Pitanje:
Zašto ne povesti biskupa s vitezom (Guseinov protiv Bauera)?
silver
2019-05-08 09:48:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

U ovoj igri između Guseinova (2622) i Bauera (2634):

Kreta 2007 · Francuski, Winawer, Alekhine (Maroczy) gambit (C15) · ½- ½

  [FEN ""] 1. e4 e62. d4 d53. Nc3 Bb44. Nge2 Nc65. a3 Ba56. b4 Bb67. Na4 dxe4  

Nakon dxe4, Guseinov je igrao 8. Bb2.

Zašto sa svojim vitezom na a4 nije izveo crnog biskupa tamnog kvadrata na kvadrat b6?

Biskup se može uzeti u bilo koje vrijeme. Rook na a8 bio bi sretan kad bi vidio potez.
Kratki odgovor: pijun d4 visi! Također, kao što je @hoacin upravo naglasio, biskup nema kamo otići!
Pet odgovori:
Brian Towers
2019-05-08 13:52:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nema žurbe. Nakon 8. Bb2 biskup na b6 nikamo ne ide. NxB je i dalje dostupan bijeloj boji sve dok crna ne učini nešto s njim poput a6. To znači da odgađanje NxB poprima tempo ako crna mora napraviti manje koristan potez da bi pokušala "spasiti" biskupa poput a6. Budući da ponovno hvatanje s pijunom crncima vjerojatno daje bolju igru, vrijedi pričekati hoće li baciti ovu opciju igrajući a6.

Odgađanje hvatanja također zadržava mogućnost igranja Nc5 koji je možda jači u nekim okolnostima.

Napokon će trenutni NxB biti ispunjen ako axN otvori datoteku za crno i omogući točki a8 da pritisne sada slabašnog, nazadnog pijuna a3.

Dakle, ukratko, odgađanje hvatanja zadržava fleksibilnost. Na taj način bijela boja ima više, a možda i bolje mogućnosti. Ovo "održavanje napetosti" jedna je od stvari koja razdvaja slabe i jake igrače. Slabi igrači previše se žure da bi oslobodili napetost na poziciji. Snažni igrači održavaju napetost i time daju protivnicima više prilika da pogriješe.

Mislim da neki od njih nisu samo u tome što se slabiji igrači žure otpustiti napetost, već su jaki igrači sigurniji u svoju sposobnost prepoznavanja kada njihov protivnik nema "out". Razmotrite ovu poziciju: https://lichess.org/editor/5k1q/6r1/8/8/p7/8/1B1PP3/2KQ4_w_-_- Slabi igrač mogao bi vidjeti prikvačenu lovu, odlučiti da nikamo ne vodi i uzeti umjesto toga pijun, samo da bi ga iznenadio Rc7 + Ono što slabog i jakog igrača razdvaja jest sposobnost prepoznavanja razlike između takve situacije i one koju daje OP.
"Oslobađanje" i "održavanje" napetosti zanimljiv je način njezinog opisa. Nedavno sam primijetio da će u natjecateljskim videoigrama za više igrača, bolji, iskusniji igrači prepustiti se borbi bliže gubitku od novijih igrača. Na primjer, McCree bi mogao stajati na mjestu i izravno izbaciti raketni udarac s Pharahe samo kako bi zajamčio dobivanje metka u glavu i dovršetak Pharah slabog zdravlja, jer zna da ima dovoljno zdravlja da preživi izravni udarac, dok bi noviji igrač mogao idi po paket s zdravljem i riskiraj da Pharah pobjegne.
Slažem se s izjavom da održavam napetost. slabiji igrači uglavnom se ne mogu nositi s mnogim dijelovima ploče i brzo osjećaju potrebu da nešto uhvate. Ponekad to ne primijete. Ima svojevrsni odgovor na druge komentare, zadržavajući napetost primjenjuje se samo ako vam izravni snimci ne daju trenutnu prednost, kao na prikazanom položaju.
Scounged
2019-05-08 15:37:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jedan od načina razmišljanja u ovim situacijama na početku je sljedeći: dok bijeli dobiva biskupski par nakon što zauzme b6, on također otvara a-datoteku za crnog topa. Štoviše (kao što je Brian Towers naglasio u svom odgovoru), ovisno o situaciji, bijeli bi zapravo mogli htjeti smjestiti viteza na c5 u nekim redovima niz cestu. Dakle, bijeli još ne zna želi li uzeti biskupa b6.

U međuvremenu, bijeli zna da će prije ili kasnije morati razviti biskupa c1, a b2 uopće nije loš kvadrat za tog biskupa, gdje ima velik potencijal za aktivnost kasnije u igri, dajući bijele ideje o pokretanju d5.

Stoga bi možda bilo dobro da bijeli povuku očito dobar potez (što on i jest) vrlo vjerojatno ionako napraviti neki trenutak u igri), a tek nakon toga razmotriti potez u koji još nije potpuno siguran. U ovom konkretnom primjeru postaje još racionalnije to učiniti na ovaj način, jer opcija igranja Nxb6 ne nestaje.

Inertial Ignorance
2019-05-09 10:38:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Biskup više ne igra na b6 nego na bijelom vitezu na a4. Također, White bi mogao igrati c4 (prijeteći da će zarobiti biskupa s c5), nakon čega će Black možda biti prisiljen dati biskupu sobu za disanje s ... a6. Tada Bijeli mogu igrati Nxb6 jer će ... cxb6 biti prisiljen, što je manje idealno za Crno nego ponovno hvatanje s ... axb6.

Sviđa mi se ideja c4 i onda će tek nakon a6 bijeli povesti biskupa s vitezom
Philip Roe
2020-01-06 07:35:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zapravo, ostatak igre nije dobro prošao za Whitea. Čini mi se da je Na4 bio pomalo optimističan. White se nadao da će igrati gambit, ali zapravo nema dovoljno inicijative da opravda igranje na pijunu, pa ako odustane od pijuna, mora ga pokušati vratiti. Stavljanjem N na a4 dobiva se pijun, ali ga je teže povratiti. Crni zatim zgrabi pješaka, a Bijeli ga niti vraća, niti razvija bilo kakvu inicijativu. Kao što su različiti ljudi govorili, Bb2 ima svojih zasluga, ali možda samo kao bolju perspektivu na položaju koji je već malo lošiji.

jschenk
2020-01-06 19:13:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nakon 8. Nxb6 axb6, bijeli su ionako manje-više prisiljeni igrati 9. Bb2. S nestankom biskupa, d4 više ne visi, ali nakon ostalih poteza, 9. ... Nxb4 bi mogao predstavljati prijetnju zbog klina a-pijuna (10. axb4 Rxa1). (Naravno 9. c3 bi također spriječio Nxb4, ali to je očito inferiorno) Nakon 9. Bb2, Crni će povući svoj 9. potez, što bi moglo biti 9. ... Nf6, 9. ... Nce7, 9. .. Nge7 itd. (Premda posljednja sada izgleda prilično loše, jer vitez na c6 nema kamo otići).

Ako bijela svira prvo 8. Bb2, crna naravno ne može odgovoriti 8. ... axb6. Također ne može spriječiti 9. Nxb6, pa će povući još jedan potez. 8. ... Nge7 i 8. ... Nf6 izgledaju razumno, moguće i 8. Nce7 (iako bi d5 mogao biti ideja za bijele - međutim, kao što vidite, to su isti potezi koje bi crni morao uzeti u obzir pri svom 9. potezu ako je bijela odmah uzela). U svakom slučaju bijelci sada mogu vidjeti kako se crna boja nastavlja, a zatim odlučiti hoće li odvesti biskupa na sljedeći potez. U igri se dogodio 8. ... Nf6, nakon čega su bijeli odlučili ne uzeti biskupa. To je razumno, jer je uzeti biskupa odmah bolje nakon Nge7. Nije uzeo ni nakon 9. c4 a6, iako je 10. Nxb6 axb6, kako je istaknuo Brian, vjerojatno opcija. Nakon 10. g3, međutim, dobio je vrlo dobru igru ​​zbog beskorisnih crnih biskupa, ali na svom 13. potezu bijeli su zabludjeli čudnim potezom lopata (13. Ra2 ??) koji izgleda nema smisla (13. Nac3 praćen Nxe4 bio bi točna ideja, ili 13. c5, a možda i 14. Nac3), i bio je gori, ali kasnije je uspio pobjeći u izvučeni završetak (dobro je znati da je pijesak + pijesak + biskup biskup (na istom krilu) protiv lopate obično je neriješeno!)Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 4.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...