Pitanje:
Kako opisati dva viteza koji se brane?
Zhang Jian
2018-10-21 12:22:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kako opisati dva viteza koji se brane?

Povezani vitezovi?

Udvostručeni vitezovi?


U kineskom šahu dva 马 (konja / viteza) koji se međusobno štite prilično su česti i postoji standardna terminologija: "连环 马" .


Postoji stvarni slučaj: "Njemački šahovski čudo iznenađuje Borisa Gelfanda brutalnom žrtvom kraljice" ( https://www.youtube.com/watch?v=l37hlb32Rs0)

Prošlo je dosta vremena otkako igram kineski šah, ali sjećam se da je ovakvo povezivanje konja bilo vrlo često. Može li netko tko igra obje igre objasniti zašto je ovo tako jaka tehnika u jednoj, a tako slaba tehnika u drugoj igri? U kineskom šahu također možemo poremetiti ovu postavku blokirajući jedan od prostora između njih, dok u standardnom šahu nikad ne možete blokirati viteza da preskoči prepreku.
@BenCrowell Slab je u šahu jednostavno zato što jedan od vitezova ometa kretanje ostalih. Što se tiče kineskog šaha, ja sam samo povremeni igrač, ali pretpostavljam da je to zato što u kineskom šahu nije puno figura koje se mogu zaštititi.
@Quintec Ne, u kineskom šahu, svaka vrsta figura može se zaštititi.
@Quintec osim generala / kralja, naravno.
Jednostavno se _ pokrivaju. I, kao i uvijek, kad se komadi prekrivaju, ograničavaju kretanje jedan drugog, ali samo za jedno polje. Obično nije loše.
@BenCrowell, Mislim da su to dva razloga. 1 vrijednost topa. U zapadnom šahu 2N je bolji od 1R, dok se u šahu 1R općenito smatra boljim od 2N. 2 pijuna. U šahu šaha puno je manja vjerojatnost da će pješaci slomiti povezane N-ove.
@ZhangJian Da, ali iz početne pozicije teško je dobiti dva komada kako bi se zaštitili.炮 zahtijeva neugodnu formaciju, 车 su izuzetno odvojeni na početku i obrambeni dijelovi se međusobno štite, ali 马 su izuzetno svestrani. Pa opet, ovo je samo nagađanje.
@jf328 Zanimljivo ... kad sam prvi put naučio šah kad su me naučili da vitezovi i biskupi vrijede točno 1/2 lopa ili 2,5 ... ali brza pretraga ne daje rezultate koje mogu pronaći tamo gdje vitez ili biskup vrijedi manje od 3.
@Quintec U kineskom šahu, šahovski konji i topovi koji se međusobno štite su uobičajeni i za njih postoje posebne terminologije (霸王 车 连环 马巴 子 炮). Na početku možete uspostaviti vezu (i čak biste je trebali). na primjer, razvijanje konja ili xiang / xiang pri prvom potezu.
@michael To nije baš točno - u većini bih situacija više volio dva biskupa / viteza ili po jednog od njih nad topom
Tri odgovori:
leftaroundabout
2018-10-21 21:24:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Oni su povezani vitezovi .

Kao što su drugi odgovori rekli, ovo obično nije toliko pametna stvar za vitezove. OTOH, topovi se vrlo često ojačavaju njihovim povezivanjem (omogućava im da spriječe svaki upad matice). Stoga ćete češće čuti da je to " dobra ideja sada povezati tokove". Ali mislim da sam čuo i izraz koji se koristi kod vitezova. Samo, vitezovi imaju više taktičku ulogu nego solidnu obranu zaostalog ranga, a obično ih bolje štite pijuni ili biskupi, jer to ne smanjuje njihovu pokretljivost na način na koji to čini međusobna viteška obrana.

Za pijune izraz povezan naravno znači nešto drugačije, jer se dva pijuna nikada ne mogu međusobno zaštititi.

itub
2018-10-21 18:04:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vidio sam pojam "suvišni vitezovi". Općenito, suvišni komadi su dijelovi koji mogu doći međusobno na put. Evo citata koji bih mogao pronaći o općem principu, ali ne i konkretno o vitezovima:

Zanimljivo je da su dvije druge Laskerove točke bile:

• Načelo redundancije: dva komada koji se kreću na isti način na istim trgovima lako se nađu na putu, dok su dva dijela koja se nikad ne zateknu - poput dvojice biskupa - bolje koordinirana. To je 60 godina kasnije potvrdio računalnom analizom Larry Kaufman! Larryjevi važni prilozi zabilježeni su na nekoliko mjesta u ovoj knjizi.

Heisman, Dan. Elementi pozicijske procjene (lokacije zapaliti 1035-1039). SCB distributeri. Kindle Edition.

Guglajući posebno za "suvišne vitezove" Pronašao sam ovo (također Dan Heisman):

Na primjer, dva viteza koji se međusobno čuvaju naziva "suvišnim" vitezovi "i napominje da je ovo obično slaba postavka.

https://chesscafe.com/coordination/

Ne razumijem nemam pristup tom članku jer nisam član chesscafe.com tako da čak ni ne znam tko je "on" (možda Lasker ili Kaufman?), pa ako netko s punim pristupom tom članku može pružiti više konteksta, Rado ću urediti svoj odgovor.

Glorfindel
2018-10-21 14:59:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koliko znam, za to ne postoji standardna terminologija. Obično to nije najbolja konfiguracija za dva viteza; jači su kad se postave jedan pored drugog, tako da pokrivaju puno kvadrata na istom području. Da moram opisati situaciju, išao bih na nešto poput "vitezovi koji se međusobno štite".

Postoji srodni koncept koji se naziva "suvišni komad" ili "dodatni komad", što se najčešće događa s dva viteza. Jedan od njih zauzima predstražu, a drugi u osnovi ne radi ništa drugo nego čeka da se ponovno uhvati ili preseli na taj trg kada se razmijeni prvi.

Evo, sljedeći potez Bleka bio je 11 ... Ne8, kako bi vitez c3 bio suvišan.

Crni se suočava s dvije prijetnje, Nxf6 udvostručuje pijune i Nxc7. Crna boja ima dva izbora: 11 ... Nxd5 i 11 ... Ne8, kasniji je bolji jer čini viteza c3 suvišnim.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 4.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...