Pitanje:
Kako je Kasparov vs Shirov 1992 pobjeda?
Rohit
2016-12-29 20:29:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

The last move

Nema provjere. Je li to bila pobjeda na vrijeme? Ili je Shirov dao ostavku? U cijeloj raspravi oko ove igre prihvaćeno je samo da je Kasparov pobijedio, a da nitko nije spomenuo razlog svoje pobjede.I to se tako često naziva sjajnom igrom, dok ne vidim neki sjajan sjaj. Samo dva tipa trguju udarcima. Teško da postoji značajna razlika u materijalu u konačnoj poziciji.

Što računalo misli o ovoj poziciji?
Ne znam, vjerujem da bi igralo da traje. Možete isprobati Lichess editor sa Stockfishom
šest odgovori:
user34445
2016-12-29 21:03:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Shirov je dao ostavku: razmišljalo se da je unatoč tome što su obje strane ostale s pijunima i vitezom, prednost pripala Blacku.

Black ima dodatnog pijuna i Blackov lanac pijuna se međusobno podupire. Bijeli je pion i oni su podijeljeni. Bijeli kralj zakopan je preduboko u kutu kako bi spriječio napredovanje crnog pijuna u promaknuće ili spasio bijele pijune.

Istina, bijeli ima pijuna koji je napredniji, ali crni kralj je već glavni, prilično napadajući pješaka i viteza. Bijeli vitez nije dovoljan da zaštiti tog pijuna. Taj je pijun prilično nestao, tako da stvarno prednost crnaca zapravo postaje dva pijuna.

S nestankom bijelog naprednog pijuna, prednost postaje tri crna pijuna i vitez protiv bijelog jednog pijuna s kralja i viteza, osim čak ovdje Crni vitez već napada tog pijuna, tako da i njega zapravo više nema.

Kasparov bi doista morao napraviti neke pogreške da ne bi promovirao pijuna, pa se vidjelo da je promocija pijuna neizbježna s obzirom na položaj . Stoga White daje ostavku.

user1583209
2016-12-29 20:52:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Crni ima (gotovo) tri povezana dodana pijuna koja će biti nezaustavljiva.

Bijeli neće promovirati svog pijuna bez kralja, koji je daleko, a isto tako neće dobiti prolaznika datoteka a ili b uskoro.

Pa je li Shirov dao ostavku?
@Rohit: da, naravno.
Martin Argerami
2016-12-30 01:41:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Razmislite o sljedećem potezu bijelih. Pion u g je izgubljen. Ako premjestite pijuna u e, crna samo ostavlja kralja tamo, a bijeli vitez je prikvačen. Dakle, jedini razumni potez je b1, da počnemo voditi kralja tamo gdje je akcija. Crni sada može uzeti g pijuna i početi napredovati tri pijuna kako bi promovirao jednog od njih. Možda bih to zeznuo, ali ne i GM-a. Širov je dao ostavku.

Najrazumniji potez da je Shirov želio nastaviti bio bi 1.Nxa5, na pr. 1 ... Nxg3 2.Nc6 h5 3.Nxa5 h5 (ili 3 ... f4) i prvo slijetanje crnih pijuna.
Tom Au
2017-03-06 11:25:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Sljedeća četiri poteza Bleka bit će Nxg3, (osim ako Bijeli ne napusti g pijuna, u tom slučaju Crni igra f5xg4), Ne4, Ng5 i Nxe6, osim ako Bijeli ne pomakne svoj N da ga zaštiti, u tom slučaju Crni premješta Ke7.

Najbolji bijeli plan je aktivirati svog kralja na b1, c2, b3 i a4. Dakle, Whiteov kralj je na a4, njegov N na c6 s dva pijuna u a2 i b2, izgubivši obje svoje kraljeve strane pijuni. Crni ima N na e6 i K na e8, dva pijuna uz majku i tri kralja sa strane.

Bijeli uzima dva crna pijuna sa svoja sljedeća dva poteza, Ka5 i kb4. Crni igra svog h pješaka do h5 i h4. Bijeli pomiče svog N na e5 Crnog pijuna na h3, Bijeli N na f3, privremeno blokirajući pijuna. B pomiče g5, "lovi" WN, koji ide do h2.

Pocketninja
2016-12-30 01:50:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

To je utrka.

Ako je sljedeća Bijela:

Bijeli vitez može pobijediti a5, dok Crni prelazi na g5. Ako Bijeli pokuša pohitati pješaka na A4, Crni postaje prolazan. Ovo ostavlja Crnog kralja da napadne e6, a Crnu noć da napadne g3.

Ali pijun tof4 signalizira početak crnih koji guraju svoje pijune naprijed. koja stvara kraljicu na istoj dijagonali kao i bijeli pijun, koji se gura na b-datoteci

Ako je Crni okret prvi, onda je igra već gotova, jer Nxf3, i pijun što prije gura.

Seth Projnabrata
2017-03-06 14:37:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Naravno, Shirov je dao ostavku na toj funkciji. Crni ima tri povezana pijuna na K-strani na koja bijeli ima samo jednog i uskoro će pasti. Crni vitez otežava zaustavljanje tih pijuna. Bijeli kralj je u kutu na a1 i nikada neće stići do kraljevske strane na vrijeme da zaustavi bilo kojeg pijuna crnaca. Što se tiče matice, pijune na a2 i b2 blokiraju a5 i b4. Bijeli pijun na e6, iako daleko napredan, samo je šuplja prijetnja, što uz pomoć viteza nije dovoljno za prijetnju crnom monarhu. Jednom kad se bijeli vitez pomakne, crni kralj zauzet će kvadrat e7. Cijela je igra na strani crnaca, a bijeli moraju čekati svoj poraz, boreći se do kraja, samo da bi izgubili.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...