Pitanje:
Koji je pravilan bonton na timskim prvenstvima u šahu?
MikhailTal
2014-09-29 13:00:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Na timskim prvenstvima u šahu, koji je pravilan način ponašanja kao igrač?

Ovo se pitanje uglavnom fokusira na:

 • Mogu li vidjeti igre svojih suigrača tijekom utakmica? (Sumnjam da mogu.)
 • Ako brzo pobijedim, mogu li otići ili bih trebao ostati?
 • Ako izađem iz dvorane nakon pobjede, mogu li se vratiti?
 • Mogu li imati kontakt sa suigračima? Ako da, u kojoj je mjeri ovo ograničeno?
 • Mogu li nazvati prijatelja i pustiti ga da igra na sada praznoj ploči moje utakmice, zbog mišljenja o tek završenoj igri ili sam prisiljen je li vani? (Ovo je naravno pod pretpostavkom da ne razgovaramo glasno.)
Super, ali postoji li nešto što sam možda zaboravio? Korisno dodati za daljnju referencu u budućnosti.
Za 19 sati nagradit ću najbolji odgovor. Pa ako netko ima što drugo za ponuditi, neka to učini odmah.
četiri odgovori:
RemcoGerlich
2014-09-29 13:15:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Službeno većina toga ovisi o momčadskom natjecanju, imat će propise. Ali mislim da će ova pitanja imati gotovo iste odgovore svugdje.

 1. Da, sjedite tik do njih i možete se šetati kao i obično, tako da možete vidjeti njihove ploče.

Obično timovi imaju i vođu tima čija je uloga savjetovati vas oko nuđenja ili prihvaćanja izvlačenja (ali ne na način koji vam daje informacije o njegovom mišljenju o vašoj poziciji! Ako pitate ga "Mogu li ponuditi izvlačenje?", on mora odmah odgovoriti s da ili ne; ne može prići vašoj ploči, razmisliti neko vrijeme, a zatim reći ne. Tada bi bilo očito da je mislio da imate bolja pozicija, što je veliko ne-ne). Inače ipak može cijelo vrijeme gledati sve igre.

 1. Ako želite, možete otići. Vođa ekipe na kraju mora potpisati obrazac za rezultat, ali igrači su gotovi kad njihova utakmica završi. Većinu vremena bit ćete nestrpljivi da znate krajnji rezultat i ostanete.

 2. Ponovni ulazak u dvoranu stvarno ovisi o propisima. Bit ćete gledatelj. U većini amaterskih liga gledatelji mogu samo stajati uz ploče ako žele, pa tako i vi.

 3. Službeno ne možete razgovarati ni s kim tijekom bilo koje šahovske igre, uključujući momčad šibice. Praksa je nešto manje rigorozna. Ako razgovarate o šahovskim igrama koje su u tijeku, definitivno ste prekoračili cijenu.

 4. Ne, naravno da ne možete analizirati partiju neposredno uz partije koje su u tijeku, to vam očito odvlači pažnju. za igrače. Obično će biti posebna soba u kojoj će se igre moći analizirati.

firtydank
2014-09-29 13:18:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Samo iz mog iskustva igranja u niskoj engleskoj županijskoj ligi ECF:

 1. Čini se da ne predstavlja problem.
 2. Nema problema - samo provjerite kod svog kapetana dobio je vaš rezultat i pitajte želi li da učinite bilo što drugo (možda mu treba pomoć oko čišćenja mjesta ili slično).
 3. Čini se da nije problem u županijskim ligama, ali vjerujem FIDE je sada prilično strog prema onome kome je dozvoljeno ući u područje za igru. Provjerio bih pravila turnira.
 4. Ne ohrabrujem se. Imao sam povremeni osmijeh u znak podrške ili klimanje glavom suigrača dok sam uzimao piće iz klupskog bara ili "kako ste?" od neigrajućih članova kluba, ali generalno mislim da tražite probleme ako započnete značajan razgovor s bilo kime dok je vaša igra u toku. Vjerojatno će protivnički kapetan uložiti žalbu ako misli da možda razgovarate o svojoj igri, a prema mom iskustvu nije potrebno puno da se njihova sumnja upali.
 5. Čini se da je u redu koristiti prazna ploča za prijateljske susrete s drugim igračem (i to se ponekad dogodi), pod uvjetom da održavate uvjete igranja meča - tj. ne započinjete razgovor ili radite bilo što što ometa igrače koji su još uvijek u igri. Mislim da nije prikladno raspravljati o vašoj igri, jer bi to uzrokovalo nepotrebnu buku u prostoru za igru. Još jednom, FIDE je prema tome vjerojatno stroži.
PhishMaster
2019-12-29 19:19:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kasno na zabavu za ovo pitanje, ali postoji još jedan aspekt timskog šaha koji je vrlo važan i koji se može smatrati bontonom ili ne. ali to je definitivno čvrsta smjernica za timski šah.

Ne gubite. Izvlačenje je uvijek u redu, ali pokušajte nikada ne izgubiti. Naravno, to nije uvijek moguće, ali igranje u timu ima puno više odgovornosti nego samo igranje za sebe.

Znam da to zvuči smiješno budući da vas protivnik pokušava pobijediti, ali morate pokušajte igrati na pozicijama koje vam ne daju velike šanse za gubitak, što vašu momčad stavlja iza osam lopti. Ako ste divlji, nekontrolirani napadač, vjerojatno vas ne želim u svom timu.

Tijekom godina igrao sam puno timskog šaha, uključujući višestrukog pobjednika sjeveroistoka Šahovska liga (to je već davno bilo u NH-u i Massachusettsu) i završivši na drugom mjestu u otvorenom dijelu turnira američkih amaterskih momčadi Istok 1993. godine. četiri ploče, pa gubitak prisiljava vaše suigrače na 2,5 / 3 u preostalim igrama ako žele pobijediti u meču. To je, očito, visoka naredba.

Imajte to na umu kad odabirete suigrače i kada igrate na timskim turnirima.

yobamamama
2019-12-30 09:46:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pravilan bonton je poštivanje pravila, uključujući njihov duh, i ne pokušavanje igre zbog njih.

Obično igrači moraju igrati ploče po redoslijedu svojih ocjena. I osim za širom otvorene događaje, dopušteni su prosječni maksimalni ili možda stvarni maksimalni / minimalni rejtingi.

Obično svi igrate u jednoj sobi tako da možete vidjeti sve igre. Ono što ne biste trebali je razgovarati o njima i pružiti pomoć suigračima. Kao što sam već puno puta rekao, varanje je rašireno u šahu.

Ako brzo pobijedite, ono što radite ovisi o vama i u manjoj mjeri o tome što vaši suigrači žele od vas. Obično ostajem da vidim tko će pobijediti u meču.

Ako napustite dvoranu, obično se možete vratiti, ali to može ovisiti o događaju i mjestu održavanja. Moji su događaji obično bili lokalni i ležerniji, tako da nije bilo ograničenja.

Imate puni kontakt sa suigračima. Ali obično se od vas traži da ne raspravljate ni o kakvim igrama u koje ste uključeni. Često smo razgovarali o drugim stvarima, pogotovo ako su naše igre završile i čekali okolo.

Pravila i bonton zahtijevaju da vani telefonirate.

I sve ovo može se prebrisati posebnim pravilima za određeni događaj i njegovo mjesto.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...