Pitanje:
Pogrešno prihvaćen zastoj, ali igra je čista pobjeda?
shine
2018-11-18 14:32:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Što će se dogoditi kada pogrešno prihvatimo zastoj i nakon toga 02-03 sekunde primijetimo da to nije zastoj već jasna pobjeda?

Jedan odgovor:
D M
2018-11-18 20:01:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prema FIDE zakonima o šahu:

5.2.3 Igra se izvlači po dogovoru između dva igrača tijekom igre, pod uvjetom da su oba igrača napravila barem jedan potez. Time se igra odmah završava.

Međutim, u napomenama pravila 5.1.1 stoji:

Naročito se na juniorskim turnirima može otkriti da jedan igrač prihvaća sparili su se kako bi kasnije otkrio da može spriječiti partnera. Ako oba igrača prijave rezultat, to se može prihvatiti. Kada igrač najavi supružnika i odmah se rukuje, samo da bi se nekoliko sekundi kasnije otkrilo da potez koji je odigran nije bio par, ne bi mu se trebala dati pobjeda unatoč bilo kojem rukovanju.

Sklon bih mišljenju da se s lažnim zastojem treba postupati kao s lažnim matom, a igru ​​treba nastaviti ako je pogreška otkrivena u roku od nekoliko sekundi.

Pogotovo ako su "primijetili da je to jasna pobjeda", jer su primijetili da je to zapravo mati, a ne pat pozicija. Šah mat završava igru ​​i sve što se dogodi nakon toga ne utječe na rezultat.
@RemcoGerlich Ne bih baš rekao da "što god" se dogodi nakon što ne utječe na rezultat; uostalom, "Ako oba igrača prijave rezultat koji može biti prihvaćen."
Ali to je suprotan slučaj, gdje nije bilo ni mat ni zastoja. Ne vrijedi pravilo da oni odmah završavaju igru.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 4.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...