajedno "razradili teoriju" (jer su zajedno bili u istoj zemlji), a ostali nisu?
Jedan odgovor:
user1108
2016-07-15 14:11:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Carablanca, koji nisu Rusi, nisu ga pritisnuli jako na početku jer nisu znali kako:

Capa je nastavio dominirati sve dok se nije dogodilo nezamislivo: Izgubio je svoj svjetski naslov od Alekhine . Izuzetno samopouzdan Capa ušao je u utakmicu psihološki nepripremljen za novog i poboljšanog Alekhinea. Na kraju je Capa izgubio meč jer nikada prije nije bio testiran u mjeri u kojoj ga je Alekhine pritiskao .

Izvor: Capablanca: Premjesti Premjesti Cyrus Lakdawala. Naglasak je mojOva pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...