Pitanje:
Proces razmišljanja o šahu
bretlee
2020-03-19 22:27:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Može li bilo tko od ovdje ocijenjenih igrača (1500+) tijekom igre razgovarati o svom misaonom procesu kako bih mogao poboljšati vlastiti?

Na primjer, moj vlastiti postupak ide ovako:

  1. Visim li komad ovim potezom?

  2. Stvara li ovaj potez rupu u mom kampu?

  3. Može li me protivnik nakon ovog poteza staviti u gadne rašlje?

mogući duplikat https://chess.stackexchange.com/questions/1609/what-thought-process-should-one-use-to-find-candidate-moves
@MichaelWest Čini se da je to više općenito pitanje nego samo potezi kandidata.
Pretpostavljam da na 3) također tražite igle i druge zamke, a ne samo vilice?
"Što žele dalje?" djeluje iznenađujuće dobro. Na kraju ćete moći pitati "Što žele učiniti u sljedeća 2 poteza?" i tako dalje.
Tri odgovori:
PhishMaster
2020-03-19 22:42:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prva stvar je da biste trebali imati opću ideju gdje je vaša predstava, bilo na kraljici, u centru ili kralju. Vaš plan o tome gdje ćete smjestiti svoje dijelove i kako ćete otvoriti taj dio ploče temeljit će se na strukturi otvarajućeg pijuna.

Ako je to kasnije u igri, želite pokušati shvatiti gdje je protivnik najslabiji. Odatle želite shvatiti koji od svojih komada možete ciljati na tu slabost. To se naziva "planiranje".

Odatle morate analizirati najbolji redoslijed poteza kako biste premjestili svoje dijelove u napad na tu slabost, uzimajući u obzir vlastite slabosti, znajući da će vaš protivnik pokušati da učinim isto tebi. Ponekad morate samo pričekati i braniti se ako ste puno gori.

Mnogo toga je intuitivno na temelju vaše razine igre, ali odatle morate samo izračunati varijacije.

Napokon, kako sam postarao stariji i sve mi više nedostaju očite stvari, volim promatrati svaki mogući potez obje strane, bez obzira koliko se potez činio apsurdnim. Ne analiziram ih, ali ponekad me jednostavno jednostavno razmatranje poteza natjera da vidim taktiku koju sam možda propustio ili grešku koju ću učiniti. Govorim samo o ukupnom trošenju sekundi gledajući sve poteze.

Mark Dvoretsky i Artur Yusupov, a mislim da sam vidio i druge jake GM-ove kako kažu da se većina pogrešaka u izračunu dogodi u prvih par premješta.

"ali odatle morate samo izračunati varijacije". Znači li to da moram pogledati hrpu poteza kandidata i zatim izračunati najbolji?
Kao dio ovog postupka pojavit će se određeni potezi kandidata, a vi ćete izračunati koji je najbolji. Namjerno sam bio općenit jer se o tome puno raspravljalo, a gore postoji poveznica na to pitanje.
cousin_pete
2020-03-20 10:41:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Preporučio bih dobivanje savjeta o razmišljanju s bloga CJS Purdy; pogledajte povezane linkove na desnom oknu.

CJS Purdy bio je prvi svjetski dopisni šahovski prvak. Bobby Fischer pohvalio je njegove didaktičke sposobnosti.

Moje je mišljenje da se osnova pobjedničkog šaha vrti oko dvostruke prijetnje. (Trostruka prijetnja je rjeđa, ali još bolja!) Dvostruka prijetnja može biti usmjerena na materijal vašeg protivnika, ali može biti usmjerena i na određene ključne kvadrate u položaju. Morate biti u mogućnosti brzo vidjeti sve osnovne dvostruke napade, kao što je uzorak vilica za koji je sposoban svaki komad, i naravno moguće dvostruke napade koje bi vaš protivnik mogao osloboditi!

Vaš misaoni proces će se razlikovati ovisno o tome to je vaš potez ili potez vašeg protivnika.

ライガン アンドレー イマニューエル
2020-03-20 14:51:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink
  1. Koji su prioriteti / odgovornosti mojih figura? (postoje slučajevi kada figura štiti više od jednog kvadrata.)
  2. Postoji li potez koji protivnika može prisiliti na određeni potez? Ako postoji, kako ga mogu iskoristiti?
  3. Postoji li potez koji ima više svrha?
  4. Kako će moj protivnik odgovoriti na moj potez?
  5. Isplati li se žrtva?

To su pitanja koja si postavljam kad igram duge igre.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 4.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...